ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Η Σκιάθος, το πρώτο νησί στην Ελλάδα με οργανωμένη στρατηγική τουρισμού για άτομα στο φάσμα του αυτισμού
Βήμα προς έναν πιο πιο συμπεριληπτικό τουρισμό κάνει η Σκιάθος

Βήμα προς έναν πιο πιο συμπεριληπτικό τουρισμό κάνει η Σκιάθος, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα που στοχεύει να καταστήσει το νησί φιλικό για άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Δήμου για την προσβασιμότητα.
«Έχουμε δώσει μεγάλη προτεραιότητα στα θέματα συμπερίληψης και προσβασιμότητας. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε εμείς στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων και όχι εκείνοι στις δικές μας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η Σκιάθος είχε ήδη παρουσιαστεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε διεθνές συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την προσβασιμότητα και τώρα προχωρά ένα βήμα παραπέρα.
Εκπαίδευση εργαζομένων σε επιχειρήσεις και δημόσιες επιχειρήσεις της Σκιάθου
Από το 2024 ξεκίνησε πιλοτικά συνεργασία με τον οργανισμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες», πρόεδρος του οποίου είναι η ψυχολόγος Μαρία Ηλιοπούλου. Ο οργανισμός δραστηριοποιείται στην ένταξη ατόμων στο φάσμα του αυτισμού στην αγορά εργασίας, συνδέοντας επιχειρήσεις με ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν σε κατάλληλα διαμορφωμένες συνθήκες.
«Το φάσμα του αυτισμού είναι πολύ μεγάλο και πολλοί άνθρωποι είναι απόλυτα λειτουργικοί. Μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλές εργασίες, αρκεί το περιβάλλον να είναι σωστά οργανωμένο και να υπάρχει ενημέρωση», επισημαίνει ο δήμαρχος.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται καταστάσεις που αφορούν άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
Οι δράσεις αυτές αφορούν κυρίως εργαζόμενους που βρίσκονται σε θέσεις πρώτης επαφής με τους επισκέπτες, όπως σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, αλλά και σε υπηρεσίες όπως το αεροδρόμιο, το λιμεναρχείο, η αστυνομία και η δημοτική αστυνομία.
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σκιάθου, το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τον βασικό κύκλο προετοιμασίας του έως τον Μάιο, ενώ στη συνέχεια θα συνεχιστεί.
«Η εκπαίδευση δεν είναι κάτι που σταματά. Οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις αλλάζουν, οπότε θα συνεχίσουμε την επιμόρφωση και τα επόμενα χρόνια, ώστε το πρόγραμμα να έχει διάρκεια», σημειώνει.
Παράλληλα αναπτύσσεται ένας ψηφιακός χάρτης-οδηγός και μια εφαρμογή για τους επισκέπτες, στην οποία θα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, χώροι και σημεία της Σκιάθου που είναι φιλικά προς άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
«Θα υπάρχουν προτάσεις για ήσυχες παραλίες, εστιατόρια με λιγότερο θόρυβο, μικρά ξενοδοχεία, αλλά και διαδρομές περιπάτου σε πιο ήρεμα σημεία του νησιού, ώστε ένας επισκέπτης με αυτισμό ή η οικογένειά του να γνωρίζει πού και σε ποιες ώρες, μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση», εξηγεί ο κ. Τζούμας.
Όπως σημειώνει, ο αυτισμός αποτελεί συχνά μια «αόρατη αναπηρία», γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική την ενημέρωση της κοινωνίας.
«Δεν πρόκειται για κάτι που απαιτεί μεγάλες υποδομές. Χρειάζεται κυρίως γνώση, ενημέρωση και ευαισθησία», τονίζει.
Ιστορικό ρεκόρ για τη Σκιάθο - Νωρίτερα από ποτέ η έναρξη της τουριστικής σεζόν
Την ίδια ώρα, η Σκιάθος καταγράφει και ένα ιστορικό ρεκόρ στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς η πρώτη πτήση της σεζόν αναμένεται ήδη από τις 29 Μαρτίου από το Μπρίστολ, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Πρόκειται για την πιο πρώιμη έναρξη τουριστικής περιόδου που έχει καταγραφεί στο νησί
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σκιάθου στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του Δήμου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μια προσπάθεια που στηρίζεται και από πόρους του Δήμου.
«Για πολλά χρόνια η σεζόν ξεκινούσε στις αρχές Μαΐου και ολοκληρωνόταν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος μας ήταν να ανοίξει νωρίτερα και να κρατήσει περισσότερο, κάτι που πλέον αρχίζει να συμβαίνει», σημειώνει.
Συνολικά για το 2026 προγραμματίζονται περίπου 2.800 πτήσεις, που θα συνδέουν το νησί με 17 χώρες, ενώ η τελευταία πτήση της σεζόν αναμένεται στις 27 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, νέες αγορές εντάσσονται στο πρόγραμμα πτήσεων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Μονάχου, το οποίο θα συνδεθεί για πρώτη φορά απευθείας με τη Σκιάθο από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου.
«Βλέπουμε πλέον ότι και οι τοπικές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται. Ξενοδοχεία και εστιατόρια ανοίγουν νωρίτερα και κλείνουν αργότερα, κάτι που δείχνει ότι η επιμήκυνση της σεζόν αρχίζει να αποδίδει», υπογραμμίζει ο κ. Τζούμας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.04.2026 | 09:48
Το σκεπτικό των δικαστών για την αποζημίωση 420.000 ευρώ σε οικογένεια θύματος στα Τέμπη – Πού καταλογίζονται ευθύνες - ΔΙΕΘΝΗ | 03.04.2026 | 22:36
Ιράν: Απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ για 48ωρη κατάπαυση πυρός – Συνετρίβη και δεύτερο αμερικανικό αεροσκάφος στον Περσικό - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 21:32
Καρυστιανού: «Δόλιος ελιγμός» η αποχή δικαστού για να κρυφτεί η αλήθεια στα Τέμπη – Είναι ξεκάθαρη αρνησιδικία - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 21:27
Ψεκασμός στο Δήμο Κιλελέρ για αγριόχορτα δίπλα σε σχολεία- η ανάρτηση Νίκου Ράπτη (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.04.2026 | 21:06
Φωτιά σε μηχανή λεωφορείου του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καρδίτσας στο ύψος της Ξυνιάδας (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 03.04.2026 | 21:02
«Από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει»: Τι είπε ο Μητσοτάκης για την απομάκρυνση του Τσιάρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.04.2026 | 20:49
Δήμος Λαρισαίων: Προληπτικά μέτρα στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού – Κλειστές δίοδοι, λόγω υπερχείλισης - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 19:21
Στο Γυμνάσιο Αμπελώνα ο Δήμαρχος Τυρνάβου – Μίλησε με τους μαθητές για αυτοδιοίκηση και αγροτικά
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 03.04.2026 | 12:21
Χωρίς Θεσσαλό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- Μετά τον Τσιάρα που παραιτήθηκε και ο Κέλλας εκτός κυβέρνησης - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 09:39
Αυτή είναι η αστυνομικός στη Λάρισα που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στην Ζωή Κωνσταντοπούλου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.04.2026 | 12:43
Ποιός είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 11:39
Συναγερμός για τη στάθμη του Πηνειού, έφτασε στα 5,3 μέτρα- απομάκρυνση φερτών στη γέφυρα της Γιάννουλης(ΦΩΤΟ +video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.04.2026 | 10:26
Τακούδης: Πάσχα με ομπρέλα και βροχερό σκηνικό μέχρι τα μέσα του μήνα- ο καιρός τη Μ. Εβδομαδα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 16:43
Θρήνος στη Λάρισα για το θάνατο 18χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 14:06
Μπλόκο διαμαρτυρίας από αγρότες δήμου Τεμπών και Τυρνάβου για τις αποζημιώσεις στα φερτά από Ντάνιελ (ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 10:11
Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού στα 4,40 μέτρα στη Λάρισα- σε επιφυλακή η ΔΕΥΑΛ-έκλεισε το θυρόφραγμα (ΦΩΤΟ)



















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed