ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Αρτοποιοί Μαγνησίας σε «ασφυξία» από την ενεργειακή κρίση – Φόβοι για νέα «λουκέτα»
Τι επισημαίνει το Σωματείο Αρτοποιών Μαγνησίας

Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν και την έντονη άνοδο των τιμών στην ενέργεια, οι αρτοποιοί της Μαγνησίας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα αβεβαιότητας, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία των φούρνων, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις πλέον ενεργοβόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Αρτοποιών Μαγνησίας επισημαίνει ότι οποιαδήποτε διαταραχή στην ενεργειακή αγορά έχει άμεσο αντίκτυπο στον κλάδο, υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως τονίζεται, τότε τα μέτρα στήριξης ήταν περιορισμένα, με αποτέλεσμα να κλείσουν πάνω από 40 αρτοποιεία στη Μαγνησία, ενώ σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης καταναλωτών και επαγγελματιών, οι αρτοποιοί διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τον κλάδο τους. Την ίδια στιγμή, αναμένουν με αγωνία τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, εντείνοντας τον κίνδυνο νέων «λουκέτων» στους φούρνους της γειτονιάς.
Η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω από τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς το κλίμα ανασφάλειας επηρεάζει τη ζήτηση. Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να διατηρήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων, γεγονός που συμπιέζει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με το Σωματείο, το 2026 διαγράφεται ως μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την επιβίωση των μικρών αρτοποιείων.
Στο μεταξύ, το Σωματείο Αρτοποιών Βόλου επισημαίνει ότι οι νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν αφορούν την πλειονότητα των παραδοσιακών φούρνων. Όπως διευκρινίζεται από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, η σύμβαση που υπογράφηκε στις 17 Μαρτίου 2026 αφορά κυρίως επιχειρήσεις που διαθέτουν επιπλέον δραστηριότητες, όπως κουζίνα, καφετέρια ή ζαχαροπλαστείο.
Για τα μικρά αρτοποιεία που δεν διαθέτουν τέτοια τμήματα, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει εφαρμογή, γεγονός που αναδεικνύει, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης. Οι αρτοποιοί ζητούν άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας ενός κλάδου με ισχυρή κοινωνική και οικονομική παρουσία στις τοπικές κοινωνίες.
- ΔΙΕΘΝΗ | 29.04.2026 | 21:17
Σοκ! Τα 119 δολάρια έπιασε το πετρέλαιο -Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τις χώρες που πληρώνουν διόδια για να περάσουν το Ορμούζ - ΔΙΕΘΝΗ | 29.04.2026 | 21:06
Αλβανία: Εξαρθρώθηκαν call centers απάτης με θύματα και Έλληνες – Στα 50 εκατ. ευρώ η λεία του κυκλώματος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.04.2026 | 20:34
ΑΑΔΕ: Πρώτη πληρωμή ύψους 20,7 εκατ. ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.04.2026 | 20:24
Τέμπη:Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις στους συγγενείς θυμάτων και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί - ΕΛΛΑΔΑ | 29.04.2026 | 20:19
Τραγωδία στην Ηλεία: Κατέληξε ο 13χρονος που τραυματίστηκε με το πατίνι - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 20:16
Η κληρονομιά του Ιπποκράτη στο επίκεντρο του 4ου Ιπποκράτειου Συνεδρίου στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 29.04.2026 | 20:08
Ναυτικός τραυματίστηκε σοβαρά στην Αλόννησο -Επείγουσα αεροδιακομιδή στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 19:51
Αίτημα Κόκκαλη για μόνιμη ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στον Κοινωνικό Τουρισμό της Δ.ΥΠ.Α.
- ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 14:14
Μαγνησία: Δεν άντεξε την απώλεια της κόρης της και αυτοπυρπολήθηκε! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.04.2026 | 11:00
Επικαιροποίηση από Φάνη Τακούδη: Βροχερή πρωτομαγιά με χιόνια στα ορεινά και ψύχρα στη Θεσσαλία (video) - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 09:44
Θρήνος στη Μαγνησία: Αυτή είναι η 44χρονη μητέρα που σκοτώθηκε-Είχε πάρει χθες για πρώτη φορά το μηχανάκι της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.04.2026 | 08:23
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 14:30
Σεισμός στην Σκιάθο – Έγινε αισθητός στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:22
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών ο Σωτήρης Λιάπης - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2026 | 13:17
Παρουσία Θεοδωρικάκου τα εγκαίνια του νέου Agritech Experience Center στο Γαιόπολις στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 17:12
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σκιάθο- μετά τα 4,7 νέος σεισμός μεγαλύτερος στα 4,9 ρίχτερ














































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed