ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καύσιμα: Εντός της εβδομάδας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια στην αγορά

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν αισχροκέρδεια στην αγορά και ειδικότερα στα καύσιμα, με αφορμή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Αυτό αποφασίστηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επέστρεψε από την Κύπρο.
Το πλαφόν στα καύσιμα
Υπενθυμίζεται ότι σημερινό δημοσίευμα του ΟΤ ανέφερε ότι το πρώτο μέτρο που θα εφαρμοστεί θα είναι το πλαφόν, το οποίο θα μπει στα περιθώρια κέρδους εμπορίας και λιανικής καυσίμων. Το όριο αυτό, δηλαδή το πλαφόν, θα προσδιοριστεί χρονικά σε προγενέστερο στάδιο. Δηλαδή οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα πρατήρια με καύσιμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το συγκεκριμένο ύψος του περιθωρίου κέρδους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε -κατά τη διάρκεια της σύσκεψης- τις εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου. Ωστόσο, δεν αποφασίστηκε κάτι καθώς ο πρωθυπουργός αύριο θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στη 2η Σύνοδο για την Πυρηνική Ενέργεια.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές «οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά, θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας και θα ανακοινωθούν στη συνέχεια».
Fuel Pass και στο…βάθος Market Pass
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του πολέμου που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή. Η πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων αφορά την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, με την επαναφορά παλαιότερων μέτρων, όπως το Fuel Pass, η επιδότηση στο ρεύμα αλλά και στο φυσικό αέριο.
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερε στον ΟΤ ότι σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί και η επανενεργοποίηση του Market Pass, εφόσον η κρίση τιμών στην ενέργεια περάσει και στα τρόφιμα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Άλλωστε σαφής είναι και η αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup Κυριάκου Πιερρακάκη. Όπως είπε ο ίδιος, εισερχόμενος. στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup: «Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση μέτρων. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κρίση τις επόμενες εβδομάδες. Διαθέτουμε ένα σύνολο εργαλείων που είχαμε αναπτύξει στο παρελθόν, την “εργαλειοθήκη” του 2022, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο Mega ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα. «Δεν έχει νόημα να υποτιμούμε την κρίση, αλλά ούτε και να παρουσιάζουμε έναν «Αρμαγεδδώνα» συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η στάση της κυβέρνησης τόσο στον κορονοϊό όσο και στην ενεργειακή κρίση του 2022 έδειξε ότι κινούμαστε νωρίτερα από άλλες χώρες. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, θα βάλουμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις και θα κινηθούμε γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα», είπε.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για την οποία θα κινηθούν το ταχύτερο τα συναρμόδια υπουργεία είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στις τιμές των καυσίμων. «Σε αυτό θα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Θέλω το μήνυμα να είναι σαφές προς όλους όσοι σκέφτονται να αισχροκερδήσουν. Η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα και αποφασιστικά», ανέφερε.
OT.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:34
«Άσε με πάλι να σου πω»: Εκδήλωση στο Συκούριο με αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 09:54
Αλλάζει το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση – Παρέμβαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας στο νέο Κώδικα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 09:47
Κόκκαλης για φορολογία μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Ασφυκτική πίεση στην αγορά, να καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση» - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 09:43
Μεγάλωσε η αίθουσα, μπήκαν περισσότερες θέσεις και συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη-δείτε τη νέα κάτοψη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 09:31
Θεσσαλία, ο εθνικός μας κάμπος που προσφέρει τροφή σε όλη τη χώρα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 09:17
Ουραγός η Καρδίτσα στις εξαγωγές στη Θεσσαλία....(video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.05.2026 | 09:00
Πτήσεις αντιχαλαζικής προστασίας πάνω από τον κάμπο της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 22:42 | video
Ζημιές σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία από το απογευματινό μπουρίνι (video) - ΒΟΛΟΣ | 22.05.2026 | 16:33
Βόλος: Γυναίκα παρασύρθηκε από νταλίκα – Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 12:17
Χτύπημα της ΑΑΔΕ στο κύκλωμα λαθρεμπορίου υγραερίου σε 14 πόλεις- Κατασχέθηκαν βυτιοφόρα και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα - ΕΛΛΑΔΑ | 22.05.2026 | 11:50
Καιρός: «Τα χειρότερα έρχονται τις επόμενες ώρες» - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για 6 περιοχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 17:06
Κωστής Χατζηδάκης: Στο τραπέζι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο για τη σωτηρία της Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 09:01
Καιρός: Δύσκολο το επόμενο 48ώρο - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 21:30
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο Αθανάσιος Δίχρης. - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 09:24
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed