ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Απόγνωση σε Ημαθία και Πέλλα: Παραμορφώνονται οι καρποί και ξεραίνονται τα δέντρα
Τεράστιο το πρόβλημα στα ροδάκινα αλλά και σε άλλα φρούτα - Τι λένε αγροτοσυνδικαλιστές

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί αλλά και αγρότες που καλλιεργούν άλλα δέντρα, τα οποία παράγουν φρούτα σε Πέλλα και Ημαθία, αφού βλέπουν τους καρπούς να παραμορφώνεται και τα δέντρα τους να ξεραίνονται.
Μάλιστα, το πρόβλημα εντείνεται χρόνο με το χρόνο και επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερα στρέμματα, με αγροτοσυνδικαλιστές να αναφέρουν στο ethnos.gr ότι από τη μία πλευρά δεν έχει διαπιστωθεί επακριβώς, ποια είναι η αιτία και από την άλλη η Πολιτεία μέχρι στιγμής έχει δώσει μόνο κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις σε μερίδα αγροτών που επλήγησαν.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, Δημήτρης Τσιουλάκος, το πρόβλημα με την παραμόρφωση των καρπών των ροδάκινων πρωτοεμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια στο χωριό Αμπελιές Πέλλας αλλά επεκτάθηκε σε μία τεράστια έκταση. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μέσα σε περίπου μόλις δύο χρόνια, από πέντε στρέμματα που ήταν η πληγείσα έκταση, αυξήθηκε σε περίπου 21.000 στρέμματα.
Μάλιστα, το πρόβλημα επεκτάθηκε και σε άλλα φρούτα, όπως τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, ενώ πλέον απειλούνται και τα κεράσια.
«Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχουν πληγεί περίπου 21.000 στρέμματα, τα οποία μπορεί να είναι και περισσότερα, αφού πολλοί αγρότες δεν δηλώνουν τη ζημιά από φόβο, μήπως τους επιβληθεί το ξερίζωμα των δέντρων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται συνεχώς η παραγωγή και κατά συνέπεια το εισόδημα των αγροτών», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσιουλάκος.

Άγνωστη η αιτία
Κατά τον ίδιο, οι αγρότες απευθύνθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της παραμόρφωσης των καρπών. Όπως λέει, επιλέχθηκε η λύση του Μπενάκειου, διότι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», δεν έχει την απαιτούμενη επιστημονική στελέχωση.
«Από το Μπενάκειο οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι ενδεχομένως το πρόβλημα οφείλεται σε ακάρια και πρέπει να χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνα. Αυτό σημαίνει περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να βοηθήσει του πληγέντες αλλά το το 2024 δόθηκε σε κάποιους αποζημίωση από 170 έως 220 ανά στρέμμα και έκτοτε τίποτα άλλο», λέει ο κ. Τσιουλάκος.
Κίνδυνος επέκτασης
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει τεράστια ανησυχία στο σύνολο του αγροτικού κόσμου της περιοχής, εξαιτίας του φόβου της επέκτασης του προβλήματος.
«Προσπαθούν οι συνάδελφοι από ένα ματάκι να γίνει δέντρο και όταν μεγαλώσει, παραμορφώνεται. Πηγαίνει χαμένος ο κόπος τους, παθαίνουν και οικονομική καταστροφή. Το υπουργείο μας είπε ότι πρέπει να κοπούν και να ξεριζωθούν τα δέντρα. Εμείς ζητάμε να καλυφθεί οικονομικά η ζημιά που έπαθαν οι συνάδελφοι και να επιδοτηθούν σκευάσματα, για να καταστραφεί το όποιο μικρόβιο, διότι έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, διότι υπάρχει τεράστιος φόβος, μήπως μείνουμε εντελώς χωρίς παραγωγή. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε, ποιο είναι επακριβώς το πρόβλημα, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να το καταπολεμήσουμε εύκολα. Παλεύουμε με διάφορα σκευάσματα αλλά δεν καταφέρνουμε πολλά πράγματα», τονίζει ο κ. Τσιουλάκος.

Αγρότες έχουν χάσει μέχρι και το 60% της παραγωγής τους
Για πολύ μεγάλο πρόβλημα στην καλλιέργεια των ροδάκινων, το οποίο έχει επεκταθεί στα βερίκοκα, στα δαμάσκηνα και τελευταία και στα κεράσια, κάνει λόγο και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Γιάννης Δαληγκάρος, ο οποίος ασχολείται με τη γεωργία στην Κουλούρα Ημαθίας.
«Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στα ροδάκινα αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα δέντρα με φρούτα. Βλέπεις βερικοκιές να ξεραίνονται από τη μέση και πάνω. Η παραγωγή μου έχει καταστραφεί σε ποσοστό 60% και το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς άλλους συναδέλφους. Στην Ημαθία και στην Πέλλα σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε ολοένα και περισσότερα δέντρα να πλήττονται από την αρρώστια και από την παραμόρφωση να ξεραίνονται. Το μοναδικό εισόδημά μας είναι οι καλλιέργειες και βλέπουμε κάθε έτος να μειώνεται. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ελπίζουμε ότι την επόμενη χρονιά θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά, δυστυχώς, συνεχώς χειροτερεύει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Δαληγκάρος.
ethnos.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 01.06.2026 | 23:00
Την έξοδο από τον λαβύρινθο του πολέμου ψάχνει ο Τραμπ: H «εντολή» για εκεχειρία στον Λίβανο και το «εφτάψυχο» Ιράν - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 22:43
Κραυγή απόγνωσης από τους Γόννους μετά τη φωτιά που αφάνισε ελαιώνες και κόπους μίας ζωής - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 22:27
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημ. Δεληγιάννη για την απώλεια της Κατερίνας Ζιαζιά – Σουφλιά - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 22:24
Μαμάκος για την Κατερίνα Ζιαζιά-Σουφλιά: «Με βαθιά κοινωνική ευαισθησία και ανιδιοτελή προσφορά, υπηρέτησε ον τόπο μας» - ΔΙΕΘΝΗ | 01.06.2026 | 21:53
Αλλαγή δεδομένων - Τραμπ: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν παύση πυρός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.06.2026 | 20:38
Σε ποιά πόλη της Θεσσαλίας ξεπέρασε τους 36°C η μέγιστη θερμοκρασία τη Δευτέρα (πίνακας) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 19:46
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Ζιαζιά Σουφλιά σε ηλικία 62 ετών - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.06.2026 | 19:40
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,5% η ΝΔ δεύτερος (πλέον) ο Τσίπρας, τρίτη η Καρυστιανού, έπεσε το ΠΑΣΟΚ κοντά σε μονοψήφιο
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.06.2026 | 14:40 | video
Δείτε σε βίντεο το λύκο που επιτέθηκε σε μονάδα στο Ριζοβούνι Καρδίτσας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 13:29
Ανάστατοι oi επιχειρηματίες των παραλίων Λάρισας: πυρκαγιά έκανε στάχτες beach bar στον Αγιόκαμπο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 19:46
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Ζιαζιά Σουφλιά σε ηλικία 62 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 13:05 | video
Ουρά αυτοκινήτων από Πλαταμώνα προς Λάρισα λόγω οχήματος που έβγαλε καπνούς μέσα στη σήραγγα Τ2 (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 15:03
Πότε θα έχουμε τον πρώτο μινι-καύσωνα στη Λάρισα με 37 βαθμούς Κελσίου - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 11:19
Το καλοκαίρι είναι εδώ: Πλήθος κόσμου στα παραλια της Λάρισας για το πρώτο μπάνιο (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.06.2026 | 12:01
Με ανοικτές τιμές στο αλώνι το σκληρό, ελπίδα ανόδου από μείωση όγκων Καναδά - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 11:45
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed