ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας-πλαφόν 3 μηνών σε καύσιμα, τρόφιμα
Ως τις 30 Ιουνίου τα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα

Οι ανακοινώσεις από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα, καθώς και πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες.
Οι έκτακτες ανακοινώσεις για την αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας πραγματοποιήθηκαν από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα προανήγγειλε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και προϊόντα σούπερ μάρκετ, με ορίζοντα τριμήνου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε αναφερόμενος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ότι «δεν πρέπει αυτή η αναταραχή να οδηγήσει σε φαινόμενα κερδοσκοπία», ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «σε επαγρύπνηση για περαιτέρω επιπτώσεις της κρίσης».
Δείτε τις ανακοινώσεις:
«Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κινηθεί με τη δέουσα προσοχή. Δεν υφίσταται θέμα κανένα θέμα επάρκειας και εφοδιασμού» ανέφερε αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις και θα δράσουμε όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα, με βάση τις εξελίξεις και τις αντοχές της οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προτεραιοποιήσει την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδιας. Αν είχαμε την κρίση το 2019, δεν θα είχαμε τα αντίστοιχα περιθώρια. Σήμερα, όποια περιθώρια υπάρχουν οφείλεται στην πολιτική της δημοσιονομικής σοβαρότητας».
«Μπορούμε και είμαστε αποφασισμένοι να ελέγξουμε την αισχροκέρδεια. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο θα διατηρήσουν το περιθώριο κέρδους, για ένα διάστημα. «Σήμερα, προωθείται από την κυβέρνηση μία ΠΝΠ έτσι ώστε μέχρι το βράδυ να υπάρξει σχετική δημοσίευση της πράξης αυτής στο ΦΕΚ για να τύχουν τα μέτρα άμεσης εφαρμογής».
Στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε ότι θεσπίζεται πλαφόν στα καύσιμα. «Θέτουμε ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ έως 30 Ιουνίου 2026, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα. Ειδικότερα, το περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι πάνω από 5 λεπτά ανά λίτρο στο χονδρεμπόριο ενώ τα πρατήρια απαγορεύεται πάνω από 12 λεπτά. Ειδικά μέτρα θα υπάρξουν για τα νησιά».
«Χθες η χώρα μας βρίσκονταν ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με το φθηνότερο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας καθήκον μας είναι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας πάνω από τους πολίτες».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε: «Η πολεμική αναμέτρηση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί κλίμα αβεβαίοτητας σε όλο τον κόσμο και εντείνει τις πιέσεις στις αγορές. Σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες οφείλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία. Αμέσως μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ένα προϊόν θα πωλείται με καθορισμένο περιθώριο κέρδους. Αυτό θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2026. Από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί για ποια προϊόντα θα εξακολουθήσει το μέτρο».
Όπως ανέφερε «Τα πρόστιμα παραβίασης φτάνουν στα 5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα που σημειώθηκε στην αθέμιτη κερδοφορία».
Καταλήγοντας ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «Τα μέτρα, με απόφαση του πρωθυπουργού, θα έχουν άμεση εφαρμογή. Αφορούν την βιομηχανία, super markets, πρατήρια καυσίμων. Η κυβέρνηση δεν θα είναι ανεκτική απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας».
newsbomb.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 00:24
Συνελήφθησαν 8 άτομα για τη ληστεία της τράπεζας με λεία 200.000 ευρώ στην Κάτω Τιθορέα -Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 00:21
Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Ένας 12χρονος και άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν σε σύγκρουση δύο ΙΧ - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 00:19
Φθιώτιδα: Στην εντατική 58χρονος που δαγκώθηκε από οχιά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2026 | 19:30
Έρχεται η υπογραφή ΚΥΑ και ακολουθεί η πληρωμή εξόφλησης 40% στο φυτικό κεφάλαιο για πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 19:07
Στο πλευρό των παραγωγών της Αγιάς η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 18:20
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κουλούρια λόγω παρουσίας αλλεργιογόνου ουσίας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.05.2026 | 18:15
Σύγχρονος εξοπλισμός από την Περιφέρεια στο Νοσοκομείο Τρικάλων - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 18:09
Βγήκε από την ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης - Θα μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 14:17
Δείτε τις δηλώσεις Πόθεν έσχες των βουλευτών της Λάρισας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.05.2026 | 16:08
Δείτε τα πόθεν έσχες βουλευτών και δημάρχων της Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 10:54
«Χαμηλά τη μπάλα» στις τιμές των σιτηρών κρατούν οι συνεταιρισμοί της Λάρισας λίγο πριν τα αλώνια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 11:59
Σε απόγνωση αγρότες σε Αμυγδαλή, Καλαμάκι: Πλημμυρισμένα τα χωράφια από τον Σ3 και δεν μπορούν να αλωνίσουν (ΦΩΤΟ+ video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:08
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:49
UFO στη Λάρισα;-Τι δείχνει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο των ΗΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2026 | 19:30
Έρχεται η υπογραφή ΚΥΑ και ακολουθεί η πληρωμή εξόφλησης 40% στο φυτικό κεφάλαιο για πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.05.2026 | 14:24
Αδιαφορία στην ευρωβουλή για τους κτηνοτρόφους: Οι μισοί Έλληνες ευρωβουλευτές έφυγαν πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed