ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση σε data centers της Oracle στο Ντουμπάι και της Amazon στο Μπαχρέιν
Ιράν και Ομάν υπογράφουν πρωτόκολλο για τα Στενά του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν χτύπημα κατά γραφείων του κολοσσού της Oracle στο Ντουμπάι.
Νωρίτερα, έκαναν γνωστό πως είχαν στοχεύσει γραφεία της Amazon στο Μπαχρέιν.
Το Ιράν εδώ και μερικές ημέρες έχει προειδοποιήσει πως θα χτυπήσει εταιρείες κολοσσούς που έχουν γραφεία σε χώρες του Κόλπου.
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι οι πρόσφατες αμερικανικές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές δεν θα αναγκάσουν το Ιράν να υποχωρήσει.
«Τα πλήγματα σε πολιτικές δομές, συμπεριλαμβανομένων ημιτελών γεφυρών, δεν θα αναγκάσουν τους Ιρανούς να παραδοθούν», ανέφερε ο Αραγκτσί σε ανάρτησή του στο X, συνοδευόμενη από εικόνα μιας κατεστραμμένης γέφυρας. Πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες αντίθετα «μεταδίδουν την ήττα και την ηθική κατάρρευση ενός εχθρού σε αποδιοργάνωση».
Νωρίτερα σήμερα, ένα αμερικανοϊσραηλινό πλήγμα στόχευσε τη γέφυρα B1 στο Καράτζ, δυτικά της Τεχεράνης, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμη.
Ιράν και Ομάν υπογράφουν πρωτόκολλο για τα Στενά του Ορμούζ
Το Ιράν επιδιώκει «να συμφωνήσει σε ένα πρωτόκολλο με το Ομάν (…) για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας σε καιρό ειρήνης και την εγγύηση ότι όλες οι διελεύσεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με αυτό το πρωτόκολλο και τις απαιτήσεις ασφαλείας", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κεζέμ Γαριμπαμπαντί, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Το ιρανικό πρακτορείο αναπαράγει δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Γαριμπαμπαντί στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
«Επί του παρόντος ολοκληρώνουμε τη σύνταξη αυτού του πρωτοκόλλου και, μόλις οριστικοποιηθεί εσωτερικά, θα ξεκινήσουμε ασφαλώς διαπραγματεύσεις με την πλευρά του Ομάν», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Η κυβέρνηση του Ομάν δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με το Στενό του Ορμούζ. Ωστόσο, στις 23 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ αλ Μπουσάιντι ανέφερε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ότι η χώρα του εργάζεται για την «εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφαλούς διέλευσης» από το Ορμούζ.
Από την έναρξη του πολέμου που εξαπέλυσαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, η σχεδόν πλήρης παράλυση αυτού του θαλάσσιου περάσματος έχει παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο και προκάλεσε απότομη αύξηση στις τιμές των υδρογονανθράκων.
Νωρίτερα την Πέμπτη, εκπρόσωποι περίπου σαράντα χωρών που συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη στο Λονδίνο απηύθυναν έκκληση για το «άμεσο και άνευ όρων άνοιγμα» των στενών, απειλώντας το Ιράν με νέες κυρώσεις, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ιβέτ Κούπερ.
Για τον Ιρανό υφυπουργό, «είναι πιθανό μετά το τέλος αυτού του πολέμου, η περιοχή μας να γίνει ξανά θέατρο επιθετικών ενεργειών. Σε περίπτωση νέας ένοπλης σύγκρουσης, τα εμπορικά και στρατιωτικά πλοία των επιτιθέμενων και των συμμάχων τους δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ. Αλλά ακόμη και σε κανονικές περιόδους και σε καιρό ειρήνης», το Ιράν και το Ομάν, χώρες που μοιράζονται το Στενό, «καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για να εγγυηθούν την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών», τόνισε. «Πιστεύουμε, επομένως, ότι σε καιρό ειρήνης, η ναυσιπλοΐα θα πρέπει να εποπτεύεται και να συντονίζεται από τις παράκτιες χώρες, το Ομάν και το Ιράν», πρόσθεσε.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/iran-htypise-tin-etaireia-oracle-sto-ntoympai">Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση σε data centers της Oracle στο Ντουμπάι και της Amazon στο Μπαχρέιν - iefimerida.gr</a></p>
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 13:53
Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Στέφανος Μπορμπόκης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 13:45
Ά. Συρίγος: Από τα στενά του Ορμούζ διέρχεται το 38% του παγκόσμιου πετρελαίου- πιθανή επιβολή δελτίου καυσίμων στην Ε.E - ΔΙΕΘΝΗ | 11.04.2026 | 13:09
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Τεχεράνης» λέει το Reuters - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 11.04.2026 | 13:04
Αρνί μαϊντανάτο, κερκυραϊκό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 12:58
Και η σποροπαραγωγή στα de minimis τριφυλλιών, στα 36-37 εκατ. ευρώ όλο το ποσό - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 12:50
Κέρκυρα: Πλήθος κόσμου για τους μπότηδες σε Σπινιάδα και Λιστόν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 12:47
Καιρός: Ανάσταση με ψύχρα, σούβλισμα με ζέστη - Η πρόγνωση Ζιακόπουλου - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 12:43
«Αναστάσιμο μήνυμα του Δημάρχου Κιλελέρ Αθανασίου Νασιακόπουλου»
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:39
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Αντώνης Δημηνίκος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 16:09
Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Καρδίτσας (φωτο - βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 20:15
Προσωρινός ανάδοχος για το έργο παράκαμψης της Συκεώνας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 21:53
«Ω γλυκύ μου έαρ»- κατάνυξη από χιλιάδες πιστούς στη συγκέντρωση των επιταφίων στην κεντρική πλατεία Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:36
Βίντεο ντοκουμέντο: Ρομά ξηλώνουν χαλκό από φανάρια σε γραμμές του ΟΣΕ στα Παλαιοφάρσαλα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.04.2026 | 16:32
Στο Υπ. Οικονομικών η απόφαση για ενίσχυση 35 εκατ. στη μηδική, ανάλογα με την κοπή και κατά ζώνες τα ποσά - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:44
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:54
Πλήθος Λαρισαίων στον Άγιο Νικόλαο για την κορύφωση του θείου δράματος με τον εσπερινό της αποκαθήλωσης (ΦΩΤΟ+video)





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed