ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για τη διαπίστευσή της ως οργανισμού πληρωμών αγροτικών επιδοτήσεων
Ενίσχυση ελέγχων και μηχανισμών πληρωμών

Σε μια περίοδο όπου η ομαλή καταβολή των ενισχύσεων και η αξιοπιστία των ελέγχων απασχολούν έντονα τον αγροτικό κόσμο, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία διαπίστευσής της ως οργανισμού πληρωμών, μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η ανακοίνωση επιχειρεί να αποσαφηνίσει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία, αλλά και να απαντήσει σε ζητήματα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα.
Αναστολή διαπίστευσης και σχέδιο δράσης
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το ζήτημα της διαπίστευσης ως οργανισμού πληρωμών της ΑΑΔΕ, στην οποία περιήλθε από 1-1-2026 ο πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνονται τα εξής:
Ο πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε σε καθεστώς αναστολής διαπίστευσης τον Σεπτέμβριο του 2024. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν η συμφωνία ενός σχεδίου δράσης (Action Plan) μεταξύ των Ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θετική αξιολόγηση από ΕΔΕΛ και ΥΠΕΘΟΟ
Κατόπιν στενής συνεργασίας του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ και, στη συνέχεια της ΑΑΔΕ, με την Ελληνική Αρχή Πιστοποίησης (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, ΕΔΕΛ), η οποία είναι το ανώτατο συλλογικό ελεγκτικό όργανο ελέγχου στην Ελλάδα για τις δαπάνες της κοινής αγροτικής πολιτικής και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Ελληνικής Αρχής Διαπίστευσης (ΥΠΕΘΟΟ), απεστάλη στις 12/3/2026 εμπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορά και αξιολόγηση σχετικά με την εμπρόθεσμη υλοποίηση και ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ενεργειών του Σχεδίου Δράσης.
Τόσο η ΕΔΕΛ όσο και το ΥΠΕΘΟΟ εξέφρασαν θετική γνώμη σχετικά με τις προαπαιτούμενες ενέργειες του Σχεδίου Δράσης και εισηγήθηκαν την άρση του καθεστώτος αναστολής της διαπίστευσης και την ένταξη της ΑΑΔΕ, ως οργανισμού πληρωμών, σε κανονικό καθεστώς διαπίστευσης. Η διαδικασία πλέον βρίσκεται στο στάδιο της τελικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενίσχυση ελέγχων και μηχανισμών πληρωμών
Σημειώνεται ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο 2025, όλες οι πληρωμές υπόκεινται σε συστηματικό και αυστηρό πλαίσιο ελέγχου, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο 2026 έχουν υλοποιηθεί κρίσιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τι αναφέρει η ΑΑΔΕ για τα στελέχη του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ
Εξάλλου, σε απάντηση αναφορών και δημοσίων τοποθετήσεων σχετικά με τον προσωρινό ορισμό στελεχών του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ σε θέσεις ευθύνης της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων, Ενισχύσεων και Πληρωμών της ΑΑΔΕ, όπως προβλέπει ο νόμος για τη μετάβαση του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε επίσημη δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σχετικά με το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων από στελέχη του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έχει προχωρήσει στην παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον αρμόδιου εθνικού ποινικού δικαστηρίου, όπως επισημαίνει και η ίδια (βλ. δελτίο τύπου της 20/5/2025), για όλα τα ενδεχομένως εμπλεκόμενα πρόσωπα ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, όπως το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο επιβάλλουν, δεσμεύοντας τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Προσωρινές τοποθετήσεις και συνέχεια λειτουργίας
Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τοποθετήσεις είναι προσωρινές και έγιναν με στόχο τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, τη διατήρηση της αναγκαίας τεχνογνωσίας και την ομαλή υλοποίηση κρίσιμων λειτουργιών, ιδίως ως προς την απρόσκοπτη διενέργεια πληρωμών και την εξυπηρέτηση των δικαιούχων.
Ακολουθεί η εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου της ΑΑΔΕ για την οριστική στελέχωση θέσεων ευθύνης με γνώμονα τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, ώστε να αξιολογηθούν όλα τα στελέχη του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το επόμενο βήμα
Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η τελική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα καθορίσει τη λειτουργία του νέου σχήματος πληρωμών και τη συνέχεια στη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.03.2026 | 19:43
Λαγουβάρδος,Τακούδης συμφωνούν από αύριο απόγευμα η πιο δύσκολη φάση της κακοκαιρίας -κίνδυνος πλημμυρών από Ενιπέα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 31.03.2026 | 19:11
Στο Δήμο Καρδίτσας: Κλειστά σχολεία και δομές εκπαίδευσης την Τετάρτη 1η Απριλίου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.03.2026 | 19:05
Με ένα 10ευρω την ημέρα ζουν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ στα χωριά της Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ | 31.03.2026 | 18:54
Χρ. Τριαντόπουλος: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 31.03.2026 | 18:47
Στην Έκθεση Fruit Attraction στη Βραζιλία τρεις λαρισαϊκές επιχειρήσεις με ακτινίδια - ΛΑΡΙΣΑ | 31.03.2026 | 18:40
Ξαναρχίζει αύριο η δίκη για τα Τέμπη - 100 θέσεις προστέθηκαν στην αίθουσα - Ισχυρή αστυνόμευση (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 31.03.2026 | 18:35
Λάρισα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που συνελήφθησαν για απάτες με χρυσές λίρες - ΔΙΕΘΝΗ | 31.03.2026 | 18:29
Τραμπ κατά συμμάχων: «Όσοι θέλετε πετρέλαιο πάρτε τα Στενά του Ορμούζ - Γαλλία, θα το θυμόμαστε»
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 09:53
Τακουδης επικαιροποίηση: Κίνδυνος πλημμυρών στη Θεσσαλία Τετάρτη και Πέμπτη λόγω έντονων βροχών (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 12:47
Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία «Erminio» – Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και η Θεσσαλία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.03.2026 | 10:43
Καιρός - Αρναούτογλου: Προσοχή - Πολύ νερό στη Θεσσαλία και την Αττική, θυελλώδεις άνεμοι έως 10 μποφόρ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 31.03.2026 | 19:11
Στο Δήμο Καρδίτσας: Κλειστά σχολεία και δομές εκπαίδευσης την Τετάρτη 1η Απριλίου - ΕΛΛΑΔΑ | 30.03.2026 | 10:55
Θρίλερ στου Ζωγράφου: Βρέθηκαν δύο νεκρές γυναίκες σε διαμέρισμα, έχει προσαχθεί ο γιός - ΛΑΡΙΣΑ | 30.03.2026 | 09:54
Όταν η Μαρινέλλα συγκίνησε τη Λάρισα - Η τελευταία εμφάνιση της στην πόλη (ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 08:39
Καιρός: Διπλή κυκλογένεση στη Μεσόγειο φέρνει έντονα φαινόμενα στην Ελλάδα, κινδυνεύει με πλημμύρες η Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 30.03.2026 | 22:12
Βόλος: Μέσα σε δύο μέρες, τρία παιδιά κηδεύουν και τους δύο γονείς τους

















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed