ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η ζωή της «Ευτυχίας της Αργιθεάτισσας» ωδή στην Αργιθεάτισσα μάνα
Λίγα λόγια για την παράσταση

Οι Αργιθεάτες Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Γάλλος και Μαρκέλλα Γιαννάτου επιμελήθηκαν το κείμενο
Ποια είναι η Φτύχω από την Αργιθέα; Πώς ήταν η ζωή της; Πώς πορεύτηκε ως σύζυγος και μάνα; Υπήρξε;
Η Φτύχω η Αργιθεάτισσα δεν είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο… Είναι η ηρωίδα της πρωτότυπης παράστασης “Ευτυχία η Αργιθεάτισσα”, την οποία εμπνεύστηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ) και την έκαναν πραγματικότητα τρεις Αργιθεάτες αγαπημένοι ηθοποιοί.
Ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Γάλλος και η Μαρκέλλα Γιαννάτου ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα θεατρικό κείμενο που αποτελεί τεκμήριο για τη ζωή στην Αργιθέα και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.
Όπως εξήγησε στο “ΝΑ” η Πρόεδρος της ΠΟΑΣ κ. Νανά Μαυραντζά, η προσπάθεια άρχισε περίπου πριν ενάμιση χρόνο και στόχος της ομοσπονδίας ήταν να συγκεντρώσει υλικό και να κάνει μια ιστορική καταγραφή στοιχείων για την Αργιθεάτικη κοινωνία με επίκεντρο τη γυναίκα και τη μητέρα. Έτσι από το διοικητικό συμβούλιο συστάθηκε μια επιτροπή η οποία μέσω συνεντεύξεων από ηλικιωμένους Αργιθεάτες και όχι μόνο, αναζήτηση σε βιβλία και άλλα ιστορικά αρχεία συγκέντρωσε ένα πολύτιμο υλικό που αποτύπωνε την Αργιθέα εκείνης της εποχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μαυραντζά, μία από τις συνεντεύξεις έγιναν με Αργιθεάτισσα 106 ετών!
Όταν λοιπόν το υλικό συγκεντρώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΑΣ εκτίμησε ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η ζωή της Αργιθεάτισσας γυναίκας και μέσα από αυτή η Αργιθέα, να γίνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό και με έναν τρόπο που να ξεφεύγει από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις λόγου και παραδοσιακών χορών.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της θεατρικής παράστασης και ο καλύτερος τρόπος για να πάρει αυτή σάρκα και οστά ήταν να απευθυνθούν σε επαγγελματίες του είδους.
Και φυσικά η ΠΟΑΣ απευθύνθηκε σε Αργιθεάτες σπουδαίους καλλιτέχνες… Ο Μάκης Παπαδημητρίου με καταγωγή από το Ανθηρό, ο Γιώργος Γάλλος με καταγωγή επίσης από το Ανθηρό και η Μαρκέλλα Γιαννάτου (το γένος Καραούλη) με καταγωγή από τη Στεφανιάδα πήραν στα χέρια τους αυτό το σπουδαίο υλικό και δημιούργησαν την “Φτύχω την Αργιθεάτισσα”, μια προσωπικότητα που περικλείει όλα τα χαρακτηριστικά των γυναικών εκείνης της εποχής σε μια παράσταση που θα βάλει το κοινό στην ατμόσφαιρα της Αργιθέας εκείνης της εποχής.
Το εντυπωσιακό είναι ότι με αυτούς τους σπουδαίους ηθοποιούς έχουν συμπράξει για αυτή την παράσταση η χορεύτρια, χορογράφος, σκηνοθέτης Σεσίλ Μικρούτσικου, κόρη του Θάνου Μικρούτσικου, και η Σταυρούλα Σιάμου, κινησιολόγος με σπουδαίο βιογραφικό.
Επί σκηνής θα βρίσκονται ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, σπουδαίος κλαρινετίστας με διεθνή παρουσία, και ο μουσικός Φώτης Σιώτας, οι οποίοι έχουν γράψει πρωτότυπη μουσική για την παράσταση, ενώ θα ερμηνεύσουν και παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής.
“Θέλαμε το αποτέλεσμα να είναι επαγγελματικό, όμως πλέον ξεπερνά κάθε προσδοκία”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μαυραντζά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολύτιμος αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια της ΠΟΑΣ ήταν από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Αργιθέας, ενώ η δράση αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας / Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμου Αθηναίων, Δήμου Λαρισαίων, Δήμου Καρδίτσας και του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Καρδίτσα στο δημοτικό κινηματοθέατρο στις 27 Απριλίου με δωρεάν είσοδο και ήδη η αίθουσα είναι πλήρης.
Επίσης θα παρουσιαστεί στις 25 Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια, στις 28 Απριλίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και στις 29 Απριλίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου», ενώ μία ακόμα παράσταση θα γίνει το καλοκαίρι στην Αργιθέα.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Η «Φτύχω η Αργιθεάτισσα» αφηγείται τη ζωή μιας γυναίκας που γεννήθηκε σε έναν κόσμο όπου το κορίτσι ήταν βάρος και ο άντρας προσδοκία. Μέσα από μια σκηνική αφήγηση που συνδυάζει λόγο, μουσική και συλλογική δράση, παρακολουθούμε τη διαδρομή της Φτύχως — από το γλέντι της γέννησής της που παγώνει, μέχρι τη στιγμή που, ως μάνα πια, επιλέγει να σπάσει τον κύκλο για την επόμενη γενιά.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ), σε συνεργασία με τον Δήμο Αργιθέας, παρουσιάζουν μία μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στην Αργιθεάτισσα μάνα. Η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Αργιθέας μεταλαμπαδεύτηκαν από γενιά σε γενιά κυρίως λόγω αυτών των γυναικών. Γυναίκες-μανάδες που στερήθηκαν τα πάντα στη ζωή τους, δεν απέκτησαν μόρφωση, δεν είχαν τη ζωή που θα ήθελαν οι περισσότερες εξ αυτών να έχουν, γεννήθηκαν για να «υπηρετούν», όμως μετέφεραν με έναν ασύλληπτο τρόπο όλη την ιστορία του τόπου αυτού από γενιά σε γενιά και επιδίωξαν τα παιδιά τους να έχουν καλύτερες «τύχες» από αυτές.
Το έργο αντλεί υλικό από μαρτυρίες, τραγούδια και μνήμες της Αργιθέας και μετατρέπεται σε μια σύγχρονη θεατρική εμπειρία για την αντοχή, την εργασία, τον έρωτα, την απώλεια και τη μικρή, επίμονη ελευθερία.
Η ιδέα του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων και του Δήμου Αργιθέας να συγκεντρωθεί αυτό το υλικό και να αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής παράστασης αφιερωμένης στην εμβληματική μορφή της «ΑΡΓΙΘΕΑΤΙΣΣΑΣ ΜΑΝΑΣ» έχει ως σκοπό την ανάδειξη του πολυσήμαντου και πολυδιάστατου ρόλου της γυναίκας και ειδικότερα της μητέρας μέσα στην αργιθεάτικη κοινωνία, ρόλος που επηρέασε και τις επόμενες γενιές Αργιθεατών που ξενιτεύτηκαν από την Αργιθέα, μέσα από τις παραδεδομένες αξίες, διδαχές και αντοχές της μάνας αυτής, που η ζωή της υπήρξε για πολλές δεκαετίες «σκλαβιά».
Μία μάνα οικουμενική σε ένα έργο που υπερβαίνει την τοπικότητα και αφορά τον κάθε θεατή. Η παράσταση επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Τζένη Σουλτανιά
- ΕΛΛΑΔΑ | 28.04.2026 | 12:21
89χρονος πυροβόλησε υπάλληλο στον ΕΦΚΑ του Κεραμεικού - Μετά άνοιξε πυρ και στο Εφετείο, ακόμη 4 τραυματίες ! - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 12:11
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΒΑΛΑΣΣΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.04.2026 | 11:50
Καρδίτσα: Μέθυσε, χτύπησε τρία σταθμευμένα ΙΧ και συνελήφθη - ΕΛΛΑΔΑ | 28.04.2026 | 11:22
Σοκ στον Κεραμεικό: Άνδρας πυροβόλησε μέσα στον ΕΦΚΑ με καραμπίνα – Τραυματίστηκε υπάλληλος - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2026 | 11:13
Αποβολή του ελληνικού δημοσίου από την υποστήριξη της κατηγορίας ζητούν συνήγοροι των θυμάτων στη δίκη των Τεμπών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.04.2026 | 11:00
Επικαιροποίηση από Φάνη Τακούδη: Βροχερή πρωτομαγιά με χιόνια στα ορεινά και ψύχρα στη Θεσσαλία (video) - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 09:44
Θρήνος στη Μαγνησία: Αυτή είναι η 44χρονη μητέρα που σκοτώθηκε-Είχε πάρει χθες για πρώτη φορά το μηχανάκι της - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2026 | 09:35
Ημερίδα για τη Βιολογική Γεωργία στο τμήμα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας στη Λάρισα
- ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2026 | 16:31
Ανατροπή στον καιρό: Omega Block και La Niña χτυπούν – Πότε έρχεται ψυχρή εισβολή, κίνδυνος παγετού στα δέντρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.04.2026 | 11:59
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό αρχές Μάη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας- αύριο πιο σαφής πρόβλεψη για πρωτομαγιά (video) - ΒΟΛΟΣ | 27.04.2026 | 21:47
Σοκ σε Αλμυρό, Ν. Αγχίαλο – 44χρονη μητέρα δύο παιδιών σκοτώθηκε σε τροχαίο με μηχανάκι - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 08:36
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 11:31
Δίκη Τεμπών: Η παράσταση υποστήριξη κατηγορίας από το Δημόσιο για σταθμάρχη και στελέχη ΟΣΕ προκάλεσε οργή στους συγγενείς - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 13:16
Απρόοπτο στη δίκη Τεμπών: ανέβασε πίεση η πρόεδρος και διέκοψε για αύριο -αντιδρά η Κωνσταντοπούλου στην παράσταση δημοσίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.04.2026 | 08:23
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 27.04.2026 | 21:43
Θλίψη στον Βόλο για τον χαμό 62χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών – Εφυγε από τη ζωή η Αγγελική Μαγδαληνή Σίμου – Κεφαλά














































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed