ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία
Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών

Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αυστηρότερους ελέγχους αλλά και διαφοροποιημένα πρόστιμα για τους παραβάτες.
Σε τροποποιήσεις και συμπληρώσεις του θεσμικού πλαισίου για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών προχώρησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα άρθρα 41, 43 και 44 του νόμου 5182/2026, καθώς και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Οι αλλαγές αφορούν τόσο τη διαδικασία δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών όσο και το εύρος των υποχρεώσεων των πολιτών, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών είναι η ένταξη στους υπόχρεους για δήλωση καθαρισμού και των νομέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν υποχρέωση καθαρισμού αλλά όχι δήλωσης. Παράλληλα, ορίζεται ενιαία καταληκτική ημερομηνία για καθαρισμό και δήλωση η 15η Ιουνίου κάθε έτους, ενώ διατηρείται η υποχρέωση συντήρησης των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Στο νέο πλαίσιο προβλέπονται και εξαιρέσεις, όπως για γεωργικές καλλιέργειες, βοσκήσιμες εκτάσεις και χώρους χωρίς δυνατότητα πρόσβασης, ενώ εισάγονται και διατάξεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και για τη διαχείριση των υπολειμμάτων καθαρισμού, με ευθύνη και καθοδήγηση των δήμων.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δήλωσης με φυσική παρουσία σε ΚΕΠ ή Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία, ενώ εξειδικεύεται και ο τρόπος συγκρότησης των ελεγκτικών κλιμακίων από τους δήμους.
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στα πρόστιμα. Για μη υποβολή δήλωσης, το πρόστιμο μειώνεται στα 500 ευρώ όταν δεν έχει γίνει ούτε καθαρισμός ούτε δήλωση και στα 100 ευρώ όταν έχει γίνει καθαρισμός χωρίς δήλωση. Αντίθετα, αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη καθαρισμό οικοπέδου, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ και ανώτατο τα 2.000 ευρώ.
Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του προστίμου έως και 50% σε περίπτωση υποβολής ένστασης, εφόσον ολοκληρωθεί ο καθαρισμός κατά τη σχετική διαδικασία. Την ίδια ώρα, μειώνονται και οι ποινικές κυρώσεις για ψευδή δήλωση, με την ελάχιστη ποινή φυλάκισης να περιορίζεται στους έξι μήνες και το χρηματικό πρόστιμο να ορίζεται στα 5.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση καταργείται η προηγούμενη Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός επικαιροποιημένου πλαισίου για την πρόληψη των πυρκαγιών.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.05.2026 | 21:47
Απλήρωτα 930 εκ. από 1ο πυλώνα και 250 εκ. από 2ο πυλώνα, ενώ συνεχόμενα λάθη φέρνουν επιστροφές ενισχύσεων χωρίς ενημέρωση - ΕΛΛΑΔΑ | 05.05.2026 | 21:41
Πύραυλοι παντού αν μας επιτεθούν: Το νέο αμυντικό δόγμα της Ελλάδας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.05.2026 | 21:34
Ανησυχία για νεκρά ψάρια στην Κάρλα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.05.2026 | 20:55
Δείτε φωτογραφία: Τροχαίο με αγριογούρουνο έξω από τα Τρίκαλα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.05.2026 | 20:34
Επιστολή Κουρέτα σε Σχοινά για την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» - ΥΓΕΙΑ | 05.05.2026 | 20:28
Αυτό το απλό και φθηνό αμινοξύ μειώνει σημαντικά τη βλάβη του Αλτσχάιμερ - ΕΛΛΑΔΑ | 05.05.2026 | 20:18
Βεντέτα στην Κρήτη: Εκτέλεσε τον οδηγό που θεωρούσε υπεύθυνο για το θάνατο του γιου του - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 20:03
Το βιβλίο του Νίκου Ράπτη «Από το Σοσιαλισμό στη Βιωσιότητα» αφορμή για συζήτηση για τη σύγχρονη προοδευτική πολιτική
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2026 | 11:46
Έκπληξη από δημοσκόπηση Νίκου Καρδούλα: αν γινόταν σήμερα εκλογές η ΝΔ θα είχε μία έδρα στη Λάρισα! - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 12:05
«Κίνησε το Κουμ παζάρ» στον Τύρναβο από σήμερα...(ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 09:09
Αποκτά κέντρο τραύματος το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - ΔΙΕΘΝΗ | 05.05.2026 | 09:47
Κηδεία με... πάρτι και χορεύτριες - Η τελευταία επιθυμία ενός 58χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 10:22
Σε απόγνωση οι αγρότες στην περιοχή Τυρνάβου από το φουζίκοκο που ρίχνει τους καρπούς στις ροδακινιές (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 08:58
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 12:41
Παίρνουν δείγμα για την ασθένεια στα δέντρα που αφανίζει σοδειές στον Τύρναβο για να τα στείλουν στο Μπενάκειο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:23
Δρόμοι με ευρωπαϊκές προδιαγραφές στον Βόρειο τομέα της Λάρισας με χρηματοδότηση από την περιφέρεια











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed