ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Πρωτοβουλία Μαμάκου για τα αξιόλογα κτίρια της Λάρισας και την Οικία Αλεξάνδρου
Συγκροτείται Επιτροπή για ολιστική πρόταση αξιοποίησης

Πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολιστικής πρότασης που θα αφορά στα εναπομείναντα αξιόλογα κτίρια της Λάρισας αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, με πρώτο βήμα τη συνάντηση με εκπροσώπους φορέων, που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, στο Δημαρχείο.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει στην πόλη για τον χαρακτηρισμό ιστορικών κτιρίων ως διατηρητέων.
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε ότι πάγια θέση όλων των δημοτικών αρχών της πόλης ήταν η μη εμπλοκή του Δήμου στον χαρακτηρισμό ή μη ιδιωτικών ακινήτων. Προφανώς, γιατί παράλληλα με την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας, κάθε δημοτική αρχή οφείλει να αντιμετωπίζει με σεβασμό και την ιδιωτική περιουσία.
Η αρμοδιότητα για τον χαρακτηρισμό ενός κτιρίου ως διατηρητέου, ανήκει σε όργανα του κεντρικού κράτους (Υπ. Πολιτισμού και Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος).
Η δημοτική αρχή ωστόσο, σεβόμενη απολύτως την ειλικρινή αγωνία πολιτών και επιστημονικών και άλλων φορέων που διαχρονικά ενδιαφέρονται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση πολυσυλλεκτικής επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις για τη διάσωση και αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων της πόλης., τα οποία είτε έχουν χαρακτηριστεί είτε δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διαβιβαστεί στους αρμόδιους φορείς του κεντρικού κράτους και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων τα επόμενα χρόνια.
Στην επιτροπή ο Δήμαρχος Λαρισαίων πρότεινε τη συμμετοχή:
- Εκπροσώπων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Εκπροσώπων των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, Συλλ. Αρχιτεκτόνων κλπ)
- Εκπροσώπων συλλόγων με αναφορά στο παρελθόν της πόλης
- Εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και
- Τους βουλευτές του νομού Λάρισας.
Στόχος είναι η επιτροπή να συνεδριάσει μέχρι τις 27 Απριλίου, ώστε να καθορίσει τα κριτήρια για την αξιολόγηση των ακινήτων. Το πρώτο ακίνητο που θα εξεταστεί είναι αυτό της οικίας Αλεξάνδρου.
Πρόκειται για μια στάση ευθύνης που ενισχύει τον δημόσιο διάλογο και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο σε κάθε σοβαρή προσπάθεια. Η στάση αυτή, όμως, δεν πρέπει να συγχέεται με πρακτικές που επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα ευαίσθητο ζήτημα για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, δημιουργώντας εντυπώσεις αντί λύσεις. Με τους πολίτες που ενδιαφέρονται ουσιαστικά, ο Δήμος βρίσκεται στην ίδια πλευρά: της υπευθυνότητας και της πραγματικής προοπτικής για την πόλη.
Όποιος επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το θέμα σπέρνοντας ανεύθυνες υπόνοιες, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, θα αντιμετωπισθεί όπως του αξίζει.
Ο Δήμος υπηρετεί αποκλειστικά το συμφέρον της πόλης, με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και ευθύνης. Δεν υπηρετεί ούτε πρόσκαιρες εντυπώσεις ούτε λογικές που αγνοούν το πραγματικό κόστος και τις συνέπειες των αποφάσεων.
Στη συνάντηση μετείχαν: από τον Όμιλο Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας και τη “Φωτοθήκη” οι κ.κ. Βάσω Μούζα, Πρόεδρος, Κώστας Θεοδωρόπουλος, Αντιπρόεδρος και Θωμάς Κυριάκος, Γιώργος Χατζούλης, μέλη, από τον Σύλλογο Φίλων Πινακοθήκης η κ.Ρέτα Κουτσοκώστα, Γενική Γραμματέας, από το ΔΣ του Κοινωνικού Δικτύου «Κανείς Μόνος», η κ.Βίκυ Τασιοπούλου, από την Κίνηση Λαρισαίοι Φίλοι Φιλόλαου, η κ.Θεοφανώ Σακελλαρίου».
Φωτογραφικά στιγμιότυπα:




- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.05.2026 | 21:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η επιχείρηση «Θερισμός» έβγαλε στο φως το απόλυτο θράσος των κυκλωμάτων - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 21:41
Τύρναβος: Φωτιά σε χωματερή στον Παλαιόμυλο – Δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο (φωτ. - βίντεο) - ΥΓΕΙΑ | 30.05.2026 | 21:04
«Πρωτοφανή» αποτελέσματα με νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου – Εξαφανίστηκαν όγκοι σε ασθενείς - ΒΟΛΟΣ | 30.05.2026 | 20:48
Η ψευδαίσθηση της «απόλυτης ασφάλειας: Από την έκρηξη του πυραύλου της Blue Origin στο FSRU «ARGO» του Βόλου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2026 | 20:32
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα στις φυλακές(video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2026 | 17:46
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ισχυρή παρουσία στη Διεθνή Έκθεση PLMA Amsterdam 2026 (ΦΩTO) - ΒΟΛΟΣ | 30.05.2026 | 16:35
Αγώνας δρόμου – αλληλεγγύης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα στον Βόλο - ΒΟΛΟΣ | 30.05.2026 | 16:27
Χρ. Τριαντόπουλος: Thessaly Pass και το 2026 με αυξημένο ποσό ενίσχυσης
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 09:51
Καρέ-καρέ το σοκαριστικό τροχαίο στην οδό Βόλου – Η στιγμή που το φορτηγό προσκρούει στη γέφυρα (BINTEO) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.05.2026 | 07:21
Ξεκινούν τα αλώνια για κριθάρι και σε δύο εβδομάδες για το στάρι, με χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.05.2026 | 08:00
Στον Εισαγγελέα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ρήμαζε τους μετασχηματιστές σε Καρδίτσα - Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2026 | 14:48
Καιρός: Λίβα από τη Βόρεια Αφρική φέρνει το ECMWF στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία- Πότε θα ξεκινήσει - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 14:13
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα κλοπής χαλκού από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ στη Θεσσαλία - 25 συλλήψεις - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 08:21
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 06:57
Λάρισα: Στη φυλακή πρώην περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης για τον βιασμό 46χρονης εκπαιδευτικού - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 15:41
Ψάρια – εισβολείς αναστατώνουν το Αιγαίο και απειλούν το ελληνικό καλοκαίρι-τι επισημαίνει Λαρισαίος ιχθυολόγος











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed