ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέο κτιριακό έργο στα Τρίκαλα
Σε τί αφορά και τί περιλαμβάνει το έργο

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέο κτιριακό έργο στα Τρίκαλα.
Συγκεκριμένα, σε δημοπράτηση βγήκε το έργο «Επισκευή, εκσυγχρονισμός και μετατροπή του κτιρίου ΤΑΞΥΠ Τρικάλων σε Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων».
Αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.
Η εκτιμώμενη αξία με Φ.Π.Α. είναι 10,80 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 8,70 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαϊου 2026 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 21 Μαϊου 2026.
Πρόκειται για έργο δημόσιων συμβάσεων που χρηματοδοτείται εν όλω ή εν μέρει από τα ταμεία της ΕΕ – και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) (2021/2027). Η δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις (ΣΔΣ).
Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 30 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Το αντικείμενο του έργου
Το έργο αφορά στην επισκευή, εκσυγχρονισμό και μετατροπή του κτιρίου ΤΑΞΥΠ Τρικάλων σε Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων.
Το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων χωροθετείται σε παραχωρημένο ακίνητο στο ΥΠ.ΠΟ, επί της οδού Ελληνικού Στρατού, στο πρώην «Στρατόπεδο Ταγματάρχη Πούλιου» (κτίριο ΤΑΞΥΠ), στις παρυφές του λόφου του Προφήτη Ηλία, στα Τρίκαλα. Το συνολικό εμβαδόν του μουσείου είναι περίπου 2.800,00 τμ.
Στο μουσειακό κέλυφος εντάσσονται όλες οι απαραίτητες για τη λειτουργία του μουσείου χρήσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα. Ειδικότερα στο κτίριο του μουσείου θα περιλαμβάνονται εκθεσιακοί χώροι μόνιμης έκθεσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – περιοδικών εκθέσεων, χώροι γραφείων και βιβλιοθήκης, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιοτήτων, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, πωλητήριο και αναψυκτήριο.
Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώνονται οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης και οι χώροι πρασίνου.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος δομικού και δομητικού συστήματος του κτιρίου, στην ενεργειακή αναβάθμισή του και στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε ΑμεΑ. Περιλαμβάνει την υλοποίηση:
α) οικοδομικών εργασιών όπως, καθαιρέσεις μεταγενέστερων προσθηκών/ προσκτισμάτων, πλακών και στέγης, επαναμορφολόγηση των όψεων, των ανοιγμάτων και κατασκευή νέας στέγης, ενίσχυση φέροντος οργανισμού, δημιουργία νέων πλακών, κλιμακοστασίων κλπ., μονώσεις – στεγανώσεις, εσωτερικές τοιχοποιίες και ψευδοροφές, επιχρίσματα (εσωτερικά/εξωτερικά), εφαρμογή συστήματος θερμοπρόσοψης, δαπεδοστρώσεις, νέα κουφώματα και υαλοστάσια.
β) ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη και άρτια λειτουργία των προβλεπόμενων χρήσεων του μουσείου.
Η υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός συγχρόνου, λειτουργικού, ενεργειακά αποδοτικού και πλήρως προσβάσιμου μουσείου που θα μετέχει στην κοινωνική ζωή της πόλης και θα είναι αντάξιο της μακράς ιστορίας της και της σημαντικής πολιτιστικής της ταυτότητας.
ypodomes.gr
- ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 09:54
Πιο ακριβή η Αλόννησος από τη Μύκονο τον Δεκαπενταύγουστο - Η μεγάλη ανατροπή στις τιμές διαμονής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2026 | 09:42
Τακούδης: Διπλάσια ύψη βροχής φέτος στη Θεσσαλία σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο τετράμηνο (πίνακας) - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 09:33
«Πάλευα για το μεροκάματο και καταστράφηκε η ζωή μου» – Η καθαρίστρια από τον Βόλο για την υπόθεση Λαζαρίδη - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.04.2026 | 09:28
Ανακοινώνονται νέα μέτρα – Στο τραπέζι Market Pass και Power Pass - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 09:27
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 09:24
Η μυστηριώδης αυτοκτονία (;) του πρωθυπουργού του δεύτερου «Όχι» Αλέξανδρου Κορυζή το 1941 - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 00:55
Κεφαλονιά: «Υπήρχε σχέδιο να βγάλουν την Μυρτώ στην πορνεία» - Αποκάλυψη και για δεύτερο κορίτσι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 00:30
Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου;
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.04.2026 | 14:02
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 15:05
Μεγαλοπρεπής πανήγυρη στα Μύρα Λάρισας: Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Κριτσιλαριώτισσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2026 | 11:07
Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:19
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 14:45
Μαρέβα Μητσοτάκη: Παραμένει στο νοσοκομείο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέμβασης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 09:32
Τέμπη: Νεκρός ελεγκτής της ΕΑΔ – Κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος στη «Σύμβαση 717» του ΟΣΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 22:36
Ο ΑΣΚ νίκησε τον Προμηθέα και παρέμεινε στη Basket League για 5η σεζόν!




















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed