ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η Ελλάδα στοχεύει να γίνει περιφερειακός κόμβος Data Centers – Επενδυτικά σχέδια άνω του 1 GW
Η ανάπτυξη Data Centers βασίζεται σε σημαντικά γεωγραφικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα της χώρας

Τον σχεδιασμό για τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασαν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, με επίκεντρο τη δημιουργία μεγάλων υποδομών Data Centers. Η σχετική μελέτη χωροθέτησης που εκπόνησε η PwC δείχνει ότι η ευρύτερη αγορά της περιοχής μπορεί να φτάσει τα 5 GW εγκατεστημένης ισχύος, με τη χώρα να επιδιώκει να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αυτής της ανάπτυξης.
Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταγράφουν έντονη κινητικότητα από επενδυτές, με το ενδιαφέρον να υπερβαίνει κατά πολύ την υφιστάμενη ισχύ των εγκαταστάσεων στη χώρα. Συνολικά αιτήματα σύνδεσης που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν το 1 GW, ενώ περισσότερες από 35 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ για ένταξη στο ηλεκτρικό δίκτυο. Περίπου το 35% αυτών των αιτήσεων έχει ήδη λάβει όρους σύνδεσης.
Σε επίπεδο χωροθέτησης, η Αττική εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πόλο εγκατάστασης, ωστόσο επενδυτικό ενδιαφέρον εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Δυτική Μακεδονία με επίκεντρο την Κοζάνη, η Βοιωτία, η Κόρινθος και η Κρήτη.
Γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα
Η στρατηγική για την ανάπτυξη Data Centers βασίζεται σε σημαντικά γεωγραφικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο συνάντησης τριών ηπείρων και αποτελεί κόμβο διέλευσης πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που διασχίζουν τη Μεσόγειο.
Παράλληλα, μεγάλοι ευρωπαϊκοί κόμβοι δεδομένων όπως η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ πλησιάζουν το 90% της χωρητικότητάς τους και αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην ενεργειακή κατανάλωση, γεγονός που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως εναλλακτικού προορισμού για νέες εγκαταστάσεις.
Σύνδεση με την τεχνητή νοημοσύνη
Η ανάπτυξη των Data Centers συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική της χώρας για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε σε βασικές υποδομές που ήδη σχεδιάζονται ή υλοποιούνται.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» που θα εγκατασταθεί στο Λαύριο, το έργο AI Factory «Pharos», καθώς και ένας δεύτερος υπερυπολογιστής που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην Κοζάνη.
Το κρίσιμο ζήτημα της ενέργειας
Η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς οι υποδομές Data Centers απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η δυναμικότητα του δικτύου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,9 GW το 2025, ενώ ο στόχος είναι να αυξηθεί στα 2,9 GW έως το 2034.
Η αύξηση αυτή θεωρείται αναγκαία για να καλυφθεί η ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα δίκτυα 5G, που αυξάνουν σημαντικά τη ζήτηση για επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων.
Στόχος η οργανωμένη ανάπτυξη
Κατά την παρουσίαση της μελέτης στο Ωδείο Αθηνών επισημάνθηκε ότι η ανάπτυξη των υποδομών δεν θα πρέπει να γίνει άναρχα, αλλά με οργανωμένο σχεδιασμό που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και βιώσιμη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
newsbreak.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2026 | 23:15
Τέμπη: 24ωρη απεργία σιδηροδρομικών στις 23 Μαρτίου με φόντο την έναρξη της δίκης - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 21:50
Τέμπη: Καταγγελία Καρυστιανού για κύκλωμα στα δικαστήρια Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 20:03
Εκδήλωση στη Λάρισα με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 19:53
Κουρέτας: «Συνειδητή επιλογή για μας η επένδυση στον πολιτισμό» - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 19:44
«Από το Γράμμο στην Τασκένδη» – Εκδήλωση στο Μουσείο Αντίστασης στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 19:32
Τα 790 μέτρα πλησιάζει η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα – ανέβηκε 5,5 μέτρα μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2026 | 19:14
Διαμαρτυρία υγειονομικών στο Νοσοκομείο Βόλου για μισθούς, προσλήψεις και ωράρια (video) - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2026 | 19:11
Ημέρα Καριέρας: Γέφυρα με την αγορά εργασίας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2026 | 09:16
Τραγωδία στην Ξυνιάδα Δομοκού: Νεκρός 21χρονος οδηγός σε μετωπική σύγκρουση με λεωφορείο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.03.2026 | 08:53
Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της χώρας ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 09:01
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 19:32
Τα 790 μέτρα πλησιάζει η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα – ανέβηκε 5,5 μέτρα μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 13:05
Καταγγελίες συγγενών στη δίκη για τα βίντεο για συγκάλυψη-ζητούν αναβολή της κύριας δίκης που ξεκινά τη Δευτέρα (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2026 | 09:12
Βόλος: Απατεώνας Ρομά από Φάρσαλα παρίστανε τον γιατρό - Πιάστηκε με 10.000 ευρώ στα χέρια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 10:47
Το κακό έχει παραγίνει στον κάμπο της Καρδίτσας: Εκτεταμένες ζημιές σε παρόχθια στο Πέτρινο από τους «κυνηγούς» χαλκού (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 18:18
Φάρσαλα: Άνδρας πυροβόλησε τον αδελφό του με κυνηγετικό όπλο












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed