ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
Η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί έναν από τους υψηλότερους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα στην Ευρώπη

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας για τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και συνολικά στα καύσιμα. Σε σχετική του ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “τα κυβερνητικά μέτρα αποδεικνύονται για ακόμη μία φορά ανεπαρκή και επικοινωνιακού χαρακτήρα”.
Η κυβέρνηση, προσθέτει το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας “επιλέγει να επιβάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πρατηρίων καυσίμων, αφήνοντας όμως εκτός ελέγχου τον πιο καθοριστικό κρίκο της αλυσίδας διαμόρφωσης των τιμών: τα διυλιστήρια. Έτσι, μεταφέρει την πίεση αποκλειστικά στη λιανική αγορά, χωρίς να αγγίζει τα πραγματικά κέντρα διαμόρφωσης των τιμών.
Την ίδια στιγμή, η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί έναν από τους υψηλότερους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα στην Ευρώπη. Στον ήδη βαρύ αυτό φόρο προστίθεται και ο ΦΠΑ, ο οποίος επιβάλλεται πάνω στη συνολική τιμή, δηλαδή ακόμη και πάνω στον ίδιο τον φόρο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μηχανισμό «φόρου πάνω στον φόρο», που εκτοξεύει τεχνητά την τελική τιμή για τον καταναλωτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν έχουν κανένα πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση. Αντίθετα, όσο αυξάνεται η τιμή των καυσίμων, τόσο αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ. Με απλά λόγια, το κράτος εισπράττει περισσότερα όσο οι πολίτες πληρώνουν ακριβότερα.
Την ώρα που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί ουσιαστικές αποφάσεις για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί την υπερφορολόγηση των καυσίμων, μετατρέποντας την καθημερινή μετακίνηση και τη θέρμανση σε δυσβάσταχτο κόστος για την κοινωνία”.
Το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα:
– σε ουσιαστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα,
– σε επανεξέταση της επιβολής ΦΠΑ πάνω στον ΕΦΚ,
– σε πραγματικό έλεγχο και πλαφόν κέρδους σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων.
Οι καταναλωτές, καταλήγει το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας “δεν αντέχουν άλλη ακρίβεια ούτε άλλες επικοινωνιακές παρεμβάσεις χωρίς ουσία. Η προστασία της κοινωνίας από την ενεργειακή ακρίβεια απαιτεί πολιτική βούληση και πραγματικές παρεμβάσεις, όχι απλώς μέτρα χωρίς κόστος για το κράτος αλλά με τεράστιο κόστος για την κοινωνία”.
- ΕΛΛΑΔΑ | 05.04.2026 | 20:09
Τραγωδία στην Πάτρα: 48χρονος βρέθηκε απαγχνονισμένος στο σπίτι του - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2026 | 18:58
«Σιγοβράζουν» οι βουλευτές της ΝΔ για τον χειρισμό της δεύτερης δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να κλείσουμε τα γραφεία μας;» - ΒΟΛΟΣ | 05.04.2026 | 18:38
Με λαμπρότητα η Κυριακή των Βαΐων στον Βόλο(video) - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 05.04.2026 | 18:26
Δημ. Ωδείο Λάρισας: Απόψε μια σπάνια διεθνής συνάντηση σαξοφώνου υψηλού επιπέδου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 18:21
Λευτέρης Πετρούνιας: Χρυσός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 18:12
Το μήνυμα Κουρέτα προς νέο υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης: να είναι προσεκτικός με τη Θεσσαλία. Έχει τις περισσότερες εξαγωγές - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 16:03
Ζωντάνεψε σήμερα Κυριακή των Βαΐων η αγορά στη Λάρισα με ανοιχτά τα μαγαζιά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 14:22
Διαψεύδει ο Πλακιάς την Κωνσταντοπούλου ότι αστυνομικοί άσκησαν βία στον Ρούτσι στη δίκη για Τέμπη: Ήμουν εκεί, μη λες ψέματα
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 12:55
Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Στα 74 ευρώ το στρέμμα η ενίσχυση στο βαμβάκι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.04.2026 | 14:09
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό από Μεγάλη Πέμπτη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:42
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 00:53
Μπαλτζώης: Ο Τραμπ «τελειώνει» Ιράν και NATO - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 16:03
Ζωντάνεψε σήμερα Κυριακή των Βαΐων η αγορά στη Λάρισα με ανοιχτά τα μαγαζιά (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.04.2026 | 12:09
«Λύγισε» ο Νίκος Πλακιάς για τα κορίτσια του: «Πάντα αυτές οι θέσεις στο τραπέζι θα είναι αδειανές» (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:44
Εγκαινιάστηκε το μικροβιολογικό εργαστήριο του Στεφ. Εσκίογλου στη Λάρισα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2026 | 12:51
Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι υπουργοί απομακρύνθηκαν για λόγους ευαισθησίας



















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed