ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία
Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών

Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αυστηρότερους ελέγχους αλλά και διαφοροποιημένα πρόστιμα για τους παραβάτες.
Σε τροποποιήσεις και συμπληρώσεις του θεσμικού πλαισίου για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών προχώρησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα άρθρα 41, 43 και 44 του νόμου 5182/2026, καθώς και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Οι αλλαγές αφορούν τόσο τη διαδικασία δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών όσο και το εύρος των υποχρεώσεων των πολιτών, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών είναι η ένταξη στους υπόχρεους για δήλωση καθαρισμού και των νομέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν υποχρέωση καθαρισμού αλλά όχι δήλωσης. Παράλληλα, ορίζεται ενιαία καταληκτική ημερομηνία για καθαρισμό και δήλωση η 15η Ιουνίου κάθε έτους, ενώ διατηρείται η υποχρέωση συντήρησης των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Στο νέο πλαίσιο προβλέπονται και εξαιρέσεις, όπως για γεωργικές καλλιέργειες, βοσκήσιμες εκτάσεις και χώρους χωρίς δυνατότητα πρόσβασης, ενώ εισάγονται και διατάξεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και για τη διαχείριση των υπολειμμάτων καθαρισμού, με ευθύνη και καθοδήγηση των δήμων.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δήλωσης με φυσική παρουσία σε ΚΕΠ ή Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία, ενώ εξειδικεύεται και ο τρόπος συγκρότησης των ελεγκτικών κλιμακίων από τους δήμους.
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στα πρόστιμα. Για μη υποβολή δήλωσης, το πρόστιμο μειώνεται στα 500 ευρώ όταν δεν έχει γίνει ούτε καθαρισμός ούτε δήλωση και στα 100 ευρώ όταν έχει γίνει καθαρισμός χωρίς δήλωση. Αντίθετα, αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη καθαρισμό οικοπέδου, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ και ανώτατο τα 2.000 ευρώ.
Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του προστίμου έως και 50% σε περίπτωση υποβολής ένστασης, εφόσον ολοκληρωθεί ο καθαρισμός κατά τη σχετική διαδικασία. Την ίδια ώρα, μειώνονται και οι ποινικές κυρώσεις για ψευδή δήλωση, με την ελάχιστη ποινή φυλάκισης να περιορίζεται στους έξι μήνες και το χρηματικό πρόστιμο να ορίζεται στα 5.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση καταργείται η προηγούμενη Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός επικαιροποιημένου πλαισίου για την πρόληψη των πυρκαγιών.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 14:26
Πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του αφθώδους πυρετού - ΕΛΛΑΔΑ | 08.05.2026 | 14:11
Θρίλερ στη Λευκάδα: Εκρηκτικό φορτίο 300 κιλών είχε το θαλάσσιο drone - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 13:50
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει λύση σε αρδευτικό πρόβλημα της Τσαριτσάνης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 13:48
Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση κατεδαφίσεων σεισμόπληκτων κτηρίων στον Δήμο Ελασσόνας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 13:45
Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εκτεταμένη καρπόπτωση και ξήρανση δενδρωδών καλλιεργειών (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 13:43
1η Πανελλήνια Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων Βορείου Ηπείρου στη Λάρισα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.05.2026 | 13:32
ΕΛΣΤΑΤ: Εκτινάχθηκε στο 5,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, «φωτιά» οι τιμές των καυσίμων - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 12:35
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα- δότης μυελού οστών ο δήμαρχος Λαρισαίων (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2026 | 01:34
Οργιάζει η αγριοβρώμη στον κάμπο-Λύση η ελεγχόμενη καύση των σιτοκαλαμιών (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 09:16
Η Λάρισα σήμερα στο ρυθμό του «ΔΕΗ Tour of Hellas» – Πλήθος εκδηλώσεων-κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 10:57
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Ηρώ Μαρούλη σε ηλικία 50 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 17:12
Θεαματικός τερματισμός στη Λάρισα με Σέρβο ποδηλάτη νικητή του 2ου εταπ του ΔΕΗ Tour of Hellas (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 16:14
Πλήθος κόσμου στον τερματισμό του ΔΕΗ διεθνή ποδηλατικού γύρου στη Λάρισα -Δυνατό μήνυμα από μαθητές και διοργανωτές - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.05.2026 | 09:49
Ερχονται τα μεταλλαγμένα «από την πίσω πόρτα» στην Ευρώπη -πλήγμα για την ελληνική γεωργία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 09:12
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 11:36
Λάρισα: Όλα έτοιμα σε κεντρική πλατεία και κεντρικούς δρόμους για την υποδοχή του «ΔΕΗ Tour of Hellas» (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed