ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραιτήθηκε από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ο Αλ. Χαρίτσης -«Η Αριστερά προχωρά σημειωτόν και εξαντλείται στην εσωστρέφεια»
Η παραίτηση Χαρίτση επισημοποιήθηκε χθες με επιστολή που έστειλε στα μέλη της Νέας Αριστεράς

Η παραίτηση Χαρίτση επισημοποιήθηκε σήμερα με επιστολή που έστειλε στα μέλη της Νέας Αριστεράς, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.
Σε ανάρτησή του μετά από αυτή την απόφαση ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει:
«Η ιστορία έχει επιταχύνει και ο κόσμος όπως τον γνωρίσαμε καταρρέει. Η χώρα ύστερα από επτά χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης εμπλέκεται ήδη σε έναν πόλεμο με άδηλες συνέπειες και η ανασφάλεια επισκιάζει τις ζωές μας.
Σε αυτές τις συνθήκες, η Αριστερά μοιάζει να προχωρά σημειωτόν και να εξαντλείται στην εσωστρέφεια. Πιστεύω ότι η μόνη διέξοδος είναι η κίνηση προς τα εμπρός. Για να ανοίξουμε έτσι τον δρόμο που αξίζει στους ανθρώπους που νιώθουν στο πετσί τους τι θα σημαίνει “τρίτη τετραετία Μητσοτάκη”.
Αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου της Νέας Αριστεράς. Δεν είναι μια απόφαση που έλαβα αβασάνιστα. Από την αρχή πιστεύω ότι η Νέα Αριστερά άξιζε και αξίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας. Και ήμουν απόλυτα ειλικρινής και ξεκάθαρος σε αυτό.
Στην Αριστερά και στη Νέα Αριστερά σήμερα υπάρχουν δύο αποκλίνουσες στρατηγικές. Από τη μία, η επιλογή της ιδεολογικής αυτάρκειας και της αναδίπλωσης επειδή οι συσχετισμοί είναι δύσκολοι. Από την άλλη, η επιλογή του ανοίγματος, της προσπάθειας για συγκλίσεις και τη συγκρότηση ενός μετώπου απέναντι στη Δεξιά. Όλοι και όλες ξέρουν ότι η δεύτερη είναι η πολιτική για την οποία αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Όχι γιατί είναι εύκολη, αλλά γιατί είναι αναγκαία. Κι αυτή η κατεύθυνση πιστεύω ότι είναι πλειοψηφική στην κοινωνία και τη συμμερίζονται πολλά μέλη και φίλοι της Νέας Αριστεράς.
Εκφράζει ένα υπαρκτό και ισχυρό αίτημα: να ανασυγκροτηθεί η αριστερή κυβερνητική προοπτική απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη-συντηρητική κυριαρχία με ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Και είναι μια τοποθέτηση που έχει δώσει δύναμη στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα για να δίνει κάθε μέρα τη μάχη απέναντι στην καθεστωτική αλαζονεία της Δεξιάς. Δεν είναι όμως η κατεύθυνση που επιλέγει η πλειοψηφία του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς. Δεν βλέπω αντιπάλους στους συντρόφους και στις συντρόφισσες που έχουμε διαφορετική άποψη. Βλέπω όμως μια πραγματική πολιτική διαφωνία, με ιστορία και βάθος, που δεν μπορεί να μας κρατά δέσμιους στην ακινησία. Πρέπει να προχωρήσουμε. Γι’ αυτό θεωρώ αναγκαίο να παραιτηθώ. Στο ερώτημα ”γιατί τώρα” απαντώ ότι, επειδή η πολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από διαρκή ρευστότητα, όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα συνειδητά να κρατήσω ανοιχτή τη στάση της Νέας Αριστεράς. Να μη βιαστούμε να κλείσουμε δρόμους. Αντίθετα, να συμβάλουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για κάτι ευρύτερο. Είναι όμως πλέον σαφές ότι η πλειοψηφία στα κομματικά όργανα έχει επιλέξει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο. Και αυτή την επιλογή τη σέβομαι. Έχει όμως την ευθύνη να αναλάβει τη διοίκηση του κόμματος. Δεν παραιτούμαι από την άποψη που υποστηρίζω.
Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι γι’ αυτήν. Γιατί πιστεύω ότι συνδέεται με κάτι πολύ απλό και συνάμα πολύ ουσιαστικό: με την ανάγκη να είναι η Αριστερά κοινωνικά χρήσιμη. Να δημιουργεί εξελίξεις και να δίνει διέξοδο σε ανθρώπους που σήμερα νιώθουν ότι ασφυκτιούν. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που το ζητούμενο δεν είναι μια ακόμη καταγραφή δυνάμεων, αλλά μια ουσιαστική μετατόπιση των συσχετισμών με ριζοσπαστικές αιχμές, διάρκεια και προοπτική.
Και πρέπει αυτή την προοπτική να τη δημιουργήσουμε με τις πράξεις μας, όσο επίπονες και αν είναι. Στην κοινωνία υπάρχει σήμερα ένα έντονο ρεύμα αμφισβήτησης της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας. Η ευθύνη της Αριστεράς είναι να το συναντήσει. Όχι με φοβικότητα ή ρητορικές μεγαλοστομίες. Αλλά με αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και καθαρό λόγο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις. Γιατί αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι οι θέσεις ή οι ρόλοι, αλλά αν μπορούμε να υπερβούμε τα αδιέξοδα και να ανοίξουμε νέες δυνατότητες. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες για την πολύτιμη αυτή πορεία, ο αγώνας συνεχίζεται».
Λίγο μετά την γνωστοποίηση της παραίτησης Χαρίτση, το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς τον ευχαρίστησε για την συμβολή του, σημειώνοντας πως «τώρα είναι η στιγμή της συστράτευσης απέναντι στην κανονικότητα του πολέμου, της ακρίβειας και της κλιματικής κρίσης».
Τα επικρατέστερα ονόματα
Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου αναζητείται πρόσωπο κοινής αποδοχής για την προεδρία. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Σία Αναγνωστοπούλου και η Πέτη Πέρκα συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες, ενώ σαφώς λιγότερες εμφανίζεται να έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
- ΒΟΛΟΣ | 15.04.2026 | 23:35
Βόλος: Βεβήλωσαν εβραϊκό νεκροταφείο ανήμερα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 23:11
Κεφαλονιά: «Πριν τη Μυρτώ το έκανε και σε μένα - Μου έριξε το χάπι βιασμού» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.04.2026 | 22:12
Διαστάσεις η κλοπή μετασχηματιστών στα χωράφια της Καρδίτσας- νέο κρούσμα στην Ανάβρα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.04.2026 | 22:02
Καρδίτσα: Εντοπίστηκαν παλιά βλήματα όλμου στο Φανάρι και χειροβομβίδες στο Αγναντερό - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 22:00
ΑΕΚ – Μπανταλόνα 72-67: Την «έλιωσε» στο… καμίνι και πάει να το σηκώσει στο «σπίτι» της! - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 21:35
Στόχος χάκερ το ΓΕΕΘΑ: Κυβερνοεπίθεση με άρωμα Κρεμλίνου – Υποκλοπές email και δεδομένων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 21:18
ΥΠΑΑΤ: Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη εμπόδισαν την αποβίβαση εξοπλισμού για τον αφθώδη πυρετό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 21:13
Επαφές Σχοινά στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους Επιτρόπους για τον αγροτικό τομέα
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2026 | 09:42
Πλήθος πιστών στο Ομορφοχώρι για τους Αγίους Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 18:24
Τακούδης: Δεν έχουμε μεταφορά σκόνης από Αφρική, θα παραμείνει βροχερός ο Απρίλης-προσοχή στο El Ninio - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 19:16
Οι αυστηροί έλεγχοι φρενάρουν τις πληρωμές – Η πολιτεία δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους έντιμους αγρότες απο τους κλέφτες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.04.2026 | 10:54
Βιολάντα: «Ο ανιψιός του ιδιοκτήτη έκανε bullying στους εργαζομένους», λέει ο γιος της Σταυρούλας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.04.2026 | 11:44
Στη ΜΕΘ διασωλημένος με εγκεφαλικό ανεύρυσμα ο Γιώργος Μυλωνάκης – Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 12:31
Καιρός: Σκανδιναβικός αντικυκλώνας και ρωσικό κρύο φέρνουν ξανά χειμώνα στην Ελλάδα - Πότε θα έρθει - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 10:00
«Την έχουμε παρατήσει μόνη της» - Το SMS που πρόδωσε τους τρεις για τον θάνατο της 19χρονης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 10:38
Προοπτικές για καλύτερες τιμές στο βαμβάκι μείωση ελληνικής παραγωγής 6,8% βλέπει το USDA






















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed