ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Στα άδυτα του C.E.R.N. το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Λάρισας (ΦΩΤΟ)
Εκπαιδευτική εκδρομή από 16-21 Μαρτίου

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Προτύπου Γενικού Λυκείου Λάρισας στο διάστημα 16-21 Μαρτίου 2026 πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική εκδρομή με επίκεντρο το ερευνητικό Kέντρο Σωματιδιακής Φυσικής C.E.R.N (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), που αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία γνώσης και πολιτισμού, συνδυάζοντας επιστήμη, τεχνολογία και ιστορία. Ο πρώτος σταθμός το Μιλάνο, με επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας «Da Vinci» ανέδειξε τη δημιουργικότητα και την ευφυΐα του ανθρώπου μέσα από τα έργα και τις εφευρέσεις, ενώ η επίσκεψη στο Duomo εντυπωσίασε με την αρχιτεκτονική του μεγαλοπρέπεια.
Η εκπαιδευτική διαδρομή συνεχίστηκε στη Λωζάνη, με επίσκεψη στο Πολυτεχνείο της, E.P.F.L (Εcole Polytechnique Federale de Lausanne) ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο γνωστή ως Κέντρο Εκμάθησης Rolex, και στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών όπου ο Έλληνας καθηγητής της σχολής του τομέα Μηχανικής Υλικών, κ. Αναστάσιος Βασιλόπουλος σε μια παρουσίαση εξήγησε το εκπαιδευτικό σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελβετίας , την έρευνα που αναπτύσσεται στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών, ενώ στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων αναδείχθηκαν τις αξίες του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας.
Στη Γενεύη, η επίσκεψη στο C.E.R.N έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της σωματιδιακής Φυσικής και τη σημασία της έρευνας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από την Ελληνίδα ερευνήτρια κ. Ραχήλ Αβραμίδου για το έργο που επιτελείται στο ερευνητικό κέντρο, την τεχνολογία των ανιχνευτών, τον τρόπο καταγραφής των συγκρούσεων πρωτονίων , την ιστορία του και για τις μελλοντικές προκλήσεις. Επίσης περιηγήθηκαν στις διαδραστικές εκθέσεις του και παρακολούθησαν μια σειρά πειραμάτων με θέμα τις μετατροπές φάσεων των υλικών. Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι μαθητές διεύρυναν τους ορίζοντές τους, ανέπτυξαν την κριτική τους σκέψη την επιστημονική αντίληψη και απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις που ξεπερνούν τα όρια της σχολικής τάξης.
Οι στάσεις στο Chamonix, το Annecy και στη Λίμνη Κόμο λειτούργησαν ως πεδία βιωματικής και διερευνητικής μάθησης, παρέχοντας στους μαθητές τη δυνατότητα άμεσης παρατήρησης φυσικών οικοσυστημάτων και γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών. Μέσα από την εμπειρική προσέγγιση ενισχύθηκε η περιβαλλοντική τους συνείδηση και η ικανότητα σύνδεσης θεωρητικών γνώσεων με πραγματικά δεδομένα. Παράλληλα, οι κοινές εμπειρίες συνέβαλαν στην καλλιέργεια συνεργατικών δεξιοτήτων και στην ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος.
* Η εκπαιδευτική εκδρομή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το τουριστικό πρακτορείο «TEMPI Ηolidays», υπό την επίβλεψη του κ. Κανάκη, του καθηγητή Φυσικού κ. Σταμάτη Μαλάκου (Μουσικό Σχολείο Λάρισας) και του ξεναγού – φυσικού κ. Βασίλη Σκουλάτου, τους οποίους το Πρότυπο ΓΕΛ ευχαριστεί για την οργανωτική και επιστημονική τους συμβολή. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κ.κ. Αθηνά Καραπέτσα (ΠΕ04.01), Παναγιώτης Σακκάς (ΠΕ04.02), Μαρία Λιάκου (ΠΕ02) και Ουρανία Βαϊρακτάρη (ΠΕ80).
Δείτε φωτογραφίες:

- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.04.2026 | 09:38
Με Σύλλα Αιδηψού στους τελικούς για την άνοδο στη National Lague 1 η ΑΣΑ BC - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 09:26
Δίκη για Τέμπη: Ολοκληρώνονται σήμερα οι δηλώσεις για την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 09:23
Δήμος Λαρισαίων: Δράση “Όλοι ίσοι στον δρόμο, μαθαίνω και σέβομαι τον ΚΟΚ” - Σήμερα το πρωί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.04.2026 | 09:15
Στο Λουξεμβούργο σήμερα ο Μ. Σχοινάς για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2026 | 09:06
Βίντεο: Η στιγμή που ΙΧ τυλίγεται στις φλόγες έξω από το ΣΕΦ (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 08:41
Εκπαιδευτήρια Ράπτου: Σύμβουλος ο Νίκος Ράπτης, νέος πρόεδρος ο Ηρακλής Γερογιώκας - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 08:36
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 27.04.2026 | 08:34
Ενεργοποίηση νέου φοιτητικού πακέτου μετακίνησης στα Αστικά ΚΤΕΛ Βόλου
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.04.2026 | 19:03
Τραγικός θάνατος για 57χρονο αγρότη στο Ασημοχώρι Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 21:25
Τα αναπάντητα ερωτήματα για την οικογενειακή τραγωδία στη Λάρισα -Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο σπίτι τους - ΕΛΛΑΔΑ | 26.04.2026 | 11:03
«Κλειδώνει» ο καιρός της Πρωτομαγιάς: Οι λεπτομέρειες που διαφοροποιούνται - Η πρόγνωση Κολυδά - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 11:50
Η Λάρισα άπλωσε μια τεράστια αγκαλιά στον 4ο Αγώνα Δρόμου Run For Autism Larissa 2026 (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 11:14
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 26.04.2026 | 20:51
Σάκης Αρναούτογλου: Πού θα έχουμε βροχές και χιονοπτώσεις – Ο καιρός την Πρωτομαγιά - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 11:10
Δοθηκε η εκκίνηση για τον 8ο Kissavos Marathon Race των 40 χιλιομέτρων (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 26.04.2026 | 22:03
Οδυνηρή ήττα της ΑΕΛ από τον Πανσερραϊκό (0-1)















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed