ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ο Λαρισαίος Ανδριανός Γολέμης, πρώτος Έλληνας αστροναύτης, μιλά για την προετοιμασία για το ταξίδι στο διάστημα
Eκπαιδεύεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών της Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, στην Κολωνία

Από τις πισίνες προσομοίωσης μικροβαρύτητας μέχρι τα πιο σύνθετα «σενάρια» λειτουργίας στο διάστημα, η εκπαίδευση ενός αστροναύτη θυμίζει περισσότερο απαιτητικό επιστημονικό και επιχειρησιακό πρόγραμμα παρά μια απλή προετοιμασία. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο βρίσκεται σήμερα ο Ανδριανός Γολέμης, ο πρώτος Έλληνας που ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Διάστημα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5», εξήγησε ότι η διαδικασία δεν αφορά μόνο την προσωπική του εκπαίδευση, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική προετοιμασίας της χώρας. «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη όταν προκύψει η σωστή ευκαιρία», ανέφερε, τονίζοντας ότι κάθε αποστολή συνδέεται με συγκεκριμένο ερευνητικό και τεχνολογικό όφελος.
Ο ίδιος εκπαιδεύεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών της Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, στην Κολωνία, όπου εργάζεται ήδη εδώ και περίπου οκτώ χρόνια ως γιατρός. Εκεί, η εκπαίδευση ξεκινά με ένα εισαγωγικό στάδιο που καλύπτει τις βασικές αρχές λειτουργίας στο διάστημα.
Στην πράξη, οι υποψήφιοι αστροναύτες καλούνται να μάθουν πώς να κινούνται και να εργάζονται σε συνθήκες μικροβαρύτητας, πώς να χειρίζονται εξοπλισμό και πειράματα και πώς να λειτουργούν μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο περιβάλλον, όπως αυτό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Η εκπαίδευση χωρίζεται σε θεωρητικό και πρακτικό σκέλος. Στο πρακτικό μέρος περιλαμβάνονται προσομοιώσεις αποστολών, εκπαίδευση σε διαδικασίες ασφάλειας και –ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία– καταδύσεις, μέσω των οποίων προσομοιώνεται η αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας. «Κάτω από το νερό είναι σαν να κινείσαι στο διάστημα», σημείωσε.
Η πρώτη φάση της εκπαίδευσης ξεκινά τον Απρίλιο και αποτελεί τη βάση για όσα ακολουθήσουν. Η επόμενη φάση ενεργοποιείται όταν προκύψει συγκεκριμένη αποστολή, οπότε η προετοιμασία γίνεται πιο εξειδικευμένη: από τα πειράματα που θα εκτελεστούν μέχρι τους ακριβείς χειρισμούς που απαιτούνται.
Όπως τόνισε, η εκπαίδευση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα διεθνές σύστημα συνεργασίας, που περιλαμβάνει οργανισμούς όπως η NASA και άλλες χώρες, επιβεβαιώνοντας ότι το διάστημα είναι πεδίο κοινής δράσης.
Για την καθημερινότητα στο διάστημα, ανέφερε ότι η διατροφή βασίζεται σε ειδικά επεξεργασμένα τρόφιμα μικρού όγκου αλλά υψηλής θρεπτικής αξίας, σχεδιασμένα για τις συνθήκες μικροβαρύτητας. Ακόμη και βασικές συνήθειες, όπως το μπάνιο, προσαρμόζονται, με τη χρήση υγρών πετσετών αντί για ντους, λόγω των περιορισμών στη διαχείριση του νερού.
Η πορεία της εκπαίδευσης συνεχίζεται, με την πρώτη φάση να ξεκινά τον Απρίλιο και τα επόμενα στάδια να εξαρτώνται από τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης αποστολής, η οποία θα καθορίσει και την πιο εξειδικευμένη προετοιμασία.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2026 | 13:21
Ισχυρό χαλάζι έπεσε στην πόλη της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 03.05.2026 | 13:09
«Είχε 8 μποφόρ»: Ο ήρωας καπετάνιος της Αλοννήσου περιγράφει πως μετέφερε εν μέσω κακοκαιρίας βρέφος στο νοσοκομείο του Βόλου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.05.2026 | 13:00
Σχέδιο για πιστώσεις eco-schemes μαζί με τα έξτρα κονδύλια μέσα στο Μάϊο και ένα σύνολο 545 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 12:13
Με έντονη βροχή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την ελληνική ομογένεια στον κόμβο Βόλου με Ηρώων Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:56
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.05.2026 | 11:49
Οριστικό τέλος στα πανωτόκια: Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες από το νέο θεσμικό πλαίσιο που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.05.2026 | 11:43
«Δεν θέλω να ξανανιώσω σφίξιμο στην καρδιά με κάθε σταγόνα βροχής»: 300.000 Έλληνες έγιναν κλιματικοί μετανάστες - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:32
Υπό βροχή ο 15ος Ιπποκράτειος λαϊκός αγώνας δρόμου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ +video)
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 10:18
Ποιοί Λαρισαίοι πλαισιώνουν το νέο κόμμα Τσίπρα- στους συντάκτες του «μανιφέστου» ο Νίκος Ράπτης - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 09:02
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 12:28
Πρωτομαγιά με την 12η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση στους Γόννους -υπέροχες εικόνες με άλογα στη φύση (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:23
“Ραβασάκια” σε παραγωγούς για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων από την ΑΑΔΕ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 19:38
Με πέναλτι ανακάλυψη στις καθυστερήσεις η ΑΕΛ ισοφαρίστηκε στις Σέρρες-έντονα παράπονα για τη διαιτησία Φωτιά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:35
Μάιο η de minimis στη μηδική, παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ έχει η ΑΑΔΕ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 22:32
Ανοίγει ξανά ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 1.900 μέτρα υψόμετρο -συνδέει Θεσσαλία με Ήπειρο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.05.2026 | 13:07 | video
«Λευκό» τοπίο στα ορεινά της Λίμνης Πλαστήρα και της Αργιθέας. (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed