ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Στο πλευρό των πληγέντων κτηνοτρόφων του Αμπελώνα ο Κουρέτας
Τα δύο κρίσιμα αιτήματα των κτηνοτρόφων

Στον Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου βρέθηκε την Κυριακή ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, συνδυάζοντας την παρουσία του σε θρησκευτική εκδήλωση με επαφές με πληγέντες κτηνοτρόφους, σε μια περίοδο έντονων πιέσεων για τον πρωτογενή τομέα.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Θωμά
Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους Χρήστο Μάμο και Νίκο Τηγανή, παρακολούθησε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, που τέλεσε ο πατέρας Νεκτάριος στο γραφικό εξωκλήσι έξω από τον Αμπελώνα, τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Θωμά.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Πατέρα Νεκτάριου, ο οποίος εξύμνησε την παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, επισημαίνοντας με νόημα πως πρόκειται για τον πρώτο Περιφερειάρχη που επισκέπτεται το παρεκκλήσι του Αγίου Θωμά.
Η τοποθέτηση αυτή έδωσε ξεχωριστό συμβολισμό στην παρουσία του κ. Κουρέτα και αναδείχθηκε ως ένδειξη σύνδεσης με την τοπική κοινωνία.


Στο «μέτωπο» της ευλογιάς – Επίσκεψη σε πληγείσα μονάδα
Μετά τη λειτουργία, ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής που έχει πληγεί από ευλογιά, συνομιλώντας με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Δημήτρης Παπαζιάκας, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Πληγέντων Κτηνοτρόφων από ευλογιά – πανώλη, ο Αργύρης Μπαϊραχτάρης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δήμου Τυρνάβου, η Έφη Κωτούλα, γραμματέας του Συνεταιρισμού, καθώς και οι Χρήστος και Δημήτριος Λιάπης, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου.
Η εικόνα που παρουσιάστηκε ήταν αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η τοπική κτηνοτροφία.



Τα δύο κρίσιμα αιτήματα των κτηνοτρόφων
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν στον Περιφερειάρχη δύο βασικά αιτήματα που καθορίζουν –όπως τονίζουν– την ίδια την επιβίωσή τους:
1. Άρση απαγορεύσεων και ενίσχυση για ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου
Ζητήθηκε να επιτραπεί η εισαγωγή αιγοπροβάτων, έστω από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με ουσιαστική οικονομική ενίσχυση. Στόχος είναι η ανασύσταση των κοπαδιών αλλά και η μετεγκατάσταση μονάδων σε ασφαλείς τοποθεσίες.
Όπως υπογράμμισαν, σήμερα ισχύει καθολική απαγόρευση εισαγωγής ζώντων ζώων και μετακίνησης εντός της χώρας, απόφαση που ελήφθη από το ΥΠΑΑΤ τον Φεβρουάριο, δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο για τους παραγωγούς.
2. Μείωση γραφειοκρατίας για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου
Παράλληλα, τέθηκε η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να μπορούν –εφόσον το επιθυμούν– να μετατρέψουν τις μονάδες αιγοπροβάτων σε αγελαδοτροφικές και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι χωρίς ευελιξία, πολλοί κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν οριστικά το επάγγελμα.
Πίεση για άμεσες λύσεις
Η επίσκεψη Κουρέτα ανέδειξε για ακόμη μία φορά τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι παρατεταμένες απαγορεύσεις και οι καθυστερήσεις στη λήψη ουσιαστικών μέτρων.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν ξεκάθαρες αποφάσεις και όχι παρατάσεις στην αβεβαιότητα, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή βρίσκεται σε οριακό σημείο.
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 11:52
Με τον χρυσό σταυρό του Αγίου Αχιλλίου τιμήθηκε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Λάρισας Νικόλαος Ζέρβας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 11:36
«Υπογράφτηκε η σύμβαση έργου που αφορά σε αποκαταστάσεις κατεστραμμένων δρόμων και μικρής γέφυρας στην ΤΚ Μύρων» - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 11:27
Σταύρος Φλώρος: Η πρώτη του φωτογραφία από το νοσοκομείο - Με χαμόγελο στα χείλη ο 22χρονος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.05.2026 | 11:19
Μέσα στον επόμενο μήνα η έναρξη εργασιών για το νέο αστυνομικό μέγαρο Καρδίτσας - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 11:00
Φοιτητικές εκλογές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Πρώτη δύναμη η ΠΚΣ – Επικράτηση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στη Γεωπονική - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 10:55
Σοβαρό ατύχημα στον Βόλο: Μπέρδεψε τις ταχύτητες και παρέσυρε τη μητέρα της με το ΙΧ της - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 10:48
Αυτοψία καθηγητών δενδροκομίας στην Ελασσόνα: Πάγωσαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 10:35
Λαμπρή μέρα για τη Λάρισα: Πλήθη πιστών στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 13:00
Περιοδεία Κασσελάκη στη λαϊκή αγορά Αβέρωφ της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 13:29
«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία: κατοχυρώνεται η καταβολή των επιδοτήσεων παρά τα εμπόδια του Κτηματολογίου - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 21:11
Κορυφώνονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την πομπή της περιφοράς του λειψάνου του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 11:06
Η ακρίβεια στη Λαϊκή προκαλεί τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών στη Λάρισα- 5 ευρώ το κιλό τα κεράσια (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 11:39
Σοκ στον Βόλο από την απώλεια 45χρονου πολύ γνωστού επιχειρηματία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2026 | 09:13
Επίσκεψη Κουρέτα στη μεγαλύτερη υδροπονική επένδυση της Θεσσαλίας που βρίσκεται στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 20:42
Πλήθη πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις στον Άγιο Αχίλλιο με τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2026 | 14:06
Προσπάθειες από την ΕΟΑΣΚ για να αποζημιωθούν οι επανασπορές στο βαμβάκι - επικοινωνία με πρόεδρο ΕΛΓΑ











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed