ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 1.800 έλεγχοι ενόψει Πάσχα για την προστασία του καταναλωτή και την αποτροπή ελληνοποιήσεων
Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν 223 μη συμμορφώσεις,


ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 1.800 έλεγχοι ενόψει Πάσχα για την προστασία του καταναλωτή και την αποτροπή ελληνοποιήσεων
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί ένα εντατικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο έκτακτων και στοχευμένων ελέγχων σε όλη τη χώρα ενόψει της πασχαλινής περιόδου, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων, την τήρηση της νομιμότητας στην αγορά και την αποτροπή φαινομένων ελληνοποιήσεων, παραπλανητικής επισήμανσης και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Στο συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό ελέγχων του ΥΠΑΑΤ, η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερους από 1.800 ελέγχους το Α’ τρίμηνο του 2026. Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά την αγορά τροφίμων κατά την περίοδο αυξημένης ζήτησης του Πάσχα, με ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα ζωικής προέλευσης και ιδίως στο κρέας, όπου απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση για την ιχνηλασιμότητα, την ορθή επισήμανση της προέλευσης και την αποτροπή ελληνοποιήσεων.
Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν 223 μη συμμορφώσεις, ενώ από τους εξειδικευμένους ελέγχους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διαπιστώθηκαν 36 παραβάσεις. Συνολικά, καταγράφονται 259 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και παραβάσεων, ενώ έχουν ήδη επιβληθεί 120 διοικητικές κυρώσεις, στοιχείο που αποτυπώνει τόσο την ένταση όσο και την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού.
Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος, έχει εντείνει τους εξειδικευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια, σε στενή συνεργασία με τις ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Τα εξειδικευμένα κλιμάκια πραγματοποιούν στοχευμένους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σφαγεία, μονάδες τυποποίησης, αποθηκευτικούς χώρους, εμπόρους και σημεία λιανικής πώλησης, εστιάζοντας στη διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνονται στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ, στην τήρηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και στην πλήρη ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο κατά το τελευταίο διάστημα, από τα τέλη Μαρτίου έως και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 430 έλεγχοι, γεγονός που αποτυπώνει την περαιτέρω εντατικοποίηση του ελεγκτικού σχεδιασμού ενόψει Πάσχα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠΑΑΤ παρακολουθεί συστηματικά τη διακίνηση ζώντων ζώων από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος TRACES NT, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης ιχνηλάτησή τους έως το τελικό σημείο εμπορίας των σφαγίων.
Για το χρονικό διάστημα από 26 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2026, καταγράφηκαν συνολικά 33 ενδοκοινοτικά φορτία ζώντων ζώων από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Αυστρία προς διάφορες περιοχές της χώρας. Από αυτά, 31 φορτία αφορούσαν ζώα για περαιτέρω διατήρηση, τα οποία κατευθύνθηκαν κυρίως προς τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Μαγνησίας, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, προς Ημαθία, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Σέρρες και Φθιώτιδα.
Τα υπόλοιπα 2 φορτία αφορούσαν ζώντα ζώα προς άμεση σφαγή και προήλθαν από τη Σλοβακία, με προορισμό τις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας και Λάρισας. Για τα συγκεκριμένα φορτία ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ιχνηλασιμότητας, με διαβίβαση των σχετικών στοιχείων στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τις περαιτέρω ενέργειες.
Επιπλέον, οι κρεοσκόποι κτηνίατροι στα σφαγεία όλης της χώρας διενεργούν καθημερινά αυξημένους υγειονομικούς ελέγχους στην παραλαβή και τη σφαγή των ζώων, στην υγειονομική επισήμανση των σφαγίων και των παραπροϊόντων σφαγείου, καθώς και στην ορθή διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων, σύμφωνα με οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας.
Το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει ότι το πλαίσιο ελέγχων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, σε στενό συντονισμό με όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
- ΒΟΛΟΣ | 28.10.2026 | 22:04
Καιρός: Σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις από τις πλημμύρες σε Πήλιο και Σκιάθο - ΒΟΛΟΣ | 28.10.2026 | 21:58 | video
Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στη θάλασσα στο Καστρί Nοτίου Πηλίου (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.10.2026 | 21:44
Καιρός - Κολυδάς: Η πρόγνωση για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου - Έρχεται νέο χαμηλό βαρομετρικό - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.10.2026 | 21:36
Μεγάλη νίκη της ΑΕΛ με 1-0 επί του Ευρωπαίου ΟΦΗ με φοβερό γκολ του έφηβου Νίτσου - ΔΙΕΘΝΗ | 28.10.2026 | 21:08
Ισπανία: Τα 17 λεπτά που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων -Η προειδοποίηση που αγνόησε το κέντρο ελέγχου - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 20:31
Κουρέτας: «Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2026 | 20:24
Με σημαιοφόρους, παραστάτες και σώματα ασφαλείας η παρέλαση στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.10.2026 | 20:20
Πότε ανοίγει ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.10.2026 | 10:14
«Οι άλλοι χύσανε το αίμα τους. Ας βραχούμε λίγο» λέει ο Κουρέτας για τις παρελάσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 11:46
Με ομπρέλες και βροχή, αλλά με υπερηφάνεια η παρέλαση στη Λάρισα για την 28η Οκτωβρίου (ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 09:37
Η Λάρισα τιμά την 28η Οκτωβρίου 1940: Τι ώρα ξεκινά η παρέλαση – Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2026 | 10:08
Στα λευκά τα Θεσσαλικά Άγραφα – Χιόνια σε Ρεντίνα και Ζαχαράκη, 20 εκατοστά στην Αργιθέα (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 11:11
Δεν έγινε η παρέλαση στη Γιάννουλη – Δεν πρόλαβε να παρελάσει σημαιοφόρος ο Στέφανος, ο μικρός μαχητής της ζωής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 13:14
Φωτογραφικά κλικς από την παρέλαση υπό βροχή στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 15:10
Τίμησαν το «Όχι» με μια ξεχωριστή παρέλαση σε φροντιστήριο της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 28.10.2026 | 17:00
Νέος «Daniel» στον Πλατανιά Πηλίου! Πλημμύρισε το χωριό – ήχησε το 112 – «Μεταβείτε σε υψηλότερους ορόφους» (ΦΩΤΟ +video)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed