ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Κόλαση στο νότιο Ισραήλ από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πάνω από 150 τραυματίες σε Ντιμόνα και Αράντ
Τελεσίγραφο 48 ωρών από Τραμπ για τα στενά του Ορμούζ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται στο στόχαστρο βομβαρδισμών, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει τελεσίγραφο στο Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ.
Το βράδυ του Σαββάτου, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στη Ντιμόνα, την πόλη όπου βρίσκεται η βασική πυρηνική εγκατάσταση του Ισραήλ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 35 τραυματίες, ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί σε κρίσιμη κατάσταση. Λίγο αργότερα, βαλλιστικός πύραυλος έπληξε κατοικημένη περιοχή στην Αράντ, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, πυρκαγιές και δεκάδες τραυματισμούς.
Από την πλευρά του Ισραήλ, ο αρχηγός του στρατού, αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, ενέκρινε νέα πλήγματα «σε όλα τα μέτωπα» μετά τις ιρανικές επιθέσεις, ενώ τα ξημερώματα ακολούθησαν σφοδρά ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη.
Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση σε προηγούμενα πλήγματα, κάνοντας λόγο για χτύπημα στην εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ και για επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Μπουσέρ. Ο ισραηλινός στρατός είχε αρνηθεί νωρίτερα οποιαδήποτε εμπλοκή στη Νατάνζ και δεν επιβεβαίωσε αμερικανική ευθύνη. Σύμφωνα με το Tasnim, το μπαράζ στόχευε να καταδείξει ότι καμία τοποθεσία δεν βρίσκεται εκτός εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων.
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν συμφωνία με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη βρίσκεται σε θέση αδυναμίας. Παράλληλα, έθεσε τελεσίγραφο 48 ωρών για το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα πλήξουν ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Η απάντηση της Τεχεράνης ήταν άμεση, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που στοχοποιηθούν οι ιρανικές ενεργειακές υποδομές, θα απαντήσουν με πλήγματα σε εγκαταστάσεις ενέργειας, μονάδες αφαλάτωσης και κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν αποδέχεται εκεχειρία και ότι μοναδική αποδεκτή λύση είναι ο πλήρης τερματισμός του πολέμου, με εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν οι επιθέσεις και με αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν προκληθεί
Απειλή πλήγματος: Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα «χτυπήσουν και θα αφανίσουν» τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν αν η Τεχεράνη δεν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ. Τόνισε επίσης ότι το Ιράν επιδιώκει συμφωνία, αλλά ο ίδιος δεν τη θεωρεί αναγκαία.
Διπλωματική ένταση: Η Σαουδική Αραβία απέλασε τον στρατιωτικό ακόλουθο του Ιράν και στελέχη της πρεσβείας, ενώ συνεχίζονται οι ιρανικές επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου. Στο Ισραήλ, δεκάδες τραυματίστηκαν μετά από πυραυλικά πλήγματα που φαίνεται να διέσπασαν την αεράμυνα και έπληξαν αστικά κέντρα.
Στόχος η βάση Ντιέγκο Γκαρσία: Η αποτυχημένη ιρανική επίθεση κατά της βάσης ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου στον Ινδικό Ωκεανό επαναφέρει στο προσκήνιο ερωτήματα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και το βεληνεκές των ιρανικών πυραύλων.
- Σενάρια τύπου «Tanker War»: Η συζήτηση για συνοδεία δεξαμενόπλοιων από το αμερικανικό ναυτικό στα Στενά του Ορμούζ θυμίζει την περίοδο της «Tanker War» στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν οι θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου είχαν μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης.
newsbomb.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 13:53
Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Στέφανος Μπορμπόκης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 13:45
Ά. Συρίγος: Από τα στενά του Ορμούζ διέρχεται το 38% του παγκόσμιου πετρελαίου- πιθανή επιβολή δελτίου καυσίμων στην Ε.E - ΔΙΕΘΝΗ | 11.04.2026 | 13:09
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Τεχεράνης» λέει το Reuters - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 11.04.2026 | 13:04
Αρνί μαϊντανάτο, κερκυραϊκό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 12:58
Και η σποροπαραγωγή στα de minimis τριφυλλιών, στα 36-37 εκατ. ευρώ όλο το ποσό - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 12:50
Κέρκυρα: Πλήθος κόσμου για τους μπότηδες σε Σπινιάδα και Λιστόν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 12:47
Καιρός: Ανάσταση με ψύχρα, σούβλισμα με ζέστη - Η πρόγνωση Ζιακόπουλου - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 12:43
«Αναστάσιμο μήνυμα του Δημάρχου Κιλελέρ Αθανασίου Νασιακόπουλου»
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:39
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Αντώνης Δημηνίκος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 16:09
Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Καρδίτσας (φωτο - βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 20:15
Προσωρινός ανάδοχος για το έργο παράκαμψης της Συκεώνας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 21:53
«Ω γλυκύ μου έαρ»- κατάνυξη από χιλιάδες πιστούς στη συγκέντρωση των επιταφίων στην κεντρική πλατεία Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:36
Βίντεο ντοκουμέντο: Ρομά ξηλώνουν χαλκό από φανάρια σε γραμμές του ΟΣΕ στα Παλαιοφάρσαλα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.04.2026 | 16:32
Στο Υπ. Οικονομικών η απόφαση για ενίσχυση 35 εκατ. στη μηδική, ανάλογα με την κοπή και κατά ζώνες τα ποσά - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:44
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:54
Πλήθος Λαρισαίων στον Άγιο Νικόλαο για την κορύφωση του θείου δράματος με τον εσπερινό της αποκαθήλωσης (ΦΩΤΟ+video)






















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed