ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στο Υπ. Οικονομικών η απόφαση για ενίσχυση 35 εκατ. στη μηδική, ανάλογα με την κοπή και κατά ζώνες τα ποσά
Στην τελική ευθεία φαίνεται να µπαίνει το θέµα της διευθέτησης του de minimis για τη µηδική

Στην τελική ευθεία φαίνεται να µπαίνει το θέµα της διευθέτησης του de minimis για τη µηδική, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να έχει υπογράψει απόφαση για 35 εκατ. ευρώ και να την έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονοµικών µε σκοπό να τη συνυπογράψει και να ανάψει έτσι το «πράσινο φως» για να διατεθεί το ποσό στους δικαιούχους.
Η καταβολή των ποσών, µάλιστα, έχει αποφασιστεί να γίνει κατά ζώνες και στη βάση των «µαχαιριών», που σηµαίνει ότι αν κάποιος πρόλαβε να πάρει µόνο ένα χέρι θα δικαιούται υψηλότερη στήριξη, µε δύο χέρια, λίγο λιγότερη και ούτω καθ’ εξής. Τη σχετική αναφορά, κατά πληροφορίες του Agronews και της Agrenda, έκανε ο πρώην πλέον υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Χρήστος Κέλλας, σε συνάντηση που είχε µε αντιπροσωπείες Αγροτικών Συλλόγων από τη Σκύδρας Πέλλας, την Αλεξάνδρειας Ηµαθίας και τη Γιάννουλη Λάρισας, µία, µόλις, ηµέρα πριν παραιτηθεί από τη θέση του.
Παρόντες στη συζήτηση αναφέρουν πως η στάση του κ. Κέλλα ουδόλως παρέπεµπε σε άνθρωπο που ετοιµάζονταν να παραιτηθεί, γεγονός που αν ισχύει υποδηλώνει πως ο πρώην υφυπουργός µάλλον αιφνιδιάστηκε από την τροπή που πήραν τα πράγµατα, αµέσως µετά τη συνάντηση. Στην εκτίµηση αυτή φαίνεται να συνηγορεί και το ό,τι ο κ. Κέλλας πήρε θέση σε όσα ζητήµατα του τέθηκαν, ωσάν να πρόκειται να είναι στο πόστο του και το επόµενο διάστηµα.
Έτσι, αρχικώς αναφέρθηκε στους συνοµιλητές του για τις συνδεδεµένες σιταριού, κριθαριού, την ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι, αλλά και τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης θα ήταν να πληρωθούν µέσα στη Μ. Βδοµάδα όπως και έγινε. Η 2η πληρωµή για τις εκκρεµότητες που υπάρχουν σε σχέση µε αντιδικίες παραγωγών µε το δηµόσιο για γαίες, θα γίνει στις 30 Απριλίου και τα οικολογικά σχήµατα, µε την ενίσχυση του βαµβακιού και του σιταριού θα πιστωθεί στους δικαιούχους στα τέλη Μαΐου.
Φάκελοι ad hoc ενισχύσεις σε κεράσι-αχλάδι
Αναφορικά µε τα αιτήµατα για ad hoc ενισχύσεις στο κεράσι και στο αχλάδι, για ζηµιές στο προανθικό στάδιο από τον παγετό την άνοιξη του 2025, ο πρώην υφυπουργός φέρεται να δήλωσε πως έχουν ετοιµαστεί φάκελοι προς την Ε.Ε. και είναι σε διαβούλευση η υπόθεση, αλλά επειδή τα ποσά είναι µεγάλα (σ.σ. 65 εκατ. ευρώ για το κεράσι και 35 εκατ. ευρώ για το αχλάδι), δεν είναι σίγουρο ότι θα δοθεί ό,τι έχει ζητηθεί. Η αντιπροσωπεία πάντως έθεσε θέµα η πληρωµή της ενίσχυσης να δοθεί στρεµµατικά, ανά ζώνες.
Στο αίτηµα για χορήγηση συνδεδεµένης στο συµπύρηνο ροδάκινο, για να λειτουργήσει ως ανάχωµα στην παρατηρούµενη φυγή στρεµµάτων από την καλλιέργεια, ο κ. Κέλλας φέρεται να εµφανίστηκε αρνητικός και να αντιπρότεινε ένα πρόγραµµα αναδιάρθρωσης των ποικιλιών για το συµπύρηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρωθούν στρέµµατα. Αρνητική ήταν, επίσης, η απάντηση του, και στην πρόταση των τριών αντιπροσωπειών να δίδεται σε µηνιαία βάση η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αντί για το τρίµηνο που ισχύει σήµερα, προκειµένου να τονωθεί η κλονισµένη ρευστότητα των αγροτών, µε το επιχείρηµα πως δεν το δέχεται η ΑΑ∆Ε.
Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 2 Απριλίου οι τρεις Αγροτικοί Σύλλογοι, Σκύδρας, Αλεξάνδρειας και Γιάννουλης, στη συνάντηση που είχαν µε τον (πρώην) υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τέθηκαν επιτακτικά τα ζητήµατα που χρήζουν άµεσης επίλυσης:
- Τιµές συµπύρηνου ροδάκινου: Ανάγκη για τιµές που θα ανταποκρίνονται στο αυξηµένο κόστος καλλιέργειας, διασφαλίζοντας ότι το προϊόν θα παραµείνει βιώσιµο για τον παραγωγό.
- Αποζηµιώσεις κερασιών & αχλαδιών προανθικό Στάδιο 2025 και βροχοπτώσεις ροδακίνων Αυγούστου 2024: Επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζηµιώσεις κερασιών κι αχλαδιών που βρίσκονται στο προανθηκό στάδιο για το 2025. Ζητήθηκε η άµεση πληρωµή των δικαιούχων.
- Κόστος παραγωγής: Τέθηκε το ζήτηµα των συνεχόµενων αυξήσεων που στραγγαλίζουν το αγροτικό εισόδηµα: α) Η ανάγκη για φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο . β) Η µείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύµατος. γ) Οι υψηλές τιµές στα λιπάσµατα και τα γεωργικά εφόδια.
- Επικαιροποίηση κανονισµού ΕΛΓΑ: µε προσθήκη νέων ασφαλιστικών καλύψεων, βελτίωση διαδικασιών και ταχύτητας αποζηµιώσεων.
- Προγράµµατα: Πληρωµές Νέων Αγροτών-αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών. Οι τρεις Σύλλογοι µετέφεραν την αγωνία των χιλιάδων µελών τους και την αναµονή τους για άµεσες πράξεις.
agronews.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 00:55
Κεφαλονιά: «Υπήρχε σχέδιο να βγάλουν την Μυρτώ στην πορνεία» - Αποκάλυψη και για δεύτερο κορίτσι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 00:30
Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου; - ΔΙΕΘΝΗ | 19.04.2026 | 00:20
Κλιμάκωση και αδιέξοδο στα Στενά του Ορμούζ: Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν όποιο πλοίο πλησιάσει - ΒΟΛΟΣ | 18.04.2026 | 23:59
«Να δικαστεί και ο Λαζαρίδης, δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» λέει η πρώην καθαρίστρια από το Βόλο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 18.04.2026 | 23:50
Βιολάντα: Ο ιδιοκτήτης ζητά την αποφυλάκισή του τρεις μήνες μετά το δυστύχημα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 22:36
Ο ΑΣΚ νίκησε τον Προμηθέα και παρέμεινε στη Basket League για 5η σεζόν! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 20:52
Δρόμος «παγίδα» για οδηγούς και οχήματα η σύνδεση Πασχαλίτσας – Σταυρού Φαρσάλων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 20:41
Κεφαλονιά: Η προφυλάκιση των τριών είναι μόνο η αρχή – Πρόσωπο κλειδί ο 66χρονος
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.04.2026 | 14:02
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 15:05
Μεγαλοπρεπής πανήγυρη στα Μύρα Λάρισας: Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Κριτσιλαριώτισσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2026 | 11:07
Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:19
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 14:45
Μαρέβα Μητσοτάκη: Παραμένει στο νοσοκομείο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέμβασης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 09:32
Τέμπη: Νεκρός ελεγκτής της ΕΑΔ – Κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος στη «Σύμβαση 717» του ΟΣΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:33
Ενδιαφέρουσα η ημερίδα «Βιώσιμη πόλη και κυκλοφοριακό» στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)




















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed