ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μεγάλη Πέμπτη το στοίχημα για πληρωμές συνδεδεμένες σε κριθάρι, σιτάρι, ειδική βάμβακος και υπόλοιπα Βασικής
Πιστώσεις για συνδεδεμένες σε κριθάρι, σιτάρι, ειδική βάμβακος και υπόλοιπα Βασικής, αναδιανεμητικής και νεαρούς αγρότες

Σε πληρωμές προς τους αγρότες τη Μεγάλη Πέμπτη, 7 Απριλίου προγραμματίζει να προχωρήσει – σύμφωνα με πηγές της «ΥΧ» – η Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, Ενισχύσεων και Πληρωμών της ΑΑΔΕ (πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ).
Οι πληρωμές θα αφορούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για κριθάρι, μαλακό και σκληρό σιτάρι, καθώς και την ειδική ενίσχυση βάμβακος. Την ίδια ημέρα αναμένεται να πιστωθούν και υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και της ενίσχυσης για νεαρούς αγρότες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η προοπτική αυτή βάζει φρένο στη φημολογία περί καθυστερήσεων στις πληρωμές, μετά την παράταση που είχε δοθεί έως τις 9 Μαρτίου για διορθώσεις στο ΟΣΔΕ 2024 και 2025 και έως τις 24 Μαρτίου για το monitoring.
Συνδεδεμένες
Σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αναμένεται πίστωση περίπου 200 εκατ. ευρώ, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και καταβληθούν πλήρως τα αντίστοιχα ποσά. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, ύψους 180 εκατ. ευρώ, με την ενίσχυση ανά παραγωγό να εκτιμάται στα 74 ευρώ ανά στρέμμα.
Στο πλαίσιο των συνδεδεμένων, η ενίσχυση για τον σκληρό σίτο, συνολικού ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, αναμένεται να καλύψει περίπου 38.000 παραγωγούς, με την ενίσχυση ανά στρέμμα να φτάνει στο μέγιστο τα 11,5 ευρώ. Παράλληλα, για τον μαλακό σίτο προβλέπεται πίστωση 2,6 εκατ. ευρώ για περίπου 6.500 δικαιούχους, ενώ για το κριθάρι αναμένεται συνολικό ποσό 4 εκατ. ευρώ για σχεδόν 9.000 παραγωγούς.
Οι παρατάσεις
Με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, μετατέθηκαν οι προθεσμίες που αφορούν στη διαδικασία διορθώσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) ετών 2024 και 2025.
Ειδικότερα:
- Η καταληκτική ημερομηνία της διαδικασίας διορθώσεων στο σύστημα υποβολής της ΕΑΕ μετατίθεται τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 και ώρα 23:59.
- Η μετάθεση διασφαλίζει επαρκή χρόνο στους δικαιούχους για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διορθώσεων και την τεκμηρίωση των δηλωθέντων στοιχείων.
- Μετατίθεται έως και την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026 και ώρα 23:59 η χρήση της εφαρμογής για κινητές συσκευές Agrisnap-GR για τη λήψη και αποστολή φωτογραφιών με γεωσήμανση, στο πλαίσιο αξιολόγησης των αγροτεμαχίων που χαρακτηρίστηκαν με ευρήματα Monitoring (κωδικός 80100 – «κίτρινα»).
Σημειώνεται ότι, από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2026, περισσότεροι από 17.000 παραγωγοί είχαν υποβάλει πάνω από 46.000 φωτογραφίες με γεωσήμανση, τεκμηριώνοντας σχεδόν 40.000 αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ομαλή προσαρμογή των δικαιούχων στη νέα ψηφιακή διαδικασία και ενισχύουν τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα των ελέγχων.
Μετά το κλείσιμο της εφαρμογής για την υποβολή διορθώσεων στο σύστημα της ΕΑΕ, και μέχρι την Παρασκευή 13/3/2026, θα ανοίξει εκ νέου ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα myBusinessSupport για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων, σε όσες περιπτώσεις παραμένουν εκκρεμότητες για αγροτεμάχια έως 20 στρέμματα. Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026 και ώρα 23:59.
Η υποβολή διορθώσεων και φωτογραφιών πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της ΕΑΕ και της εφαρμογής Agrisnap-GR αντίστοιχα. Τα δεδομένα που θα υποβληθούν μέσω της εφαρμογής θα αξιολογηθούν και, κατόπιν των προβλεπόμενων διοικητικών και διασταυρωτικών ελέγχων, θα ληφθούν υπόψη στις επόμενες πληρωμές των ενισχύσεων.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 20:26
Μουζάκι: 67χρονος στη Μαγούλα έχασε τη ζωή όταν έπεσε από δέντρο κατά τη διάρκεια εργασιών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.03.2026 | 19:56
Λέσβος: Αποζημιώσεις για το γάλα μετά τον αφθώδη πυρετό -Παρέμβαση κυβέρνησης και δεσμεύσεις Τσιάρα - ΒΟΛΟΣ | 23.03.2026 | 19:31
Πολίτες ακινητοποίησαν τον τσαντάκια που επιτέθηκε σε πεζή στην Κωνσταντά – Ζητούσε συγγνώμη μετά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.03.2026 | 19:21
Επιδότηση 15% στα τιμολόγια λιπασμάτων Απριλίου-Μαΐου, 15 εκατ. ευρώ το μπάτζετ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.03.2026 | 19:10
Δείτε πίνακες και παραδείγματα με τα μέτρα για fuel pass, diesel κίνησης και ακτοπλοϊκά εισιτήρια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 19:00
Γιώργος Τσιτόγλου: Ο 17χρονος τον μαχαίρωσε επειδή διαφώνησαν στην τιμή αγοράς ναρκωτικών - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 18:49
Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: Η Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη πρόοδο της δίκης των Τεμπών - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 18:43
Πλακιάς για δίκη Τεμπών: Σήμερα μας μπάζωσαν κι εμάς, πλέον γνωρίζω ότι δεν θα υπάρξει καμία δικαίωση σε αυτό το δικαστήριο
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 14:35
Αγριο έγκλημα στην Καρδίτσα - Νεκρός τραγουδιστής με πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 21:47
Έγκλημα στην Καρδίτσα: Συνελήφθησαν οι δύο δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή -16 ετών και 18 ετών, ομολόγησαν - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:01
Καρδίτσα: Νέες πληροφορίες για τη δολοφονία γνωστού τραγουδιστή - Προσήχθη ένα άτομο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:26
Άγριο έγκλημα στην Καρδίτσα: Ο 51χρονος τραγουδιστής είχε πάει με γυναίκα σε σπίτι γνωστού του - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 22:13
Παπαφλέσσας: σε ποιό χωριό της Λάρισας γυρίστηκε το ιστορικό έπος του 21 - Οι άγνωστες πτυχές της ταινίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 14:34
Στα δικαστήρια οι ανήλικοι για τη δολοφονία του Καρδιτσιώτη τραγουδιστή (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 09:02
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 22.03.2026 | 08:47
Στην «Φόνισσα» το βραβείο Α’ Παράστασης του 41ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed