ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο «ΟΡΟΣ» στη Λίμνη Πλαστήρα – Νέος πυλώνας ανάπτυξης για την ορεινή Ελλάδα
Τα εγκαίνια του Ολιστικού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Ορεινότητας «ΟΡΟΣ» πραγματοποιήθηκαν στο Νεοχώρι

Τα εγκαίνια του Ολιστικού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Ορεινότητας «ΟΡΟΣ» πραγματοποιήθηκαν στο Νεοχώρι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη, εκπροσώπων της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Υπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «ευχάριστη μέρα και για τη λίμνη Πλαστήρα και για το νομό Καρδίτσας αλλά και για την ορεινή Ελλάδα», τονίζοντας ότι «γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ορεινής Ελλάδας».
Παράλληλα, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας ότι «μέσα από αυτή τη συγκεκριμένη εξέλιξη διαμορφώνεται ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που αφορά στην υποστήριξη της ορεινότητας στην Ελλάδα», εντάσσοντάς την σε μια ευρύτερη πολιτική για τις μειονεκτικές περιοχές. Υπενθύμισε, μάλιστα, προηγούμενες παρεμβάσεις, αναφέροντας ότι «πριν λίγα χρόνια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε εδώ κοντά στο Ανθηρό και εξήγγειλε ένα ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης για τρεις ορεινούς Δήμους της Ελλάδος», ενώ σημείωσε ότι ήδη υλοποιούνται πολιτικές στήριξης για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
Το νέο Κέντρο «ΟΡΟΣ», προϊόν στρατηγικής συνεργασίας του ΕΚΕΤΑ με τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και με ορίζοντα 25ετίας , φιλοδοξεί να αποτελέσει κόμβο έρευνας και καινοτομίας για την ορεινή Ελλάδα, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με τον πρωτογενή τομέα και την τοπική οικονομία. Λειτουργεί ως πυρήνας εφαρμοσμένης έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, με εργαστηριακές υποδομές και δράσεις που καλύπτουν τη διαχείριση υδάτων, τη βιοοικονομία, την αγροτεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, η λειτουργία του Κέντρου θα συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή «πραγματικών δεδομένων που αφορούν τις ελληνικές ορεινές περιοχές», με έμφαση στο περιβάλλον, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην αξιοποίηση ενεργειακών δυνατοτήτων. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη μοναδικότητα της περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, τονίζοντας ότι μπορεί να συνδυάζει «μοναδικής αξίας και πραγματικά μεγάλης σημασίας διαφορετικά φυσικά αντικείμενα».
Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε ότι η αγροτική παραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής, λόγω των σύγχρονων προκλήσεων, επισημαίνοντας πως «η καινοτομία δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα» .
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την ορεινότητα, που περιλαμβάνουν θεσμικές παρεμβάσεις, φορολογικά κίνητρα, ενίσχυση νέων αγροτών και ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου «χτίζεται τοπικά, με τη συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων της».
Κλείνοντας, συνεχάρη τη διοίκηση του ΕΚΕΤΑ και τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα ακόμη βήμα σε μία σειρά πολύ πετυχημένων επιλογών» που ενισχύουν την καινοτομία και τη σύνδεσή της με την καθημερινότητα.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.04.2026 | 00:09
ΑΑΔΕ: Πληρώθηκαν 19,8 εκατ. ευρώ σε 57.000 αγρότες - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 23:38
Κουρέτας σε Αγοραστό: Γιατί δεν προειδοποιήθηκαν έγκαιρα οι πολίτες για Daniel και Elias; - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.04.2026 | 22:51
Μητσοτάκης στο CNN: Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχθεί διόδια από το Ιράν στο Ορμούζ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 08.04.2026 | 22:32
Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΑΠΘ: Στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Τρικάλων 19χρονος φοιτητής - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 21:49
ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 1.800 έλεγχοι ενόψει Πάσχα για την προστασία του καταναλωτή και την αποτροπή ελληνοποιήσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 08.04.2026 | 21:17
Τέμπη - Κωνσταντόπουλος: Θα μηνύσω τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.04.2026 | 20:54
Ανάλυση: Το Ορμούζ δεν αρκεί - Σε πόσο καιρό θα αποκατασταθεί η παγκόσμια διακίνηση πετρελαίου - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.04.2026 | 19:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται και 3η δικογραφία στη Βουλή – Απίστευτοι διάλογοι με βουλευτές να κανονίζουν πληρωμές
- ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 10:25
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε η Μαρία Αγιαννιώτου σε ηλικία 49 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 11:46
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρές σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκαν δύο αδελφές σε διαμέρισμα (ΦΩTO) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 08.04.2026 | 09:44
Μετέωρα: Ανατριχιαστικό βίντεο από την πτώση της 65χρονης στο κενό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 10:37
Στην ώρα της αλλά με 26 εκατ. ευρώ λιγότερα για βαμβάκι, η πληρωμή της Τρίτης, εξισωτική την Πέμπτη, εκκαθάριση τον Ιούνιο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 13:17
Με ποιες πληρωμές θα «κλείσει» ο Απρίλιος για τους αγρότες-224. 232.785,68 ευρώ η πληρωμή της εξισωτικής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.04.2026 | 10:52
Καντερές για καιρό Πάσχα: Με ομπρέλα στην Ανάσταση, χωρίς φαινόμενα η Κυριακή του Πασχα στη Θεσσαλία (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 08.04.2026 | 09:50
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαγόρευση της πρόσβασης στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 10:29
Πέντε Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή

























































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed