ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ο Σάντσεθ καλεί την Ευρώπη να γίνει ο «ηθικός ηγέτης του πλανήτη»: Ζητά ευρωπαϊκό στρατό
Kαι αναστολή της συμφωνίας συνεργασίας με το Ισραήλ

Υποστήριξε ότι σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται από τη διεθνή συνεργασία, η Ευρώπη έχει την ευθύνη να καλύψει το κενό, ζητώντας ενεργό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις.
Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και «ηθικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, καλώντας τις Βρυξέλλες να κινηθούν πιο τολμηρά σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Παράλληλα ζήτησε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα και ανέφερε ότι κρίνει απαραίτητο η ΕΕ να συμμετέχει σε κρίσιμες παγκόσμιες αποφάσεις.
Μιλώντας στο European Pulse Forum της POLITICO στη Βαρκελώνη, ο Σάντσεθ ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να περιοριστεί στην υπεράσπιση των συμφερόντων της, αλλά να εξελιχθεί σε ηγετική δύναμη που θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Όχι μόνο επανεξοπλισμός, αλλά και ηθική ενίσχυση»
Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο σε επίπεδο άμυνας, αλλά και σε αξιακό επίπεδο.
«Η πρόκληση για την Ευρώπη δεν είναι μόνο να επανεξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφάλειας και άμυνας, αλλά και να ενισχυθεί ηθικά, ώστε να συμβάλει σε μια σταθερή και ειρηνική παγκόσμια ανάπτυξη», σημείωσε.
Υποστήριξε επίσης ότι, σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται από τη διεθνή συνεργασία, η Ευρώπη έχει την ευθύνη να καλύψει το κενό.
Το «ισπανικό μοντέλο» ως παράδειγμα
Ο Σάντσεθ παρουσίασε την Ισπανία ως παράδειγμα προς μίμηση, επισημαίνοντας ότι μπορεί να συνδυάσει οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, αναδιανομή πλούτου και προστασία του περιβάλλοντος.Αναφέρθηκε στην πρόοδο της χώρας στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι σχεδόν το 60% της ηλεκτρικής παραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που —όπως είπε— την έχει προστατεύσει από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Πρόταση για ευρωπαϊκό στρατό και στάση απέναντι στο Ισραήλ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω κοινών πρωτοβουλιών, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει σαφή στάση σε διεθνή ζητήματα, προτείνοντας την αναστολή της συμφωνίας συνεργασίας με το Ισραήλ, ως αντίδραση σε αυτό που χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Ο Σάντσεθ έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή του και στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν.
«Οι πολίτες θέλουν λύσεις, όχι αδιαφορία»
Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από τις ηγεσίες να αναλαμβάνουν δράση και να συμβάλλουν στην επίλυση των διεθνών προκλήσεων.«Οι πολίτες της Ευρώπης δεν θέλουν οι ηγέτες τους να κοιτούν αλλού ή να είναι απορροφημένοι στα δικά τους. Θέλουν να συμμετέχουν στην αναζήτηση λύσεων για τις παγκόσμιες προκλήσεις», δήλωσε.
Υπεράσπιση της ΕΕ απέναντι στην κριτική
Ο Σάντσεθ υπερασπίστηκε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, απαντώντας στην κριτική ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων ότι η ΕΕ «χάνει τη δυναμική της».Υποστήριξε ότι η Ευρώπη διαθέτει την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως, το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.
«Αρκεί να ταξιδέψει κανείς εκτός Ευρώπης για να το καταλάβει. Είναι καλό να είσαι Ευρωπαίος», σημείωσε.
Διαφωνίες για το μεταναστευτικό
Στο εσωτερικό της Ισπανίας, πάντως, οι θέσεις του προκαλούν αντιδράσεις. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, άσκησε κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση περισσότερων από 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά, υποστηρίζοντας ότι η χώρα «εξάγει το πρόβλημα στην υπόλοιπη Ευρώπη».Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ υπερασπίστηκε τη «νόμιμη, ασφαλή και οργανωμένη μετανάστευση», υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών.
Κάλεσμα για πιο τολμηρές αποφάσεις
Κλείνοντας, ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να κινηθεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία.«Έχουμε τους πόρους, τους θεσμούς, το ταλέντο, τις αξίες. Αυτό που μας λείπει είναι το θάρρος να φανταστούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε μαζί», δήλωσε, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για κοινωνικές πολιτικές και να παραμείνει ανοιχτή στο εμπόριο, το ταλέντο και τις ιδέες.
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 10:07
Ξεκίνησε στη Λάρισα η δίκη για τα Τέμπη – Κωνσταντοπούλου: «Η κυβέρνηση χρονοτριβεί για να κουκουλώσει ευθύνες» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 09:54
Κάτω από τον ήλιο με 30+ βαθμούς χωρίς ένα κιόσκι στη δίκη των Τεμπών δημοσιογράφοι και τεχνικοί (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 09:41
Συλλαλητήριο με τρακτερ στα Φάρσαλα την Τρίτη και 24ωρη παραμονή στην κεντρική πλατεία - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.05.2026 | 09:26
Η εντυπωσιακή είσοδος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης στο πολιτικό σκηνικό - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.05.2026 | 09:16
Σύγκρουση δύο ΙΧ στα φανάρια του Καράμπαλη, στην είσοδο της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 27.05.2026 | 09:13
Φυσικοί του CERN ανακάλυψαν ένα νέο εξωτικό σωματίδιο - Τι είναι το διεγερμένο μεσόνιο Bc-+ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 09:07
Στο ΦΕΚ ο καθορισμός ύψους ενίσχυσης για τα Οικολογικά Σχήματα που θα πληρωθούν μέχρι Παρασκευή – Το ύψος τους - ΕΛΛΑΔΑ | 27.05.2026 | 09:03
Θράκη: Τούρκοι φτιάχνουν «μαϊμού» εταιρίες και αγοράζουν ελληνική γη
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 16:23
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Δήμο Τεμπών: Νεκρός σε τροχαίο 15χρονος μοτοσικλετιστής - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 11:43
Ο προβληματισμός του Απ. Δοντά για την «κοιλάδα» data centers στη Λάρισα- θα καταναλώνει νερό όσο η πόλη της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:29
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 05:45
Μαζί με το ΟΣΔΕ στα μέσα Ιουνίου αιτήσεις για το πριμ άνθρακα 31,7 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι, 70,4 στη βιομηχανική ντομάτα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 09:46
Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Λίβυου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 19:20
«Διαχείριση Ανθεκτικότητας Αγρωστωδών Ζιζανίων σε Χειμερινά Σιτηρά»: Επίκαιρη ημερίδα του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 06:49
Θλίψη: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών ο Βασίλης Φραγκογιαννάκης, υποδ-ντης του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.05.2026 | 06:41
Αγανάχτηση για το «Μonitoring» εκφράζουν 18 συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed