ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
«Σκοτώσαμε τον Λαριτζανί, υπεύθυνο ασφαλείας του Ιράν», λέει ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Κατζ
Πώς το Ισραήλ σκότωσε τον Λαριτζανί -Η αναβολή της τελευταίας στιγμής και η πληροφορία πριν το χτύπημα

Σκοτώσαμε τον Λαριτζανί, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, υποστηρίζει ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ίσραελ Κατζ.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από τους IDF ότι το Ισραήλ τον είχε στοχοθετήσει, ωστόσο ήταν άγνωστο αν ήταν νεκρός ή τραυματίας.
Τώρα, όπως μεταδίδει το Αl Jazeera, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατζ, υποστηρίζει ότι ο Αλί Λαριτζανί, υπεύθυνος ασφαλείας του Ιράν, είναι νεκρός μετά το ισραηλινό χτύπημα.
Ο κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος Αλί Λαριτζανί σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Ιράν χθες το βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατζ.
Πώς το Ισραήλ σκότωσε τον Λαριτζανί -Η αναβολή της τελευταίας στιγμής και η πληροφορία πριν το χτύπημα
Σύμφωνα με το ισραηλινό n12, βάσει του αρχικού σχεδίου η εξουδετέρωση του Λαριτζανί είχε προγραμματιστεί για τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, ωστόσο, αναβλήθηκε τελευταία στιγμή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εχθές το μεσημέρι οι Ισραηλινοί έλαβαν πληροφορία ότι ο Νο2 του Ιράν επρόκειτο να φτάσει σε ένα από τα κρυσφύγετά του μετά Δευτέρας και Τρίτης. Δεν επρόκειτο για το σπίτι του αλλά για ένα από τα διαμερίσματά του. Όταν δολοφονήθηκε, όπως μεταδίδει το n12, ήταν μαζί με τον γιο του.
Αμέσως μετά την εξόντωση, πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επέζησε από αυτή την επίθεση».
Εξοντώθηκε και ο διοικητής της παραστρατιωτικής δύναμης Basij
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε ξεχωριστή επιδρομή σκοτώθηκε ο διοικητής της παραστρατιωτικής δύναμης Basij, Gholamreza Soleimani και τον τον αναπληρωτή του, Seyyed Karishi. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με την Jerusalem Post, κρύβονταν σε μια σκηνή προκειμένου να αποφύγουν επιθέσεις στα αρχηγεία τους.
Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι σκότωσε τον επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC.
«Ο Λαριτζανί και ο διοικητής των Μπασίτζ εξοντώθηκαν εν μία νυκτί και ενώθηκαν με τον επικεφαλής του προγράμματος εξόντωσης, τον Χαμενεΐ, και όλα τα εξοντωμένα μέλη του άξονα του κακού, στα βάθη της κόλασης», ανέφερε ο Κατζ.
«Οι ηγέτες του καθεστώτος σκοτώνονται και οι δυνατότητές τους εξουδετερώνονται», δήλωσε ο Κατζ.
«Ο στρατός μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει να πλήττει και να εξουδετερώνει τις πυραυλικές δυνατότητες, καθώς και τη στρατηγική τους υποδομή.»
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, θα δημοσιευθεί σύντομα ένα μήνυμα του Αλί Λαριτζανί.
Ποιος ήταν ο Αλί Λαριτζανί
Μια από τις γνωστές προσωπικότητες του κατεστημένου του Ιράν, ο Αλί Λαριτζανί ήταν γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, βοηθώντας στην καθοδήγηση της στρατηγικής της χώρας εν μέσω του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν.
Γεννημένος το 1958 στη Νατζάφ του Ιράκ, από μια πλούσια οικογένεια από το Αμόλ, ο Λαριτζανί ανήκει σε μια ισχυρή δυναστεία που κάποτε περιγράφηκε από το περιοδικό «Time» ως οι «Κένεντι του Ιράν».
Ο πατέρας του ήταν ένας εξέχων θρησκευτικός λόγιος και στα 20 του χρόνια ο Λαριτζανί παντρεύτηκε τη Φαριντέ Μοταχάρι, κόρη ενός στενού έμπιστου συνεργάτη του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ρουχολάχ Χομεϊνί.
Σε αντίθεση με πολλούς συνομηλίκους του, είχε κοσμικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αποκτώντας πτυχίο στα Μαθηματικά και την Επιστήμη των Υπολογιστών προτού ολοκληρώσει διδακτορικό στη Δυτική φιλοσοφία με επίκεντρο τον Εμμάνουελ Καντ.
Μετά την επανάσταση του 1979, εντάχθηκε στο IRGC προτού μπει στην κυβέρνηση, υπηρετώντας ως υπουργός Πολιτισμού και, αργότερα, ως επικεφαλής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα IRIB.
Το 2005, έγινε γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά, από όπου παραιτήθηκε το 2007.
Εισήλθε στο Κοινοβούλιο το 2008 και διετέλεσε πρόεδρός του για τρεις συνεχόμενες θητείες, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της έγκρισης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
Ο Λαριτζανί επέστρεψε στη θέση του γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας τον Αύγουστο του 2025, αναδεικνύοντας ξανά σε κεντρική προσωπικότητα στην ηγεσία του Ιράν.
Ο βετεράνος Ιρανός πολιτικός φέρεται να χτυπήθηκε κατά την ίδια επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον Γκολάμρεζα Σολεϊμανί, διοικητή των δυνάμεων Μπασίτζ, όπου νωρίτερα οι IDF ανακοίνωσαν ότι εξόντωσαν.
Ο Γκολάμρεζα Σολεϊμανί υπηρέτησε ως διοικητής της «Μπασίτζ» -μιας παραστρατιωτικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης -για έξι χρόνια και αποτελούσε «βασικό όργανο» καταστολής στο Ιράν, ανέφεραν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/skotosame-ton-laritzani-ypeythyno-asfaleias-toy-iran">«Σκοτώσαμε τον Λαριτζανί, υπεύθυνο ασφαλείας του Ιράν», λέει ο Ισραηλινός υπ. Αμυνας, Κατζ - iefimerida.gr</a></p>
- ΔΙΕΘΝΗ | 29.03.2026 | 11:55
Ιράν: Ο Τραμπ μιλά δημόσια για διαπραγματεύσεις ενώ ετοιμάζει στα κρυφά χερσαία επίθεση – Τους περιμένουμε - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 11:45
Αρχές Απριλίου πληρώνει ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2025 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 29.03.2026 | 11:38
Μαρινέλλα: «Αντίο δασκάλα μας» – Από τη Μούσχουρη και τον Ρέμο έως τους Νταλάρα, Κότσιρα και Βίσση - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:31
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:29
Μαμάκος: «Στην εποχή των νέων προκλήσεων οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής» - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:25
«O Θανάσης Νασιακόπουλος στην εκδήλωση για τα 116 χρόνια από την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ» - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:20
Αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη της δίκης των Τεμπών – Συγκρούσεις για την αίθουσα και αιχμές κατά Φλωρίδη - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 29.03.2026 | 11:17
Νέο νομοσχέδιο φέρνει ταχύτερο ίντερνετ και μειώνει τη γραφειοκρατία
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2026 | 18:32
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε η Ανθή Γκατζά σε ηλικία 52 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.03.2026 | 09:48
Τακούδης: Έντονες βροχές Τετάρτη και Πέμπτη στη Θεσσαλία-απαιτείται αυξημένη προσοχή (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 14:44
Νίκος Πλακιάς για δίκη για τα Τέμπη: «Η δίκη θα γίνει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Και θα τελειώσει πάλι εκεί» - ΒΟΛΟΣ | 28.03.2026 | 18:38
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο 54χρονης - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 20:14
Πρωταπριλιά με σφοδρή κακοκαιρία σε 7 περιοχές - Kίνδυνος για πλημμύρες, έως και 10 μποφόρ οι άνεμοι - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 17:57
Έσπευσε να βοηθήσει σε θανατηφόρο τροχαίο και παρασύρθηκε κι αυτός: Τραγικό διπλό δυστύχημα στην Εγνατία με δύο νεκρούς - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 21:24
Ιωάννινα: Τουλάχιστον 30 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο Πάπιγκο λόγω ισχυρής χαλαζόπτωσης – Όχημα έπεσε στον γκρεμό - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 23:28
Καμπανάκι Καντερέ για κακοκαιρία την Πρωταπριλιά: Βροχές, καταιγίδες και κίνδυνος πλημμυρών σε όλη τη χώρα













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed