ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Ξεχωρίζει «Ευρωπαϊκά» στην Οδική Ασφάλεια
Τα δεδομένα του 2025 και οι στόχοι για το 2026

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Ξεχωρίζει «Ευρωπαϊκά» στην Οδική Ασφάλεια Τα δεδομένα του 2025 και οι στόχοι για το 2026
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο δείκτης θνησιμότητας στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου παραμένει στο μισό του μέσου όρου των ελληνικών αυτοκινητόδρομων. Με 1,56 θανάτους ανά δισεκατομμύριο οχηματοχιλιόμετρα για το 2025, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ξεχωρίζει «ευρωπαϊκά», με επιδόσεις που συγκρίνονται ευθέως με τους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους.Τα αποτελέσματα αυτών των επιδόσεων παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα, την Τετάρτη το απόγευμα .

Σε μια κομβική χρονιά για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα, όπου παρά τη μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 22% για το 2025 η επίδοση της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται 16% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου επιβεβαιώνει, με την αφοσίωσή της, πως οι επιδόσεις της δεν οφείλονται στην τύχη. Είναι το αποτέλεσμα οργανωμένης λειτουργίας και συστηματικού ελέγχου, που προκύπτουν από την αμετακίνητη αντίληψή της πως η ασφάλεια στο οδικό δίκτυο δεν αποτελεί απλά συμβατική υποχρέωση, αλλά μια διαρκή κοινωνική επένδυση.

Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Πρόληψης: Τα αποτελέσματα αυτά είναι καρπός συστηματικού ελέγχου και επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής που υποστηρίζουν το έργο των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων. Μέσα από τα εξελιγμένα εργαλεία που έχουμε θέσει στη διάθεση των διευθύνσεων της Τροχαίας, αναδεικνύεται πλέον με σαφήνεια η πραγματική έκταση του προβλήματος των οδικών παραβάσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ενδεικτικά, κατά την περίοδο αναφοράς: • Έλεγχος Επαγγελματικών Οχημάτων:

Μέσω των «ευφυών» ταχογράφων 2ης γενιάς, εντοπίστηκαν 15.500 παραβάσεις υπέρβασης ωραρίου οδήγησης, ενώ τα συστήματα ζύγισης κατέδειξαν ότι το 10% των βαρέων οχημάτων κυκλοφορεί υπέρβαρο. • Αποτροπή Αντίθετης Κίνησης: Το πιλοτικό σύστημα ανίχνευσης αντίθετης κίνησης, οδήγησε στη μείωση των περιστατικών κατά 90%, αποδεικνύοντας την αξία της έγκαιρης τεχνολογικής παρέμβασης. • Ταχύτητα και Συμμόρφωση: Παρά τις 4.325 καταγεγραμμένες παραβάσεις ορίων ταχύτητας, η συμμόρφωση παραμένει πρόκληση, καθώς το 70% των οδηγών εξακολουθεί να υπερβαίνει τα όρια εντός των σηράγγων. Επαγγελματίες Οδηγοί: Η Υγεία ως Παράγοντας Οδικής Ασφάλειας: Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ως η κύρια αρτηρία εμπορευματικών μεταφορών της χώρας, θέτει την προστασία των επαγγελματιών οδηγών στο επίκεντρο.

Η διασφάλιση της ομαλής διακίνησης προϊόντων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο τιμόνι. Τα Αποκαλυπτικά Ευρήματα της Έρευνας Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η μελέτη για την κόπωση των επαγγελματιών οδηγών δείχνει ότι οι οδηγοί βρίσκονται σε υψηλό μεταβολικό κίνδυνο, με τη φυσική κατάσταση να αποτελεί τον κυριότερο κίνδυνο: • Σωματική Κατάσταση: 9 στους 10 οδηγούς είναι υπέρβαροι (μέσο BMI 31,1), ενώ η μεταβολική τους ηλικία είναι 4-5 χρόνια μεγαλύτερη από τη βιολογική. • Αρτηριακή Πίεση: 2 στους 3 έχουν υψηλή πίεση (στάδιο Ι), γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους κατά την οδήγηση. • Ποιότητα Ύπνου: 1 στους 3 έχει κακή ποιότητα ύπνου, η οποία επιδεινώνει την ψυχική υγεία και την υπνηλία. • Ιστορικό: Το 20% των ερωτηθέντων έχει ήδη εμπλακεί σε κάποια μορφή τροχαίου ατυχήματος Πρωτοβουλίες για το 2026: Προς το «Vision Zero»
Με το βλέμμα στον στόχο για μηδενικούς θανάτους έως το 2050, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κλιμακώνει τις δράσεις της για την Οδική Ασφάλεια και το 2026: 1. Εστίαση στην εμπορευματική κίνηση και την κόπωση των Επαγγελματιών Οδηγών: Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου επεκτείνει τη στρατηγική της συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την έρευνα της κόπωσης των επαγγελματιών οδηγών. 2. Προστασία Πανίδας: Στοχευμένες παρεμβάσεις σε 98 τεχνικά σημεία για την ασφαλή διέλευση της άγριας πανίδας και εγκατάσταση 20 καμερών αυτόματης ανίχνευσης. 3. Εκπαίδευση & Ευαισθητοποίηση: Ανάπτυξη διαδραστικής πλατφόρμας εκπαίδευσης και συνέχιση των προγραμμάτων σε σχολεία σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». 4. Συνεργασία με τα τρία Τμήματα Τροχαίας Αυτ/μων του Έργου: αξιολόγηση βέλτιστων πρακτικών για την ασφαλή διαχείριση των συμβάντων εντός του αυτοκινητόδρομου Επενδύσεις σε Υποδομές και Βαριά Συντήρηση Η οδική ασφάλεια θωρακίζεται μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος βαριάς συντήρησης. Το 2025, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου υλοποίησε έργα ύψους ~€24 εκατ. (πλέον ΦΠΑ). Η δέσμευση αυτή εντείνεται το 2026, με τον προϋπολογισμό για τη βαριά συντήρηση και νέα έργα να αυξάνεται στα ~€35 εκατ.









- ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 09:09
Αποκτά κέντρο τραύματος το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 04.05.2026 | 09:05
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026 - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 08:58
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2026 | 08:55
Ημερίδα «Έξυπνη Γεωργία και Καινοτομία: Η Νέα Εποχή στον Αγροτικό Τομέα» στο δημαρχείο Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 08:48
Χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί της Δευτέρας στην ΠΕ Λάρισας, χωρίς παγετό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.05.2026 | 08:40
Εκλογές σήμερα για την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΙΕΘΝΗ | 04.05.2026 | 08:30
Τραμπ: «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ – 15.000 στρατιώτες και 100 αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.05.2026 | 08:24
Η ΝΔ ετοιμάζεται να πει «όχι» στην πρόταση Προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ για Λιβανό και Αραμπατζή σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2026 | 13:28
Αναστατωμένοι αγρότες στο Ν. Καρδίτσας από «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2026 | 13:21
Ισχυρό χαλάζι έπεσε στην πόλη της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ +video) - ΒΟΛΟΣ | 03.05.2026 | 13:09
«Είχε 8 μποφόρ»: Ο ήρωας καπετάνιος της Αλοννήσου περιγράφει πως μετέφερε εν μέσω κακοκαιρίας βρέφος στο νοσοκομείο του Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:32
Με μεγάλη συμμετοχή ο 15ος Ιπποκράτειος λαϊκός αγώνας δρόμου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:56
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.05.2026 | 10:56
Ο φόβος των αγροτών της Θεσσαλίας είναι πλέον να μην έχουμε λίβα μέσα στο Μάη... - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 03.05.2026 | 20:06
Καιρός: Συναγερμός για διαδοχικά κύματα καύσωνα λόγω επανεμφάνισης του φαινομένου El Nino - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.05.2026 | 11:43
«Δεν θέλω να ξανανιώσω σφίξιμο στην καρδιά με κάθε σταγόνα βροχής»: 300.000 Έλληνες έγιναν κλιματικοί μετανάστες











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed