ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ελ Νίνιο: «Καυτό» 2027 βλέπουν οι επιστήμονες – Σενάρια για ακραία ζέστη και παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Το κλιματικό φαινόμενοΕλ Νίνιο αναμένεται να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες, με πιθανές συνέπειες την άνοδο των θερμοκρασιών


Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες, με πιθανές συνέπειες την άνοδο των θερμοκρασιών σε παγκόσμια κλίμακα στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη Σαμάνθα Μπέρτζες, κλιματολόγο του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.
Η Μπέρτζες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «είναι πιθανό το 2027 να ξεπεράσει το 2024 και να γίνει η πιο θερμή χρονιά που καταγράφτηκε ποτέ». Η Μπέρτζες τόνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με την ένταση του φαινομένου, καθώς οι εκτιμήσεις που γίνονται την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο συχνά δεν είναι αξιόπιστες. Ωστόσο, πρόσθεσε πως, όποια κι αν είναι η ισχύς του, το φαινόμενο αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο.
Και ο Ζικ Χάουσφαδερ, επιστήμονας του ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού Berkeley Earth, έγραψε πρόσφατα ότι ένα ισχυρό Ελ Νίνιο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες το 2027 να γίνει η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο και οι επιπτώσεις του
Το Ελ Νίνιο αποτελεί φάση ενός φυσικού κύκλου μεταβολών της θερμοκρασίας του Ειρηνικού Ωκεανού και των εμπορικών ανέμων, επηρεάζοντας τον παγκόσμιο καιρό και αυξάνοντας την πιθανότητα ξηρασιών, έντονων βροχοπτώσεων και άλλων ακραίων φαινομένων.
Παράλληλα, προσθέτει θερμότητα σε έναν πλανήτη που ήδη θερμαίνεται λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Το προηγούμενο Ελ Νίνιο συνέβαλε ώστε το 2023 και το 2024 να καταγραφούν ως οι δύο πιο θερμές χρονιές στην ιστορία.
Ορισμένες μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι το επερχόμενο φαινόμενο ενδέχεται να είναι ακόμη ισχυρότερο, πιθανώς συγκρίσιμο με το «υπερ-Ελ Νίνιο» πριν από τρεις δεκαετίες.
Ακραία φαινόμενα και παγκόσμια θέρμανση
Το Copernicus ανέφερε ότι η άνοδος των θερμοκρασιών των ωκεανών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υποδηλώνει τη μετάβαση από ουδέτερες συνθήκες προς το Ελ Νίνιο. Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας πίσω από τη θερμότητα των ωκεανών και τις επιπτώσεις της, όπως η λεύκανση των κοραλλιών και τα θαλάσσια κύματα καύσωνα.
Το Ελ Νίνιο εκδηλώνεται σε ένα περιβάλλον ήδη επιβαρυμένο από την ανθρωπογενή παγκόσμια υπερθέρμανση, με τους ωκεανούς να απορροφούν περίπου το 90% της περίσσειας θερμότητας που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Στο μηνιαίο δελτίο του, το Copernicus ανέφερε ότι ο Απρίλιος ήταν ο τρίτος θερμότερος μήνας σε παγκόσμιο επίπεδο, με μέση θερμοκρασία 1,43 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα (1850-1900).
Η αρκτική θαλάσσια παγοκάλυψη παρέμεινε κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η Ευρώπη αντιμετώπισε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες που προμηνύουν ένα θερμότερο και ξηρότερο καλοκαίρι, με αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας και πυρκαγιών.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ακραία φαινόμενα. Κάθε μήνας μας δίνει περισσότερα δεδομένα που δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και πιο έντονα γεγονότα», δήλωσε η Μπέρτζες.
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2026 | 00:20
Οικογενειακή τραγωδία στον Πειραιά: Τρεις νεκροί από πτώση οχήματος στη θάλασσα - ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2026 | 00:18
Basketgate: Στη φυλακή ο Λιόλιος και ο Μαυραγάνης μετά τις απολογίες τους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.10.2026 | 20:58
Συνεχίζονται τα κρούσματα ευλογιάς στη χώρα, σε ένα 15ήμερο είχαμε 11 νέες εστίες, απλήρωτοι, χωρίς εισόδημα οι κτηνοτρόφoi - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.10.2026 | 20:12
Κυρ. Μητσοτάκης: «Ναι» στην παραμονή των Patriot στη Σαουδική Αραβία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.10.2026 | 20:10
Χρ. Κέλλας στον Πυργετό: «Το ακτινίδιο, ισχυρός μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή». - ΕΛΛΑΔΑ | 25.10.2026 | 19:59
Basketgate: Αρνούνται τις κατηγορίες Λιόλιος και Μαυραγάνης – Για σκευωρία κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΚ - ΕΛΛΑΔΑ | 25.10.2026 | 18:55
Σέρρες: Aγρότης έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από θεριζοαλωνιστική μηχανή - ΒΟΛΟΣ | 25.10.2026 | 18:39
Βόλος: 18χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού έχασε δάχτυλο από έκρηξη βεγγαλικού πριν τον αγώνα στο Πανθεσσαλικό
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.10.2026 | 12:10
Θεσσαλία: Στο «ψαλίδι» η σπορά των χειμερινών σιτηρών – Μειωμένη κατά 20% η πρόθεση καλλιέργειας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.10.2026 | 10:19
Τακούδης: Δυνατές βροχές από το βράδυ στη Θεσσαλία και καλός καιρός την 28η Οκτωβρίου (χάρτες) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.10.2026 | 10:29
Γιορτή μαθηματικής αριστείας στη Λάρισα – Τιμήθηκαν οι διακριθέντες μαθητές (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.10.2026 | 11:25
Τρίκαλα και Βόλος στο επίκεντρο αποκαλυπτικών διαλόγων για την Pizza Fan – Τα ποσά και τα «κεράσματα» - ΛΑΡΙΣΑ | 25.10.2026 | 12:26
Λάρισα: Κινδυνεύουν χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών σε μονάδες όπου θανατώθηκαν τα ζώα λόγω ευλογιάς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.10.2026 | 15:34
Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία: Βροχές και καταιγίδες έως την Τρίτη-περιοχές της Θεσσαλίας στο κόκκινο - ΒΟΛΟΣ | 25.10.2026 | 18:39
Βόλος: 18χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού έχασε δάχτυλο από έκρηξη βεγγαλικού πριν τον αγώνα στο Πανθεσσαλικό - ΒΟΛΟΣ | 25.10.2026 | 11:30
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο του 62χρονου Βασίλη Χαλάτση






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed