ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Με αναδρομική ισχύ από τις 15 Μαρτίου η επιδότηση 15% στα τιμολόγια λιπασμάτων
Οι εταιρείες είχαν στοκ στις αποθήκες λένε οι αγρότες

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι θα υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των αγροτών για τα λιπάσματα.
Όπως επισήμανε μετά από συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκε να γίνει μια αλλαγή σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα και το 15% της επιδότησης των παραγωγών.
«Είχαμε πει να γίνει από 1 Απριλίου, θα το πάμε από 15 Μαρτίου», τόνισε. «Από 15 Μαρτίου, συν Απρίλιος, συν Μάιος, όλο τον μήνα. Αυτή είναι η απόφαση», πρόσθεσε.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ουρία (46-0-0) αποτελεί την πιο διαδεδομένη πηγή αζώτου παγκοσμίως και εισάγεται κυρίως από το Κατάρ. Το χρησιμοποιούν οι αγρότες στο βαμβάκι και το καλαμπόκι και το ρίχνουν στο χωράφι γύρω στις αρχές του Μαΐου. Η αύξηση που έχει λόγω του πολέμου στον Περσικό Κόλπο είναι της τάξης του 200%.
Όπως τονίζουν οι αγρότες στον ΑγροΤύπο οι εισαγωγές αυτού του λιπάσματος γίνονται στις αρχές του έτους. Ζητάνε από την κυβέρνηση να κάνει καταγραφή πότε έγιναν οι εισαγωγές στην χώρα μας γιατί - όπως τονίζουν - το 15% της επιδότησης δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καλύψει την αύξηση στην τιμή της.
Θυμίζουμε ότι επιχορήγηση για την αγορά λιπασμάτων στο 15% του ύψους των παραστατικών περιλαμβάνεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την ενεργειακή κρίση που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, ενώ θα δοθεί κατόπιν αίτησης σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην αντιστάθμιση των αυξήσεων που προκαλούνται από την ενεργειακή κρίση, καθώς τα λιπάσματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κόστος φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ήδη, η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου έχει αρχίσει να μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος στην παραγωγή και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από το πακέτο παρεμβάσεων το οποίο ανέρχεται περίπου στα 306 εκατομμύρια ευρώ, τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την επιχορήγηση του 15% του κόστους των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
agrotypos.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 21:52
Αποχωρεί ο Νταβέλης από την ΠΑΕ και βάζει πωλητήριο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 21:41
Πλήρωσε 24 εκατ. για ζημίες 2025 σε φυτική παραγωγή και απώλειες ζωικού ο ΕΛΓΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 21:35
Καθορίστηκαν οι τιμές των συνδεδεμένων, με 55 ευρώ το καλαμπόκι, 12 ευρώ το πρόβατο, 8,3 η μηδική, 28,5 τα όσπρια - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 21:28
Ένταση στη δίκη των Τεμπών: «Δεν ντράπηκες, δικηγόρε, να χρησιμοποιήσεις το παιδί;» (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.05.2026 | 21:21
Δημοσκόπηση Real Polls: Προβάδισμα ΝΔ με 13,4 μονάδες – Δεύτερος ο Τσίπρας, τρίτη η Καρυστιανού - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.05.2026 | 21:16
Η Θεώνη Κουφονικολάκου εκπρόσωπος Τύπου στην ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα, ο ρόλος του Τρικαλινού δικηγόρου - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.05.2026 | 16:54
Μητσοτάκης για την ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Τι να πω για το όνομα, φαντάζομαι το ΕΑΜ το άφησε στον κ. Πολάκη - ΕΛΛΑΔΑ | 27.05.2026 | 16:24
Ο Τραϊανός Δέλλας στον σπαρακτικό επικήδειό του για την Γωγώ Μαστροκώστα:«Ήθελα μόνο να σε φροντίζω»
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 11:19
Θλίψη στη Λάρισα: 58χρονη έφυγε από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 08:23
Θρήνος στο Ελευθέριο για το θάνατο του 15χρονου Στέλιου Αράπη σε τροχαίο-σήμερα η κηδεία του - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 08:29
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 14:33
Δεν πέρασε η αναδιάρθρωση, αποχωρεί η διοίκηση της ΑΕΛ - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 09:54
Κάτω από τον ήλιο με 30+ βαθμούς χωρίς ένα κιόσκι στη δίκη των Τεμπών δημοσιογράφοι και τεχνικοί (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.05.2026 | 09:16
Σύγκρουση δύο ΙΧ στα φανάρια του Καράμπαλη, στην είσοδο της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 27.05.2026 | 08:59
Καιρός: Στο «όριο» η Ελλάδα - Ο ρόλος του πολικού αεροχειμάρρου και τι έρχεται στη χώρα μας - ΕΛΛΑΔΑ | 27.05.2026 | 10:24
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δέσμες 50ευρων σε αλουμινόχαρτα – Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. από την επιχείρηση για παράνομες επιδοτήσεις στη Θεσσαλονίκη












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed