ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Άνοιξε της πύλες της η 31η Agrotica, συλλαλητήριο με τρακτέρ από την Πανελλαδική των μπλόκων
Οι πολιτικές της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομεά:

Εγκαινιάστηκε η 31η Διεθνής Έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, όπου στο πάρκο μπροστά από το χώρο της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση με τρακτέρ από την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.

Aγρότες και κτηνοτρόφοι από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και άλλες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με τη συμμετοχή περίπου 50 τρακτέρ από τη Βόρεια Έλλαδα στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχε λάβει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Πιο αναλυτικά, την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, αλλά και στις πρωτοβουλίες που προωθούνται για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο προχωρά στην ενεργοποίηση των νέων Σχεδίων Βελτίωσης νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, με στόχο την ταχύτερη ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του προγράμματος για τους Νέους Γεωργούς, συνολικού προϋπολογισμού 242 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση της ενίσχυσης στους δικαιούχους, δίνοντας σημαντική ανάσα σε νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.
«Ο πρωτογενής τομέας δεν αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα διαχείρισης, αλλά ως δύναμη, η οποία απελευθερωμένη από τις νοοτροπίες του χθες, μπορεί να μεγαλουργήσει.
Η μετάβαση που επιδιώκουμε είναι σαφής:
– Από το μοντέλο της παθητικής επιδότησης περνάμε στο μοντέλο της ενεργητικής παραγωγής.
– Από τον ατομικό κατακερματισμό στη συλλογική οργάνωση.
– Από την ανασφάλεια στη σταθερότητα κανόνων.
– Από τη λογική της οικογενειακής κληρονομικής παραγωγής, στη λογική της βιώσιμης επιχειρηματικής δράσης.
– Από τη νοοτροπία της επιβίωσης στη νοοτροπία της προοπτικής και της ανάπτυξης
Ο πρωτογενής τομέας έχει μέλλον! Η ελληνική γη έχει δύναμη!» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Κινητοποίηση

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από όλη την Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους καταφθάνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με λεωφορεία ή με αγροτικά οχήματα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υπογράμμισαν ότι συνεχίζουν το αγώνα επιβίωσης που δίνουν. «Τα προβλήματα μεγαλώνουν και εξαιτίας του πολέμου και της πολεμικής εμπλοκής και της χώρας μας δίνονται δισεκατομμύρια για τις αμυντικές προετοιμασίες και όχι για τον πρωτογενή τομέα. Χειροτερεύει η ζωή μας και η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη. Οπότε ο μόνος τρόπος είναι ξεπερνώντας τους όποιους δισταγμούς να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να καλυφθούν βασικά αιτήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΕΜ Ρίζος Μαρούδας.
Oι διαδηλωτές συνάντησαν φραγμό των ΜΑΤ, προκειμένου να μην προσεγγίσουν την αίθουσα όπου τελούνταν τα εγκαίνια, ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό. Μάλιστα έφεραν ένα τρακτέρ μπροστά από τον φραγμό της ΕΛΑΣ και απομάκρυναν με αυτό τα κάγκελα που είχαν στηθεί. «Δεν θα μας κάνουν κολίγους. Η Agrotica κατά τα άλλα είναι για τους αγρότες αλλά δεν επιτρέπεται στους αγρότες να μπουν» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜ.
Με 1.520 εκθέτες από 42 χώρες, κάλυψη 38.000 τ.μ. καθαρού εκθεσιακού χώρου και αύξηση 49% στις ξένες συμμετοχές σε σχέση με το 2024 η 31η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων «Agrotica» θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου.






- ΕΛΛΑΔΑ | 02.05.2026 | 18:00
Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στο Εφετείο με βαριοπούλες και σφυριά - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 02.05.2026 | 17:31
Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 17:17
Ορατές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θεσσαλικό κάμπο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.05.2026 | 17:08
Η Μαρία Καρυστιανού προαναγγέλλει κόμμα μέσα στον Μάιο και καταγγέλλει προσπάθειες εξαγοράς - ΒΟΛΟΣ | 02.05.2026 | 16:48
Υπό πίεση η αγορά του Βόλου- οι επαγγελματίες ζητούν ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και διεύρυνση του εξωδικαστικού - ΕΛΛΑΔΑ | 02.05.2026 | 16:36
Τραγωδία στην Πάρο: Νεκρός 40χρονος μοτοσυκλετιστής από πρόσκρουση σε δέντρο - ΕΛΛΑΔΑ | 02.05.2026 | 16:28
Καιρός: Ασυνήθιστη ζέστη και καταιγίδες τον Μάιο - Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για την Ευρώπη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 14:27
Η συγκινητική ιστορία που μοιράστηκε σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του ο Δημήτρης Κουρέτας
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 09:02
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.05.2026 | 09:35
Θλίψη στη Φαρκαδόνα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 32χρονη Σταυρούλα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 21:08
Οι «Πρωταγωνιστές» μπαίνουν στις φυλακές Λάρισας: δέκα μαρτυρίες που ανοίγουν ξανά τη συζήτηση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 10:18
Ποιοί Λαρισαίοι πλαισιώνουν το νέο κόμμα Τσίπρα- στους συντάκτες του «μανιφέστου» ο Νίκος Ράπτης - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:46
Ο Άκης Πετρετζίκης σε Λάρισα, Μεταξοχώρι, Νέσσωνα και Καλοχώρι - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 12:28
Πρωτομαγιά με την 12η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση στους Γόννους -υπέροχες εικόνες με άλογα στη φύση (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:23
“Ραβασάκια” σε παραγωγούς για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων από την ΑΑΔΕ











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed