ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Με αναδρομική ισχύ από τις 15 Μαρτίου η επιδότηση 15% στα τιμολόγια λιπασμάτων
Οι εταιρείες είχαν στοκ στις αποθήκες λένε οι αγρότες

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι θα υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των αγροτών για τα λιπάσματα.
Όπως επισήμανε μετά από συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκε να γίνει μια αλλαγή σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα και το 15% της επιδότησης των παραγωγών.
«Είχαμε πει να γίνει από 1 Απριλίου, θα το πάμε από 15 Μαρτίου», τόνισε. «Από 15 Μαρτίου, συν Απρίλιος, συν Μάιος, όλο τον μήνα. Αυτή είναι η απόφαση», πρόσθεσε.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ουρία (46-0-0) αποτελεί την πιο διαδεδομένη πηγή αζώτου παγκοσμίως και εισάγεται κυρίως από το Κατάρ. Το χρησιμοποιούν οι αγρότες στο βαμβάκι και το καλαμπόκι και το ρίχνουν στο χωράφι γύρω στις αρχές του Μαΐου. Η αύξηση που έχει λόγω του πολέμου στον Περσικό Κόλπο είναι της τάξης του 200%.
Όπως τονίζουν οι αγρότες στον ΑγροΤύπο οι εισαγωγές αυτού του λιπάσματος γίνονται στις αρχές του έτους. Ζητάνε από την κυβέρνηση να κάνει καταγραφή πότε έγιναν οι εισαγωγές στην χώρα μας γιατί - όπως τονίζουν - το 15% της επιδότησης δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καλύψει την αύξηση στην τιμή της.
Θυμίζουμε ότι επιχορήγηση για την αγορά λιπασμάτων στο 15% του ύψους των παραστατικών περιλαμβάνεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την ενεργειακή κρίση που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, ενώ θα δοθεί κατόπιν αίτησης σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην αντιστάθμιση των αυξήσεων που προκαλούνται από την ενεργειακή κρίση, καθώς τα λιπάσματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κόστος φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ήδη, η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου έχει αρχίσει να μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος στην παραγωγή και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από το πακέτο παρεμβάσεων το οποίο ανέρχεται περίπου στα 306 εκατομμύρια ευρώ, τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την επιχορήγηση του 15% του κόστους των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
agrotypos.gr
- ΒΟΛΟΣ | 07.04.2026 | 17:12
Μπουκώρος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα έκανα το ίδιο και σήμερα για τον παραγωγό - Υπάρχει σκιά στην έρευνα» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.04.2026 | 16:54
Αγροτικό συλλαλητήριο – μήνυμα για επιβίωση στον Ε-65 από τους αγρότες της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 07.04.2026 | 16:33
Τραμπ: «Ένας πολιτισμός θα πεθάνει απόψε - Δεν θέλω να συμβεί αλλά μάλλον θα γίνει» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 15:58
Συμπαράταξη Λαρισαίων: Σφοδρή επίθεση στη Δημοτική Αρχή για την Οικία Αλεξάνδρου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.04.2026 | 15:56
Καθοριστική η παρέμβαση της Περιφέρειας στην επιτυχή αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Erminio - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 15:52
Πασχαλινά δέματα αγάπης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 13:35
Τραγωδία στα Μετέωρα: Γυναίκα έπεσε στο κενό από ιερά μονή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 13:21
ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ για ζημίες του 2025-και εξόφληση παγετού
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 08:32
Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες σε σιτάρι 8.9 ευρώ το στρέμμα, κριθάρι 11.5 ευρώ, όλα τα ποσά-ολοταχώς για πληρωμή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 12:45
Κανονικά οι επιδοτήσεις τη Μ. Πέμπτη για αγροτεμάχια με προβλήματα στο monitoring – Τι αναφέρει τροποποιητική απόφαση - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 20:10
Εργάτης καταπλακώθηκε από μηχάνημα στον Βόλο-μεταφέρθηκε χωρίς αισθήσεις στο νοσοκομείο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 10:14
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρή 22χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της μπροστά στους γονείς της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 14:05
Τακούδης: Εναλλαγές του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα-μέχρι Μ. Τετάρτη κοντομάνικο και από Μ. Πέμπτη μπουφάν και ομπρέλα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 10:43
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 22:13
Συνελήφθησαν βαρυποινίτες που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Βόλου – Πώς τους εντόπισαν οι Αρχές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 17:46
Μπαλούκας; 10 με 11 ευρώ το κιλό το αρνί στον κτηνοτρόφο πάνω από 16 ευρώ στην κατανάλωση (video)





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed