ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Σκληρή προειδοποίηση από τη Ρωσία: Στο στόχαστρο χώρες που θα φιλοξενήσουν γαλλικά πυρηνικά – Στο κάδρο και η Ελλάδα
Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι το Παρίσι βρίσκεται σε συζητήσεις με Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελλάδα

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι το Παρίσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Δανία.
Η Ρωσία προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δεχθεί την ανάπτυξη γαλλικών στρατηγικών βομβαρδιστικών με δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος θα καταστεί στόχος επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις σε περίπτωση σύγκρουσης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο σχέδια για την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε ευρωπαίους εταίρους να φιλοξενήσουν προσωρινά γαλλικά αεροσκάφη με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας «ανεξέλεγκτης ενίσχυσης» του πυρηνικού δυναμικού του ΝΑΤΟ, η οποία συνιστά στρατηγική απειλή για τη Μόσχα.
Ο Γκρούσκο υπογράμμισε την ανησυχία της Ρωσίας για τις πιθανές γαλλικές πυρηνικές αναπτύξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι το Παρίσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Δανία για τέτοιες διευθετήσεις.
«Προφανώς, οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αναγκαστούν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του καταλόγου των προτεραιοτήτων-στόχων σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης», ανέφερε ο Γκρούσκο στο κρατικό μέσο Russia Today.
Πρόσθεσε ότι, «αντί για την υποτιθέμενη ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων της Γαλλίας – στους οποίους, παρεμπιπτόντως, δεν παρέχονται καμία εγγύηση – η ασφάλεια αυτών των χωρών στην πραγματικότητα αποδυναμώνεται».
Η πρωτοβουλία Μακρόν και οι αντιδράσεις του ΝΑΤΟ
Η πρωτοβουλία του Μακρόν εντάσσεται στην προσπάθεια των ευρωπαίων μελών του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά τους, μετά από τις συχνές επικρίσεις της συμμαχίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τις απειλές του να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο τη Γροιλανδία, που ανήκει στο ΝΑΤΟ μέσω της Δανίας.
Η λήξη, τον Φεβρουάριο, της τελευταίας συνθήκης που περιόριζε το μέγεθος των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει δημιουργήσει κενό στον παγκόσμιο έλεγχο των εξοπλισμών, τη στιγμή που οι διεθνείς εντάσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και το Ιράν.
Ο Γκρούσκο δήλωσε ότι οποιοσδήποτε μελλοντικός διάλογος για τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συνολικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών και βρετανικών οπλοστασίων, καθώς και εκείνου των ΗΠΑ.
Το ΝΑΤΟ, αυτή την εβδομάδα, επέκρινε τη Ρωσία και την Κίνα για τις πολιτικές τους σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και κάλεσε τις δύο χώρες να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση της σταθερότητας και της διαφάνειας, ενόψει της διάσκεψης που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, με αντικείμενο την αναθεώρηση της εφαρμογής της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.
tanea.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 23:01
Ξεπέρασε τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία στα Δένδρα Τυρνάβου, πάνω από 33 στη Λάρισα - ΔΙΕΘΝΗ | 31.05.2026 | 22:47
Καύσωνας-σοκ στην Ευρώπη: 64 νεκροί στην Ισπανία και 15 στη Βρετανία - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 21:27
Σκάνδαλο σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Έρευνα για «υφαρπαγή» ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω voucher - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 21:20
Γαμπρός σε αναπηρικό αμαξίδιο συγκίνησε τους καλεσμένους με τον χορό του - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 21:00
Θ.Μαμάκος στην Attica Green Expo: «Μετασχηματισμός του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων από τη βάση» - ΒΟΛΟΣ | 31.05.2026 | 20:37
Βόλος: Συνελήφθη υπεύθυνη καταστήματος που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικη - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 20:22
Συγκλονίζει ο Σταύρος Φλώρος: Η φωτογραφία δεν δείχνει άνθρωπο που έχασε πόδι - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 19:45
Β. Κόκκαλης για τις τραπεζικές χρεώσεις: Στέλνουν πιστωτικές κάρτες χωρίς αίτηση και συνεχίζουν να «αρμέγουν» τους πολίτες
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 12:08
Λάρισα: Αγωνία για 12χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της από ανακοπή - Μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.05.2026 | 10:08
Σε όλες τις αροτραίες όχι μόνο σε βαμβάκι και σκληρό σιτάρι, τα 80 εκατ. ευρώ από τα οικολογικά σχήματα στην πληρωμή Ιουνίου - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 09:53
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.05.2026 | 11:42
Η κλιματική κρίση αλλάζει τον αγροτικό χάρτη -Για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας οι αποδόσεις του σταριού μειώνονται 10% - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 19:17
Πάτρα: Πατέρας και γιος χάθηκαν μαζί στην άσφαλτο – Αυτά είναι τα πρόσωπα του μοιραίου τροχαίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.05.2026 | 09:39
Το παρασκήνιο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την έκθεση Τυχεροπούλου: Από το «σκάνδαλο των εκατομμυρίων» στα 115.000 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 21:20
Γαμπρός σε αναπηρικό αμαξίδιο συγκίνησε τους καλεσμένους με τον χορό του - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.05.2026 | 10:13
Από 18 έως 19 Ιουνίου αναμένεται να γίνει η πληρωμή de minimis της μηδικής









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed