ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Για κακούργημα ελέγχονται δύο από τους 13 της γαλάζιας λίστας του «ΟΠΕΚΕΠΕ Νο2»
Όσοι προκάλεσαν ζημιά πάνω από 120.000 ευρώ διώκονται για κακούργημα, ενώ οι υπόλοιποι για πλημμέλημα

Όσοι προκάλεσαν ζημιά πάνω από 120.000 ευρώ διώκονται για κακούργημα, ενώ οι υπόλοιποι για πλημμέλημα - Πώς έφτασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα πολιτικά πρόσωπα που ζητούσαν εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.
Την άρση της ασυλίας «γαλάζιων» βουλευτών ακόμα για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος ζητά η Ευρωπαία εισαγγελέας στο πολυσέλιδο έγγραφο της με παραλήπτη την ελληνική Βουλή.
Οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν από τους εντεταλμένους Ευρωπαίους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Διονύση Μουζάκη, παρά το γεγονός ότι αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες, εν τούτοις έπεσαν σαν …βόμβα λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών και υπουργών, πρώην και νυν, που βρίσκονται στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Η δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ όπως είχε επικρατήσει να λέγεται, αφορά πράξεις που φέρονται να έχουν τελεστεί 2021. Για τους πρώην υπουργούς η δικογραφία διαβιβάστηκε από την
Ανάλογα με το ύψος του ποσού της απιστίας για άλλους είναι κακούργημα, πληροφορίες αναφέρουν για έναν ή δύο εξ αυτών, και για άλλους πλημμέλημα. Το όριο που διαφοροποιεί τον χαρακτηρισμό της αξιόποινης πράξης είναι ο ίδιος ο νόμος.
Για όσα πολιτικά πρόσωπα οι πράξεις τους φέρονται ότι προκάλεσαν ζημιά στον ΟΠΕΚΕΠΕ μεγαλύτερη από 120.000 ευρώ το αδίκημα είναι κακούργημα, ενώ αν το ποσό είναι μικρότερο η πράξη τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.
Για τους βουλευτές μάλιστα κατά πληροφορίες έχει σταλεί αναλυτικό αίτημα από την Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, όπως προβλέπει ο νόμος.
Χιλιάδες σελίδες η δικογραφία
Σημαντικό μέρος της δικογραφίας αποτελείται κατά πληροφορίες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, αριθμούν χιλιάδες σελίδες στο σύνολο τους, στις οποίες φέρονται τα πολιτικά πρόσωπα να ζητούν εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Οι εισαγγελείς όμως δεν έμειναν σε αυτό το δεδομένο το οποίο από μόνο του δεν οδηγεί στην διαπίστωση αξιόποινης πράξης. Για το λόγο αυτό, όπως λέγεται, προχώρησαν στο επόμενο βήμα και έγινε διασταύρωση για να διαπιστωθεί αν τα ΑΦΜ που αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένους παραγωγούς για τους οποίους παρενέβησαν οι πολιτικοί είχαν πληρωθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Παράλληλα στο φάκελο περιλαμβάνονται και πολλά άλλα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση που αφορούν σε παράνομες επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι επόμενες ενέργειες
Από δω και πέρα για τους πρώην υπουργούς η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο προηγούμενες φορές που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε στείλει φάκελο με πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή τόσο για την σύμβαση 717 που αφορά στην τραγωδία των Τεμπών, όσο και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε προκριθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής και όχι προανακριτική επιτροπή.
Αντίθετα για τους βουλευτές η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική. Η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει για την άρση της ασυλίας τους προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Να σημειωθεί τέλος οτι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα της για τα επόμενα έτη, με φόντο πάντα τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- ΔΙΕΘΝΗ | 21.04.2026 | 23:06
Οριστικό: Ο Βανς δεν πάει στο Πακιστάν, δεν στέλνει διαπραγματευτές ούτε η Τεχεράνη - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 21:52
Συγκινητική η ανταπόκριση των Λαρισαίων για τον αγώνα «Run for autism» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 21:27
Περίπατο στη Γεωργική Σχολή διοργανώνει η Κίνηση «Λάρισα η πόλη μου» - ΕΛΛΑΔΑ | 21.04.2026 | 20:53
Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου από αλλοδαπούς στην Κάτω Τιθορέα – Τι λέει ο δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 20:47
Στους Νερόμυλους Αγιάς για ιδιωτική επίσκεψη ο πρόεδρος της Εσθονίας-ποιόν συνάντησε - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 20:45
Δήμος Λαρισαίων: Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα Ψηφιακή Πύλη - ΕΛΛΑΔΑ | 21.04.2026 | 20:41
Θρίλερ στην Κρήτη: Αυτοκτόνησε ο πρώην σύντροφος της 43χρονης που αγνοείται - ΕΛΛΑΔΑ | 21.04.2026 | 20:24
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρή 47χρονη έπειτα από χρήση ναρκωτικών - Νοσηλεύεται ο σύντροφός της
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.04.2026 | 14:29
Ανακοινώνονται αύριο νέα μέτρα 500 εκατ. από τον Μητσοτάκη με όπλο το «υπερπλεόνασμα» από την ΕΛΣΤΑΤ - Τα σενάρια στο τραπέζι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.04.2026 | 12:49
Τουρνάς, Κουρέτας: Δύσκολη η φετινή αντιπυρική περίοδος λόγω βροχών και πυκνής βλάστησης (ΦΩΤΟ) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.04.2026 | 19:13
Επίδομα 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους ανακοινώνει την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πώς θα μοιραστεί το πλεόνασμα - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 20:03
Λ. Σαΐτης: Νέες προκλήσεις για τα βιομηχανικά φρούτα από γεωπολιτική ανάφλεξη και ανταγωνισμό χωρών τρίτου κόσμου(ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 21.04.2026 | 09:59
Ντογκούλης: Λείπουν φέτος από τη Θεσσαλία 150 εκατ. ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 19:18
Άφησε την οικογένειά της για την Χάλκη: Λαρισαία αναπληρώτρια εκπαιδευτικός δηλώνει πως η μοίρα την έφερε στο νησί - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 09:19
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 18:15
Τουρνάς από τη Λάρισα: 100 drones πανελλαδικά για επιτήρηση - Πότε λήγει η προθεσμία για καθαρισμό οικοπέδων















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed