ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Βόλος: Στο τραπέζι η βία, η θεσμική αυθαιρεσία και η ευθύνη της Δικαιοσύνης
Το κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο στο επίκεντρο εκδήλωσης των Ενεργών Πολιτών Βόλου

Το κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο στο επίκεντρο εκδήλωσης των Ενεργών Πολιτών Βόλου
Η πολύμορφη βία, από την αυθαιρεσία της εξουσίας και τη θεσμική εκτροπή έως την κοινωνική ανοχή και την αστυνομική καταστολή, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης με τίτλο «Η Δικαιοσύνη απέναντι στη Βία», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Βόλου με πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών Βόλου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, ενώ προβλήθηκε βίντεο με σκηνές βίας από συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, δίνοντας από την αρχή το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της συζήτησης.
Πρώτη μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία συνέδεσε τη βία με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τις πρακτικές εκφοβισμού στην άσκηση της εξουσίας. Ακολούθησε ο Στέλιος Κούλογλου, που στάθηκε στην κανονικοποίηση της βίας και της παρανομίας στην καθημερινή και δημόσια ζωή, ενώ ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Β. Μάγγου, μετέφερε την εμπειρία της αστυνομικής βίας και το αίτημα για πραγματικά δίκαιη δίκη.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε σε σαφώς πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, συνδέοντας τη βία με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και μια αντίληψη εξουσίας που, όπως είπε, εκτρέπεται από τη δημοκρατική της αποστολή. Περιέγραψε μια βαριά και διαρκή αντιδημοκρατική λειτουργία, υποστηρίζοντας ότι έχει διαμορφωθεί ένα σύστημα βαθιά ριζωμένο στον πυρήνα της εξουσίας, το οποίο αντιμετωπίζει τη δημόσια θέση ως μέσο προσωπικής επιβολής. Απέναντι σε αυτή τη λογική, έθεσε τη θέση ότι η εξουσία ανήκει στους πολίτες και ασκείται για λογαριασμό τους από εκείνους που αναλαμβάνουν δημόσια ευθύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Κωνσταντοπούλου άσκησε δριμεία πολιτική κριτική στη δημοτική αρχή Βόλου και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι πίσω από την τοπική λειτουργία που η ίδια περιέγραψε με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς, βρίσκεται ένα ευρύτερο πλέγμα διαφθοράς, διαπλοκής και αντιδημοκρατικής πρακτικής. Παράλληλα, αναφέρθηκε ονομαστικά σε κυβερνητικά πρόσωπα, συνδέοντας τη λειτουργία της εξουσίας στον Βόλο με ευρύτερες πολιτικές και θεσμικές εξελίξεις. Η ίδια επέμεινε ιδιαίτερα στη «μεθοδολογία», όπως την αποκάλεσε, που, κατά την άποψή της, ακολουθείται: εκφοβισμός, τραμπουκισμοί και προσπάθεια παράλυσης κάθε κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης.

Ο Στέλιος Κούλογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην πολυμορφία του φαινομένου, επισημαίνοντας ότι η βία κλιμακώνεται από την καθημερινότητα μέχρι τα μεγάλα διεθνή και πολιτικά ζητήματα. Όπως ανέφερε, η βία εκδηλώνεται στα σχολεία, στις οικογενειακές σχέσεις, στις γυναικοκτονίες, στον πόλεμο, στον πολιτικό λόγο, ακόμη και στη λειτουργία των θεσμών και των δημοτικών συμβουλίων. Κατά την τοποθέτησή του, το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι η κοινωνία συνηθίζει σταδιακά αυτά τα φαινόμενα και τα αντιμετωπίζει ως κάτι σχεδόν φυσιολογικό. Χρησιμοποιώντας τον όρο «μιθριδατισμός», προειδοποίησε για τον κίνδυνο εξοικείωσης με το «δηλητήριο» της βίας και της παρανομίας, υπογραμμίζοντας ότι η ανοχή σε τέτοιες πρακτικές διαβρώνει σταδιακά τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ως παράδειγμα τη διεθνή πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας συζητούνται όλο και λιγότερο, κάτι που, όπως είπε, οδηγεί σε μια επικίνδυνη κανονικοποίηση της παρανομίας. Παράλληλα, με αφορμή τη μετάβασή του στον Βόλο, αναφέρθηκε και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, σημειώνοντας το υψηλό κόστος μετακίνησης από την Αθήνα προς την πόλη και ζητώντας μέτρα ανακούφισης, ιδίως για τους πιο αδύναμους οικονομικά.

Από διαφορετική, βαθιά προσωπική και ταυτόχρονα δημόσια αφετηρία, ο Γιάννης Μάγγος έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της αστυνομικής βίας και της δικαστικής της αντιμετώπισης. Συστήνοντας τον εαυτό του ως πατέρα του Βασίλη Μάγγου, αναφέρθηκε στον σοβαρό τραυματισμό του παιδιού του έξω από τα δικαστήρια του Βόλου στις 14 Ιουνίου 2020 και στα όσα, όπως είπε, ακολούθησαν εντός της Ασφάλειας. Τόνισε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση συνδέεται με την ανάγκη να αναδειχθεί η αδικαιολόγητη βία που ασκείται απέναντι σε πολίτες, αλλά και με την απαίτηση να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη με πραγματικά δίκαιο τρόπο.
Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μάγγος επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να βρίσκονται «πάνω στο τραπέζι και όχι κάτω από το τραπέζι», υπογραμμίζοντας πως η ουσία της δίκαιης δίκης βρίσκεται ακριβώς στην πλήρη εξέταση των δεδομένων, χωρίς σκιές, αποκρύψεις ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις. Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε ευνοϊκές αποφάσεις ούτε ευνοϊκές συνθέσεις δικαστηρίων, αλλά μόνο μια Δικαιοσύνη που να κρίνει με αμεροληψία και με σεβασμό στην αλήθεια των γεγονότων.

Ο κοινός παρονομαστής της εκδήλωσης ήταν ότι η βία δεν αντιμετωπίστηκε ως ένα μεμονωμένο ή αποσπασματικό φαινόμενο, αλλά ως μια πραγματικότητα που διαπερνά πολλές όψεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Από την καθημερινή επιθετικότητα και την οικογενειακή βία, μέχρι την κρατική αυθαιρεσία, την τοξικότητα του δημόσιου λόγου και την απόπειρα ποινικοποίησης της κοινωνικής αντίστασης, οι ομιλητές ανέδειξαν ότι το ερώτημα της Δικαιοσύνης δεν είναι μόνο νομικό, αλλά βαθιά δημοκρατικό και κοινωνικό.
Έτσι, η εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών Βόλου κατέληξε να αναδείξει ένα σαφές αίτημα: η Δικαιοσύνη να μην λειτουργεί ως μηχανισμός συγκάλυψης ή ανοχής απέναντι στη βία, αλλά ως θεσμική εγγύηση προστασίας των πολιτών, της αλήθειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας.
- ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 01:13
Στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου Βόλου το Άγιο Φως - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 01:09
Πασχαλινό μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη: Ευαγγέλιον ειρήνης ο λόγος της Αναστάσεως - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 01:05
Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη: Γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της βρέθηκε στην πολυκατοικία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.04.2026 | 00:58
Ανάσταση: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» στους Ι. Ναούς του Ν. Καρδίτσας (φωτό+βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 00:44
Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία από Λάρισα για Θεσσαλονίκη κοντά στον Σταθμό Κορινός - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 00:41
Χριστός Ανέστη στη Λάρισα: Πλήθος πιστών στον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 20:57
Το αναστάσιμο μήνυμα της χωρικής αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Μαρίας Γαλλιού - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 20:47
Καιρός: Αφρομεσογειακός κυκλώνας από την Αλγερία στην Μεσόγειο - Πότε και πώς επηρεάζει την Ελλάδα
- ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 18:06
Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 10:47
Χιλιάδες αγρότες εκτός πληρωμών με αιτία το monitoring, ουρά 250 εκατ. ευρώ πάει προς εκκαθάριση τον Ιούνιο - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 11:56
Σπεύδουν για ψώνια της τελευταίας στιγμής για το πασχαλινό τραπέζι οι Λαρισαίοι-μέχρι τι ώρα θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 10:36
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 15:50
Τραγωδία στην Καβάλα: Παιδί 3 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΒΟΛΟΣ | 11.04.2026 | 11:04
Απέραντη θλίψη στον Βόλο για τον χαμό 59χρονης εκπαιδευτικού – Εφυγε από τη ζωή η Αποστολία Βεργούλια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 00:02
Θλίψη στην Ελασσόνα: Έφυγε» από τη ζωή ο Χρήστος Γεωργιάδης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 13:45
Ά. Συρίγος: Από τα στενά του Ορμούζ διέρχεται το 38% του παγκόσμιου πετρελαίου- πιθανή επιβολή δελτίου καυσίμων στην Ε.E





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed