ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η Θεσσαλία αλλάζει την υγεία: Νέα νοσοκομεία, ασθενοφόρα και ανακουφιστική φροντίδα για τους καρκινοπαθείς
Επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια

«Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Θεσσαλίας επικεντρώνονται στην ασφάλεια του πληθυσμού και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας αποτελεί στρατηγική επιλογή». Αυτό τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
«Το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με υψηλούς ρυθμούς απαιτώντας συνεχή ενίσχυση με πόρους, γι΄αυτό και κρίθηκε πως η περιφέρεια πρέπει να επενδύσει σε υποδομές και καινοτομία», υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης.
Οι υποδομές και οι εξοπλισμοί αποτελούν ένα μεγάλο πρόγραμμα που αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, αλλά ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα έργο με ειδικό κοινωνικό βάρος, αυτό της Ανακουφιστικής Δομής Φροντίδας για τους καρκινοπαθείς που ξεκινά τον Ιούνιο.
Πιο αναλυτικά, η επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας που υλοποιείται από την περιφέρεια Θεσσαλίας περιλαμβάνει σημαντικά έργα, όπως:
-Η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, επτά επίπεδων, με κόστος 13,8 εκατ. ευρώ.
-Οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ (με κόστος 3,2 εκατ. ευρώ), με επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού για όλη τη Θεσσαλία.
-Εκπαιδευτικό κέντρο προσωπικού και 5 νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ Λάρισας, εκ των οποίων 2 ηλεκτρικά, για ταχύτερη και πιο αξιόπιστη επείγουσα φροντίδα.
Την ίδια ώρα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όλης της περιφέρειας υλοποιείται προμήθεια 18 ασθενοφόρων και στόχος είναι η ενίσχυση της άμεσης και ασφαλούς διακομιδής ασθενών και τραυματιών, με σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, βελτιώνοντας την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε όλη την περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, οι επενδύσεις δεν γίνονται μόνο σε υποδομές, αλλά και σε μηχανήματα διαγνωστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, κόστους 14,5 εκατ. ευρώ. Οι εξοπλισμοί στα νοσοκομεία είναι υψηλής αξίας για ταχύτερη διάγνωση και λιγότερες μετακινήσεις των πολιτών, αναφέρει.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα διατεθούν 5,2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να αποκτήσει σύγχρονα μηχανήματα με τεχνολογία αιχμής, με στόχο να ενισχυθεί μεταξύ άλλων η ακτινολογική-ογκολογική κλινική του και να δημιουργηθεί μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Ταυτόχρονα τα Κέντρα Υγείας αναβαθμίζονται σε εξοπλισμό και υποδομές.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χτίζει ανθεκτικό σύστημα υγείας, αναβαθμίζει κρίσιμες υποδομές, επιταχύνει τη διάγνωση, ενισχύει τις διακομιδές και φέρνει υπηρεσίες πιο κοντά στον πολίτη μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ανακουφιστική δομή φροντίδας για τους καρκινοπαθείς
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών με τη δημιουργία ανακουφιστικής δομής φροντίδας για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.
Σύμφωνα με την περιφέρεια, δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός στήριξης που θα ενσωματώνει τις ψυχολογικές, κοινωνικές και πνευματικές πτυχές της φροντίδας των ασθενών και θα τους βοηθάει να παραμείνουν δραστήριοι. Πάνω από το 95% ασθενών με καρκίνο και άλλες χρόνιες ή προχωρημένες παθήσεις, με καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες σοβαρές ασθένειες θα μπορούν να λαμβάνουν ανακουφιστική φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους, ενώ περίπου το 3,5% μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία σε εσωτερική δομή.
Για να γεφυρωθεί το χάσμα που αφορά στην πρόσβαση στην ανακουφιστική φροντίδα είναι αναγκαία η συγκρότηση και λειτουργία διεπιστημονικής ομάδας υγείας, η εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού στην ανακουφιστική φροντίδα, η ανάπτυξη κλινικών και νοσηλευτικών πρωτοκόλλων, η δημιουργία και εφαρμογή μηχανισμού παραπομπών, καθώς και η παροχή ιατρικής, νοσηλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης κατ’ οίκον φροντίδας σε ωφελούμενους της πιλοτικής φάσης. Τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής του προγράμματος αποτελούν η δημιουργία και λειτουργία διαφανούς μηχανισμού παραπομπών και προτεραιοποίησης ωφελουμένων, η αξιοποίηση εργαλείων τηλεϊατρικής και ηλεκτρονικής καταγραφής δεδομένων, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση, τεκμηρίωση και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 14:08
Βόλος: Μαύρη Κυριακή του Πάσχα : Υπέκυψε στα τραύματά του ο Χαράλαμπος Χιονίδης που καταπλακώθηκε σε εργοτάξιο - ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 14:04
Τραγωδία στον Βόλο τα ξημερώματα του Πάσχα: Νεκρός 23χρονος οδηγός μηχανής - ΔΙΕΘΝΗ | 12.04.2026 | 13:56
Γιατί «ναυάγησαν» οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν: «Αγκάθι» τα Στενά του Ορμούζ και το πυρηνικό πρόγραμμα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.04.2026 | 13:44
Με σύμμαχο τον καιρό o εορτασμός της Λαμπρής στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.04.2026 | 13:27
Στις γειτονιές της Λάρισας όλοι μια παρέα γύρω από τον οβελία (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 11:28
Δύο Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 11:25
Στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στη Νέα Αγχίαλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας - ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 11:21
Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας
- ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 18:06
Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 10:47
Χιλιάδες αγρότες εκτός πληρωμών με αιτία το monitoring, ουρά 250 εκατ. ευρώ πάει προς εκκαθάριση τον Ιούνιο - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 01:05
Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη: Γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της βρέθηκε στην πολυκατοικία - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 10:36
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 11:56
Σπεύδουν για ψώνια της τελευταίας στιγμής για το πασχαλινό τραπέζι οι Λαρισαίοι-μέχρι τι ώρα θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 15:50
Τραγωδία στην Καβάλα: Παιδί 3 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 00:44
Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία από Λάρισα για Θεσσαλονίκη μετά από σύγκρουση με αγρογούρουνα στον Κορινό! - ΒΟΛΟΣ | 11.04.2026 | 11:04
Απέραντη θλίψη στον Βόλο για τον χαμό 59χρονης εκπαιδευτικού – Εφυγε από τη ζωή η Αποστολία Βεργούλια





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed