ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
«Στερεύουν» τα καύσιμα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Στον αέρα η θερινή σεζόν
Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα αεροσκαφών μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Κίνδυνο εκτεταμένης έλλειψης καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη εντός τριών εβδομάδων επισημαίνει ο ευρωπαϊκός κλάδος αεροδρομίων, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια ενόψει της αυξημένης θερινής ταξιδιωτικής ζήτησης.
Σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ημερομηνία 9 Απριλίου, το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI) προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη διαταραχή στην τροφοδοσία καυσίμων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού έως το 2019, η αεροπορική συνδεσιμότητα συμβάλλει ετησίως με 851 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρώπης και υποστηρίζει περίπου 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ τα αεροδρόμια διακινούν το 26% της συνολικής αξίας των ευρωπαϊκών εξαγωγών.
Ο γενικός διευθυντής του ACI Europe, Ολιβιέ Γιανκόβετς, σημειώνει ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε έλλειψη ενιαίας χαρτογράφησης και συστηματικής παρακολούθησης της παραγωγής και διαθεσιμότητας καυσίμων αεροσκαφών σε επίπεδο ΕΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο οργανισμός ζητά από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποτύπωση των υφιστάμενων και μελλοντικών αποθεμάτων καυσίμων σε σχέση με τη ζήτηση, τον εντοπισμό εναλλακτικών πηγών εισαγωγής, την αξιολόγηση κινδύνων για τη διακίνηση καυσίμων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον έλεγχο των εμπορικών και στρατηγικών αποθεμάτων.
Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας μεταξύ 150 και 200 δολαρίων ανά βαρέλι, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τις αεροπορικές εταιρείες, δεδομένου ότι τα καύσιμα αποτελούν έως και το 25% του λειτουργικού κόστους τους.
Παράλληλα, ο ACI Europe εισηγείται σειρά άμεσων πολιτικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η προσωρινή άρση περιορισμών στις εισαγωγές καυσίμων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων που προβλέπονται στον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για το μεθάνιο, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2027. Σύμφωνα με τον οργανισμό, το κανονιστικό πλαίσιο έχει ήδη λειτουργήσει αποτρεπτικά για προμηθευτές από τρίτες χώρες ως προς τη σύναψη συμβάσεων για το προσεχές καλοκαίρι.
newmoney.gr
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 30.04.2026 | 10:27
Δραματική μείωση του χιονιού στα ελληνικά βουνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 10:12
«400 τραυματισμοί παιδιών με πατίνι το 2025» -Σοκ με τον 13χρονο που έχασε τη ζωή του στην Ηλεία - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 09:46
Καιρός: Από τα 29άρια σε «χειμωνιάτικη» Πρωτομαγιά – Βουτιά θερμοκρασίας και θυελλώδεις βοριάδες - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 09:43
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών για τα θύματα σε Μάτι, Μάνδρα και Τέμπη - ΒΟΛΟΣ | 30.04.2026 | 09:38
Οι σεισμοί στην Σκιάθο προβληματίζουν τους επιστήμονες: Η συσσωρευμένη ενέργεια και το ρήγμα της Ανατολίας - ΒΟΛΟΣ | 30.04.2026 | 09:37
Στις 3 Μαΐου ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις Αλυκές Βόλου με Λευτέρη Πανταζή - ΒΟΛΟΣ | 30.04.2026 | 09:30
Πήλιο: Ηλικιωμένη τραυματίστηκε σοβαρά ενώ έκοβε ξύλα με αλυσοπρίονο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.04.2026 | 09:14
Γυναίκα προσπάθησε να βάλει χασίς που έκρυβε στις παντόφλες μέσα στις φυλακές Τρικάλων!
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:22
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών ο Σωτήρης Λιάπης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 09:44
Μπαίνει στις ράγες το έργο Λάρισα–Βόλος: ηλεκτροκίνηση, ETCS και πλήρης αναβάθμιση - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 19:42
Καιρός: Πρωτομαγιά με ομπρέλα και ψύχρα - Η Λάρισα στις 8 περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 14:30
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο κέντρο της Λάρισας σε επιχείρηση μασάζ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:24
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 14:13
Μέτωπο για την υλοποίηση των ώριμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας – Πρόσκληση σε Χατζηδάκη για αυτοψία στo πεδίο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 08:53
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 29.04.2026 | 09:16
Τραγωδία στη Μαγνησία: Στα 96 της αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε μην αντέχοντας την απώλεια της κόρης της














































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed