ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Αντιδράσεις για τα αιολικά στην Όθρυ – Συνέλευση πολιτών στην Πελασγία και προσφυγή στο ΣτΕ
Ανοιχτή συνέλευση πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στην πλατεία της Πελασγίας Φθιώτιδας

Ανοιχτή συνέλευση πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στην πλατεία της Πελασγία Φθιώτιδας, με αντικείμενο τα σχέδια εγκατάστασης βιομηχανικών πάρκων ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Όθρυς. Στη συνάντηση συμμετείχαν πολίτες και φορείς από την Ανατολική Φθιώτιδα και τη νοτιοδυτική Μαγνησία, επιδιώκοντας τον συντονισμό κοινών δράσεων για την προστασία του βουνού.
Όπως ανέφερε ο Αντώνης Παπαλεξανδρής από την Κίνηση Πολιτών για την Όθρυ, βασικό συμπέρασμα της συνέλευσης ήταν η κοινή στάση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στα σχεδιαζόμενα έργα, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης και της κινητοποίησης. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην τοπική οικονομία και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν, οι αποφάσεις για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, ενώ η διαδικασία διαβούλευσης χαρακτηρίστηκε από τους πολίτες ως περιορισμένης ουσιαστικής συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνηση Πολιτών έχει ήδη κινηθεί νομικά, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναμένοντας τον ορισμό ημερομηνίας εκδίκασης.
Κομβικό σημείο της επιχειρηματολογίας τους αποτελεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία χαρακτηρίζουν ελλιπή και με σοβαρές αστοχίες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων αναφορές σε ανύπαρκτες υποδομές και παρεμβάσεις σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για την κλίμακα των έργων, καθώς –όπως αναφέρθηκε– προβλέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μεγάλου ύψους κατά μήκος της κορυφογραμμής, συνοδευόμενη από εκτεταμένες παρεμβάσεις, όπως διανοίξεις δρόμων και αλλοίωση του φυσικού τοπίου.
Παράλληλα, οι πολίτες τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις δράσεις τους τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και με κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της περιοχής.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα αντιδράσεων που καταγράφεται σε διάφορες περιοχές της χώρας για αντίστοιχα έργα, με βασικό ζητούμενο την εξισορρόπηση ανάμεσα στην ενεργειακή μετάβαση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.04.2026 | 22:07
Η Λάρισα γίνεται μια αγκαλιά – Πρεμιέρα την Πέμπτη για τις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 22:00
Συναγερμός στον Άγιο Δημήτριο: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός από μαχαιριά στο πάρκο Ασυρμάτου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.04.2026 | 21:51
Τελευταία σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη η Ελλάδα μαζί με Βουλγαρία (πίνακας) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 21:09
Μεσόβουνο Κοζάνης, το χωριό που ξεκληρίστηκε δύο φορές από τους Ναζί - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 20:59
Ελευθερία Γιακουμάκη: Την πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι – Τι αναφέρει ιατροδικαστής - ΒΟΛΟΣ | 22.04.2026 | 20:54
Bόλος: Ποινή κάθειρξης 170 ετών στον 52χρονο που πιάστηκε να μεταφέρει μετανάστες κοντά στην ΑΓΕΤ - ΒΟΛΟΣ | 22.04.2026 | 20:44
Στο Υπουργείο Ενέργειας ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος για τις Ενεργειακές Κοινότητες- Τελευταίες «πινελιές» για το πρόγραμμα - ΛΑΡΙΣΑ | 22.04.2026 | 20:42
Στους Δελφούς ο Θ. Μαμάκος – Θα είναι ομιλητής στο Delphi Economic Forum ΧΙ
- ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 20:10
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας με συγγενείς της Ελευθερίας Γιακουμάκη στην περιοχή που βρέθηκε νεκρή - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 18:12
Νεκρή εντοπίστηκε η Ελευθερία Γιακουμάκη- φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.04.2026 | 18:31
Μετωπική δύο αυτοκινήτων στη Θεοφράστου στη Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩTO) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 09:44
Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ύψος του πλεονάσματος του 2025 – Έρχεται επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους - ΛΑΡΙΣΑ | 22.04.2026 | 09:56
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.04.2026 | 16:02
Στα €300 η στήριξη στους συνταξιούχους κάθε Νοέμβριο, περισσότεροι οι δικαιούχοι - Πώς θα γίνει ρύθμιση οφειλών σε 72 δόσεις - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.04.2026 | 12:05
Στον ανακριτή σήμερα ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα – Τι αναμένεται να υποστηρίξει - ΔΙΕΘΝΗ | 22.04.2026 | 11:47
Χτυπήθηκε και δεύτερο πλοίο στο Ορμούζ -Ελληνικό πλοίο με κοντέινερ δέχθηκε πυρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed