ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Γενετική ομοιομορφία των ύστερων Νεάντερταλ ίσως οδήγησε στην εξαφάνισή τους
Τι αποκάλυψε η έρευνα της Ελληνίδας ερευνήτριας του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, Χαρούλα Φωτιάδου


Νέα επιστημονική έρευνα, με πρώτη συγγραφέα την Ελληνίδα ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, Χαρούλα Φωτιάδου, ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα: την εξαφάνιση των Νεάντερνταλ.
Συνδυάζοντας γενετικά και αρχαιολογικά δεδομένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν και το ερευνητικό ίδρυμα «Senckenberg Nature Research Society», ανακατασκεύασαν τις δραματικές πληθυσμιακές μεταβολές κατά τις τελευταίες χιλιετίες της παρουσίας των Νεάντερταλ στην Ευρώπη. Όπως διαπίστωσαν, σχεδόν όλοι οι ύστεροι Νεάντερταλ της Ευρώπης κατάγονταν από έναν και μόνο πληθυσμό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το μιτοχονδριακό DNA από δέκα οστά και δόντια από Νεάντερταλ που βρέθηκαν σε έξι αρχαιολογικές θέσεις στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σερβία, οι οποίες αποδίδουν γενετικό υλικό για πρώτη φορά και οι οποίες χρονολογούνται από 110.000 χρόνια πριν έως 42.000 χρόνια πριν.

Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη
Luc DoyonΌπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν, Χαρούλα Φωτιάδου, το μιτοχονδριακό DNA, που κληρονομείται από τη μητέρα στο παιδί, καθώς διαθέτει πολλαπλά αντίγραφα, συνήθως επιβιώνει περισσότερο και γι’ αυτό αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη της εξελικτικής ιστορίας.
Στη συνέχεια, αυτά τα δείγματα συγκρίθηκαν με 49 ήδη δημοσιευμένα δείγματα μιτοχονδριακού DNA Νεάντερταλ και, όπως περιγράφει η κ. Φωτιάδου, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα «φυλογενετικό δέντρο», το οποίο αναπαριστά σε μορφή δέντρου το πόσο συγγενικές είναι μεταξύ τους οι γενετικές αλληλουχίες και πώς εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας πίσω στον κοινό τους πρόγονο. Τότε διαπιστώθηκε ότι όλοι οι ύστεροι Νεάντερταλ προέρχονται από έναν πληθυσμό.
Η γενετική ανάλυση συνδυάστηκε, επίσης, με δεδομένα σχετικά με την παρουσία Νεάντερταλ στην Ευρώπη, τα οποία προέκυψαν από τη μεγάλης κλίμακας αρχαιολογική βάση δεδομένων ROAD, που έχει αναπτυχθεί από το διεπιστημονικό πρόγραμμα ROCEEH της Ακαδημίας Επιστημών της Χαϊδελβέργης, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν και το ερευνητικό ίδρυμα «Senckenberg Nature Research Society» και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φρανκφούρτης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PNAS, δείχνουν ότι πριν από περίπου 75.000 χρόνια, οι σκληρές κλιματικές συνθήκες της Εποχής των Παγετώνων οδήγησαν σε δραστική μείωση των πληθυσμών των Νεάντερταλ στην Ευρώπη. Ένας μικρός πληθυσμός επιβίωσε, καθώς μετακινήθηκε σε ένα κλιματικό καταφύγιο στη σημερινή νοτιοδυτική Γαλλία.
Οι απόγονοι αυτού του μικρού πληθυσμού εξαπλώθηκαν δέκα χιλιάδες χρόνια αργότερα ξανά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, αυτή η κοινή καταγωγή είχε ως αποτέλεσμα περιορισμένη γενετική ποικιλομορφία. Σχεδόν όλοι οι ύστεροι Νεάντερταλ που μελετήθηκαν, από την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τον Καύκασο, ανήκουν στην ίδια μιτοχονδριακή γενεαλογία.
Επιπλέον, η μελέτη εντόπισε στοιχεία για μια απότομη μείωση του πληθυσμού των Νεάντερταλ περίπου 45.000 χρόνια πριν. Ο αριθμός τους έφτασε στο ελάχιστο περίπου 42.000 χρόνια πριν- μόλις μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από την τελική τους εξαφάνιση.

Συλλογική σκελετικού υλικού από Νεάντερταλ, το οποίο εντοπίστηκε στο σπήλαιο Goyet στο Βέλγιο. Τρία από τα ευρήματα αυτά μελετήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη
Royal Belgian Institute of Natural SciencesΌπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν, Κόσιμο Ποστ (Cosimo Posth), αυτή η μετακίνηση πληθυσμών στην τελική φάση της ιστορίας των Νεάντερταλ «μείωσε σημαντικά τη γενετική ποικιλομορφία των Ευρωπαίων Νεάντερταλ και θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξαφάνισή τους».
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η απώλεια γενετικής ποικιλομορφίας μπορεί να έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ. Ενώ οι σύγχρονοι άνθρωποι, οι Homo sapiens, αντικατέστησαν τους Νεάντερταλ στην Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια, η μελέτη υποδηλώνει ότι η παρακμή των τελευταίων μπορεί να ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Ένας γενετικά ομοιογενής πληθυσμός είναι συχνά πιο ευάλωτος στις περιβαλλοντικές αλλαγές, τις ασθένειες και άλλες πιέσεις.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση
Πηγή: Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.10.2026 | 11:49
Ανδριανός για χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ενδεχόμενο παράτασης ΟΣΔΕ και άνοιγμα δηλώσεων 2027 - ΕΛΛΑΔΑ | 27.10.2026 | 11:09
Πέλλα: Πατέρας και γιος συνελήφθησαν να σκάβουν σε ρέμα για να βρουν αρχαία αντικείμενα - ΒΟΛΟΣ | 27.10.2026 | 10:55
Δύσκολες ώρες για τον 13χρονο που έπεσε με το ποδήλατο και χτύπησε στον αυχένα στο Πήλιο -Νοσηλεύεται στη Λάρισα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.10.2026 | 10:49
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Πιστοποιημένος σπόρος σιταριού: επένδυση στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.10.2026 | 10:28
«Αγγίζει» το 90% η πληρότητα στη Λίμνη Πλαστήρα το τριήμερο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2026 | 10:19
Με 18 θέματα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.10.2026 | 09:58
Δεν ικανοποιεί η εκκίνηση για το ακτινίδιο, μείον 15 λεπτά φέτος οι τιμές ως 1,20 ευρώ παρά τη μεγάλη ζήτηση - ΛΑΡΙΣΑ | 27.10.2026 | 09:57
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην παρέλαση στη Λάρισα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.10.2026 | 10:10
Καμπανάκι Τακούδη για ισχυρή κακοκαιρία στην Ανατολική Θεσσαλία από το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου (video) - ΒΟΛΟΣ | 26.10.2026 | 22:02
Κολυδάς: Συναγερμός για ισχυρές καταιγίδες την 28η Οκτωβρίου; Στο «κόκκινο» παράλια Λάρισας, Πήλιο και Μαγνησία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.10.2026 | 20:29
Tακούδης για κακοκαιρία στη Θεσσαλία από την Τετάρτη: Ισχυρές βροχές στην ανατολική πλευρά και χιόνια στα ορεινά (video) - ΒΟΛΟΣ | 26.10.2026 | 21:26
Τακούδης: Υπό βροχή η παρέλαση στον Βόλο την Τετάρτη, κανονικά σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα (video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.10.2026 | 11:33
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Βρέθηκε απαγχονισμένος 60χρονος κτηνοτρόφος, τα προβλήματα με την ασθένεια των προβάτων του - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2026 | 15:22
Ευχές για την ονομαστική του εορτή δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.10.2026 | 15:18
ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση σε Λάρισα, Μαγνησία και Σποράδες την 28η Οκτωβρίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.10.2026 | 09:38
Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης της ΕΜΥ – Η Ανατολική Θεσσαλία στις περιοχές που θα επηρεαστούν






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed