ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Σκληρή προειδοποίηση από τη Ρωσία: Στο στόχαστρο χώρες που θα φιλοξενήσουν γαλλικά πυρηνικά – Στο κάδρο και η Ελλάδα
Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι το Παρίσι βρίσκεται σε συζητήσεις με Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελλάδα

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι το Παρίσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Δανία.
Η Ρωσία προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δεχθεί την ανάπτυξη γαλλικών στρατηγικών βομβαρδιστικών με δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος θα καταστεί στόχος επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις σε περίπτωση σύγκρουσης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο σχέδια για την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε ευρωπαίους εταίρους να φιλοξενήσουν προσωρινά γαλλικά αεροσκάφη με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας «ανεξέλεγκτης ενίσχυσης» του πυρηνικού δυναμικού του ΝΑΤΟ, η οποία συνιστά στρατηγική απειλή για τη Μόσχα.
Ο Γκρούσκο υπογράμμισε την ανησυχία της Ρωσίας για τις πιθανές γαλλικές πυρηνικές αναπτύξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι το Παρίσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Δανία για τέτοιες διευθετήσεις.
«Προφανώς, οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αναγκαστούν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του καταλόγου των προτεραιοτήτων-στόχων σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης», ανέφερε ο Γκρούσκο στο κρατικό μέσο Russia Today.
Πρόσθεσε ότι, «αντί για την υποτιθέμενη ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων της Γαλλίας – στους οποίους, παρεμπιπτόντως, δεν παρέχονται καμία εγγύηση – η ασφάλεια αυτών των χωρών στην πραγματικότητα αποδυναμώνεται».
Η πρωτοβουλία Μακρόν και οι αντιδράσεις του ΝΑΤΟ
Η πρωτοβουλία του Μακρόν εντάσσεται στην προσπάθεια των ευρωπαίων μελών του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά τους, μετά από τις συχνές επικρίσεις της συμμαχίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τις απειλές του να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο τη Γροιλανδία, που ανήκει στο ΝΑΤΟ μέσω της Δανίας.
Η λήξη, τον Φεβρουάριο, της τελευταίας συνθήκης που περιόριζε το μέγεθος των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει δημιουργήσει κενό στον παγκόσμιο έλεγχο των εξοπλισμών, τη στιγμή που οι διεθνείς εντάσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και το Ιράν.
Ο Γκρούσκο δήλωσε ότι οποιοσδήποτε μελλοντικός διάλογος για τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συνολικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών και βρετανικών οπλοστασίων, καθώς και εκείνου των ΗΠΑ.
Το ΝΑΤΟ, αυτή την εβδομάδα, επέκρινε τη Ρωσία και την Κίνα για τις πολιτικές τους σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και κάλεσε τις δύο χώρες να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση της σταθερότητας και της διαφάνειας, ενόψει της διάσκεψης που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, με αντικείμενο την αναθεώρηση της εφαρμογής της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.
tanea.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.04.2026 | 23:34
Κυπελλούχος Ελλάδας μετά από 39 χρόνια ο ΟΦΗ, 3-2 στην παράταση τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Πανθεσσαλικού - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 23:25
Στην Αργαλαστή ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 23:18
Η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα αποκτήσει τα νέα Canadair: Τα 7 CL-515 που αλλάζουν τα δεδομένα - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 23:04
Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 17χρονος ήταν κλεμμένη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 22:43
Ανακουφιστική φροντίδα με έμπνευση από τον Ιπποκράτη: Η Θεσσαλία στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στην υγεία - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 22:38
Πάτρα: Συνελήφθη πρώην αστυνομικός για κατοχή και εμπόριο ναρκωτικών – Χειροπέδες και στον γιο του - ΔΙΕΘΝΗ | 25.04.2026 | 22:34
Τραμπ: Δεν στέλνω αντιπροσωπεία στο Πακιστάν - Υπό κατάρρευση οι διαπραγματεύσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 22:17
Κουρέτας στο Φόρουμ των Δελφών: «Έμαθα να μου δίνουν ένα και εγώ να κάνω δέκα»
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 15:22
Πανικός στη Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει και κάηκε ολοσχερώς - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 18:08
Έφυγε ξαφνικά απο τη ζωή ο 43χρονος Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δούνας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.04.2026 | 21:11
Τροχαίο με ανατροπή ΙΧ στα Χίλια Δέντρα στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 10:35
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 12:20
Πόσο εκτεθειμένοι είμαστε 40 χρόνια μετά από τις επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 17:10
«Ασπρόμαυρη» η παραλία του Βόλου: Συνθήματα και πυρσοί από φίλους του ΠΑΟΚ και του ΟΦΗ (videos) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.04.2026 | 11:11
Τρίκαλα: Σοκαριστικό τροχαίο τα ξημερώματα στην οδό Πύλης















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed