ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η Ελλάδα στοχεύει να γίνει περιφερειακός κόμβος Data Centers – Επενδυτικά σχέδια άνω του 1 GW
Η ανάπτυξη Data Centers βασίζεται σε σημαντικά γεωγραφικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα της χώρας

Τον σχεδιασμό για τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασαν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, με επίκεντρο τη δημιουργία μεγάλων υποδομών Data Centers. Η σχετική μελέτη χωροθέτησης που εκπόνησε η PwC δείχνει ότι η ευρύτερη αγορά της περιοχής μπορεί να φτάσει τα 5 GW εγκατεστημένης ισχύος, με τη χώρα να επιδιώκει να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αυτής της ανάπτυξης.
Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταγράφουν έντονη κινητικότητα από επενδυτές, με το ενδιαφέρον να υπερβαίνει κατά πολύ την υφιστάμενη ισχύ των εγκαταστάσεων στη χώρα. Συνολικά αιτήματα σύνδεσης που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν το 1 GW, ενώ περισσότερες από 35 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ για ένταξη στο ηλεκτρικό δίκτυο. Περίπου το 35% αυτών των αιτήσεων έχει ήδη λάβει όρους σύνδεσης.
Σε επίπεδο χωροθέτησης, η Αττική εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πόλο εγκατάστασης, ωστόσο επενδυτικό ενδιαφέρον εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Δυτική Μακεδονία με επίκεντρο την Κοζάνη, η Βοιωτία, η Κόρινθος και η Κρήτη.
Γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα
Η στρατηγική για την ανάπτυξη Data Centers βασίζεται σε σημαντικά γεωγραφικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο συνάντησης τριών ηπείρων και αποτελεί κόμβο διέλευσης πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που διασχίζουν τη Μεσόγειο.
Παράλληλα, μεγάλοι ευρωπαϊκοί κόμβοι δεδομένων όπως η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ πλησιάζουν το 90% της χωρητικότητάς τους και αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην ενεργειακή κατανάλωση, γεγονός που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως εναλλακτικού προορισμού για νέες εγκαταστάσεις.
Σύνδεση με την τεχνητή νοημοσύνη
Η ανάπτυξη των Data Centers συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική της χώρας για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε σε βασικές υποδομές που ήδη σχεδιάζονται ή υλοποιούνται.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» που θα εγκατασταθεί στο Λαύριο, το έργο AI Factory «Pharos», καθώς και ένας δεύτερος υπερυπολογιστής που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην Κοζάνη.
Το κρίσιμο ζήτημα της ενέργειας
Η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς οι υποδομές Data Centers απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η δυναμικότητα του δικτύου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,9 GW το 2025, ενώ ο στόχος είναι να αυξηθεί στα 2,9 GW έως το 2034.
Η αύξηση αυτή θεωρείται αναγκαία για να καλυφθεί η ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα δίκτυα 5G, που αυξάνουν σημαντικά τη ζήτηση για επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων.
Στόχος η οργανωμένη ανάπτυξη
Κατά την παρουσίαση της μελέτης στο Ωδείο Αθηνών επισημάνθηκε ότι η ανάπτυξη των υποδομών δεν θα πρέπει να γίνει άναρχα, αλλά με οργανωμένο σχεδιασμό που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και βιώσιμη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
newsbreak.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 11:52
Με τον χρυσό σταυρό του Αγίου Αχιλλίου τιμήθηκε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Λάρισας Νικόλαος Ζέρβας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 11:36
«Υπογράφτηκε η σύμβαση έργου που αφορά σε αποκαταστάσεις κατεστραμμένων δρόμων και μικρής γέφυρας στην ΤΚ Μύρων» - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 11:27
Σταύρος Φλώρος: Η πρώτη του φωτογραφία από το νοσοκομείο - Με χαμόγελο στα χείλη ο 22χρονος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.05.2026 | 11:19
Μέσα στον επόμενο μήνα η έναρξη εργασιών για το νέο αστυνομικό μέγαρο Καρδίτσας - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 11:00
Φοιτητικές εκλογές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Πρώτη δύναμη η ΠΚΣ – Επικράτηση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στη Γεωπονική - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 10:55
Σοβαρό ατύχημα στον Βόλο: Μπέρδεψε τις ταχύτητες και παρέσυρε τη μητέρα της με το ΙΧ της - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 10:48
Αυτοψία καθηγητών δενδροκομίας στην Ελασσόνα: Πάγωσαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 10:35
Λαμπρή μέρα για τη Λάρισα: Πλήθη πιστών στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 13:00
Περιοδεία Κασσελάκη στη λαϊκή αγορά Αβέρωφ της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 13:29
«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία: κατοχυρώνεται η καταβολή των επιδοτήσεων παρά τα εμπόδια του Κτηματολογίου - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 21:11
Κορυφώνονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την πομπή της περιφοράς του λειψάνου του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 11:06
Η ακρίβεια στη Λαϊκή προκαλεί τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών στη Λάρισα- 5 ευρώ το κιλό τα κεράσια (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 11:39
Σοκ στον Βόλο από την απώλεια 45χρονου πολύ γνωστού επιχειρηματία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2026 | 09:13
Επίσκεψη Κουρέτα στη μεγαλύτερη υδροπονική επένδυση της Θεσσαλίας που βρίσκεται στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 20:42
Πλήθη πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις στον Άγιο Αχίλλιο με τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2026 | 14:06
Προσπάθειες από την ΕΟΑΣΚ για να αποζημιωθούν οι επανασπορές στο βαμβάκι - επικοινωνία με πρόεδρο ΕΛΓΑ











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed