ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Για κακούργημα ελέγχονται δύο από τους 13 της γαλάζιας λίστας του «ΟΠΕΚΕΠΕ Νο2»
Όσοι προκάλεσαν ζημιά πάνω από 120.000 ευρώ διώκονται για κακούργημα, ενώ οι υπόλοιποι για πλημμέλημα

Όσοι προκάλεσαν ζημιά πάνω από 120.000 ευρώ διώκονται για κακούργημα, ενώ οι υπόλοιποι για πλημμέλημα - Πώς έφτασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα πολιτικά πρόσωπα που ζητούσαν εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.
Την άρση της ασυλίας «γαλάζιων» βουλευτών ακόμα για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος ζητά η Ευρωπαία εισαγγελέας στο πολυσέλιδο έγγραφο της με παραλήπτη την ελληνική Βουλή.
Οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν από τους εντεταλμένους Ευρωπαίους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Διονύση Μουζάκη, παρά το γεγονός ότι αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες, εν τούτοις έπεσαν σαν …βόμβα λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών και υπουργών, πρώην και νυν, που βρίσκονται στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Η δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ όπως είχε επικρατήσει να λέγεται, αφορά πράξεις που φέρονται να έχουν τελεστεί 2021. Για τους πρώην υπουργούς η δικογραφία διαβιβάστηκε από την
Ανάλογα με το ύψος του ποσού της απιστίας για άλλους είναι κακούργημα, πληροφορίες αναφέρουν για έναν ή δύο εξ αυτών, και για άλλους πλημμέλημα. Το όριο που διαφοροποιεί τον χαρακτηρισμό της αξιόποινης πράξης είναι ο ίδιος ο νόμος.
Για όσα πολιτικά πρόσωπα οι πράξεις τους φέρονται ότι προκάλεσαν ζημιά στον ΟΠΕΚΕΠΕ μεγαλύτερη από 120.000 ευρώ το αδίκημα είναι κακούργημα, ενώ αν το ποσό είναι μικρότερο η πράξη τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.
Για τους βουλευτές μάλιστα κατά πληροφορίες έχει σταλεί αναλυτικό αίτημα από την Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, όπως προβλέπει ο νόμος.
Χιλιάδες σελίδες η δικογραφία
Σημαντικό μέρος της δικογραφίας αποτελείται κατά πληροφορίες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, αριθμούν χιλιάδες σελίδες στο σύνολο τους, στις οποίες φέρονται τα πολιτικά πρόσωπα να ζητούν εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Οι εισαγγελείς όμως δεν έμειναν σε αυτό το δεδομένο το οποίο από μόνο του δεν οδηγεί στην διαπίστωση αξιόποινης πράξης. Για το λόγο αυτό, όπως λέγεται, προχώρησαν στο επόμενο βήμα και έγινε διασταύρωση για να διαπιστωθεί αν τα ΑΦΜ που αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένους παραγωγούς για τους οποίους παρενέβησαν οι πολιτικοί είχαν πληρωθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Παράλληλα στο φάκελο περιλαμβάνονται και πολλά άλλα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση που αφορούν σε παράνομες επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι επόμενες ενέργειες
Από δω και πέρα για τους πρώην υπουργούς η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο προηγούμενες φορές που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε στείλει φάκελο με πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή τόσο για την σύμβαση 717 που αφορά στην τραγωδία των Τεμπών, όσο και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε προκριθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής και όχι προανακριτική επιτροπή.
Αντίθετα για τους βουλευτές η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική. Η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει για την άρση της ασυλίας τους προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Να σημειωθεί τέλος οτι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα της για τα επόμενα έτη, με φόντο πάντα τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 21:03
Δήμος Λαρισαίων: Γιορτή της Μητέρας στο Πάρκο Αλκαζάρ - Την Κυριακή 10 Μαΐου με πλήθος δράσεων για την οικογένεια - ΥΓΕΙΑ | 04.05.2026 | 20:55
Mercosur: Σαλμονέλα στο 80% στα κοτόπουλα από Βραζιλία - «Κενά στους ελέγχους», λένε οι γεωτεχνικοί - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:39
Σε έξαρση οι κλοπές μετασχηματιστών στο Δήμο Kιλελερ- ο δήμαρχος ζητά καλύτερη αστυνόμευση (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:23
Δρόμοι με ευρωπαϊκές προδιαγραφές στον Βόρειο τομέα της Λάρισας με χρηματοδότηση από την περιφέρεια - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:16
Διακοπή νερού αύριο σε αυτούς τους δρόμους της Λάρισας - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2026 | 18:16
Υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου και το 2028 ο Αχιλλέας Μπέος: «Δεν έχω μάθει να αφήνω τίποτα στη μέση» (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 18:06
Αυτοψία του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες στον Τύρναβο που επλήγησαν χθες από χαλάζι - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 18:02
Δήμος Λαρισαίων: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 6 και 7 Μαΐου 2026 για το «ΔΕΗ Tour of Hellas 2026»
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2026 | 11:46
Έκπληξη από δημοσκόπηση Νίκου Καρδούλα: αν γινόταν σήμερα εκλογές η ΝΔ θα είχε μία έδρα στη Λάρισα! - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 09:09
Αποκτά κέντρο τραύματος το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 08:58
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 04.05.2026 | 09:54
Ο Τάσος Μπουγάς βρήκε την ομοιότητα: «Το τραγούδι του Akyla μοιάζει με το "Θέλεις μπουζούκια πάμε"» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.05.2026 | 10:21
Τακούδης: 81% περισσότερες βροχές φέτος στη Θεσσαλία σε σχέση με πέρυσι (πίνακας) - ΕΛΛΑΔΑ | 04.05.2026 | 09:46
Το πιο ακραίο φαινόμενο των τελευταίων 40 ετών: Γιατί είδαμε τόσα χιόνια μέσα στον Μάιο; - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.05.2026 | 10:46
Ζητούν παράταση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ρευστότητας από τις προβληματικές πληρωμές επιδοτήσεων - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 08:48
Χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί της Δευτέρας στην ΠΕ Λάρισας, χωρίς παγετό











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed