ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της χώρας ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο
Πού βρίσκεται, πώς να τον διασχίσεις

Ένας από τους πιο απότομους δρόμους του ελληνικού οδικού δικτύου ξυπνά ακόμη και σήμερα κακές μνήμες στους περισσότερους από τους οδηγούς που αναγκάζονταν να τον διασχίσουν, δικαιώνοντας πλήρως το όνομά του.
Το πυκνό χιόνι που συχνά έκανε ακόμη δυσκολότερο το να την διασχίσεις, οι άνεμοι που λυσσομανούν και οι απότομες στροφές της, συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό που δικαιολογεί την τρομακτική ονομασία της Κατάρας.

Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, πρόκειται για μία διαδρομή μήκους 18 χιλιομέτρων που αποτελεί τμήμα της παλαιάς Εθνικής Οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων και θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στην Ελλάδα. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες που η διέλευση του γινόταν με την ευθύνη των οδηγών όπως μαρτυρούν και οι ταμπέλες οι οποίες στέκουν σαν μεταλλικά σκιάχτρα στην άκρη του δρόμου.

Η «Κατάρα», που από το 2010 έχει παρακαμφθεί μετά τη δημιουργία της Εγνατίας Οδού, απλώνεται στο τραχύ ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου και για πολλά χρόνια αποτελούσε έναν ατελείωτο Γολγοθά για τους οδηγούς.
Στον αυχένα της, η Κατάρα αγγίζει τα 1.699 μέτρα υψόμετρο και το χιόνι, τον χειμώνα, υπερβαίνει τα 2 μέτρα. Προσθέστε τους σφοδρούς αέρηδες που λυσσομανούν πανταχόθεν, τη στενότητα του δρόμου, τις απότομες στροφές με θέα τον γκρεμό και τις δεκάδες νταλίκες που στοιβάζονταν σε ουρές.
Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν και στοιχειώνουν το μέρος, για έναν μητροπολίτη στις αρχές του 19ου αιώνα που θέλησε να την περάσει, πηγαίνοντας από τα Γιάννενα στα Τρίκαλα. Έπρεπε να διασχίσει το ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου και στη διαδρομή δεν κατάφερε να επιβιώσει. Σταμάτησε σε ένα ξέφωτο και πριν ξεψυχήσει, καταράστηκε το μέρος.

Εκεί που ο μητροπολίτης άφησε την τελευταία του πνοή μεσουρανούσε ένας σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, ο «Κάμπος του Δεσπότη». Εκεί όπου σταματούσαν τα καραβάνια παλιά για ανάπαυση και τους σύγχρονους καιρούς οι οδηγοί για ζέστη στο τζάκι, παραδοσιακές πίτες και ζεστές σούπες.
Η «Κατάρα», ο οδικός άξονας όπου διεξαγόταν η κυκλοφορία μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου, ήταν μια διαδρομή που δεν άφηνε πολλά περιθώρια λάθους. Το 2010, ωστόσο, πέρασε στην ιστορία, όταν φτιάχτηκε η Εγνατία Οδός.
Σήμερα, την «Κατάρα» χρησιμοποιούν μόνο ντόπιοι για να περάσουν από το ένα χωριό στο άλλο. Μαζί και κάποιοι λάτρεις της περιπέτειας που εξακολουθούν να γοητεύονται από την απαράμιλλη ομορφιά του ορεινού όγκου με την πυκνή βλάστηση και τα κωνοφόρα.
Παρακάτω ακολουθεί ένα πρόσφατο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό Marios Alevras στο Youtube και ξυπνά μνήμες σε όσους έχουν διασχίσει τον ιστορικό δρόμο.
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 15:05
Παν. Νταής; «Δημοτική Αρχή Μαμάκου- Πρωταθλητές σε Δημοτικά Τέλη, Απευθείας αναθέσεις και στα …ψέματα» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 14:56
Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή του Δήμου Κιλελέρ-βρέθηκαν 82 κιλά χαλκού-δύο συλλήψεις - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.06.2026 | 14:50
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό: Η μεγάλη επιστροφή είναι γεγονός - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.06.2026 | 14:46
Χρυσό με ρεκόρ αγώνων ο Τεντόγλου στον Βόλο, πρώτος βαλκανικός τίτλος για την Στεφανίδη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2026 | 14:39
Αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς στο δρόμο Καρδίτσας-Δέλτα ( ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 21.06.2026 | 14:34
Καιρός: Τον πρώτο καύσωνα «φέρνει» το GFS - Η ημερομηνία που δίνει το αμερικανικό μοντέλο πρόγνωσης - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2026 | 13:49
Kayak - Yoga στη λίμνη Στεφανιάδα στα βάθη της Αργιθέας (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2026 | 13:29
Με την... έξοδο του Μεσολογγίου άνοιξε η αυλαία στα 58α Καραϊσκάκεια στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 11:17
Τραυματίας 71χρονος στο θεαματικό τροχαίο της οδού Βόλου-δείτε εικόνες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 20.06.2026 | 18:29
Ποιος είναι ο Λαρισαίος εφοπλιστής Ζήσης Στυλιανός που θέλει να μπει στην ΑΕΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 20.06.2026 | 12:59
Θλίψη στην Ομογένεια του Μονάχου και την Ελασσόνα: «Έφυγε» πρόωρα από τη ζωή η εκπαιδευτικός και χοροδιδάσκαλος Βάσω Γεροφάκα - ΕΛΛΑΔΑ | 20.06.2026 | 10:15
Καιρός: Πώς θα είναι ο Ιούλιος στην Ελλάδα - Οι προβλέψεις ECMWF, NOAA και NASA - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.06.2026 | 11:06
Δ. Βαφείδης καθηγητής Ιχθυολογίας Π.Θ.: Ασφαλείς οι θάλασσες στη Θεσσαλία, δεν υπάρχουν λαγοκέφαλοι (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.06.2026 | 10:40
Μένουν πάνω στα δεντρα τα κεράσια στην Αγιά λόγω έλλειψης εργατών γης - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 10:35
Συναγερμός σε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική Λάρισας για εκτροπή οχήματος στη Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 12:21
Απόγνωση στον κάμπο της Λάρισας για χαμηλές τιμές στο στάρι, ενώ ολοκληρώνεται ο αλωνισμός











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed