ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Axios: Οι ΗΠΑ εξετάζουν αποστολή ειδικών δυνάμεων για να κατασχέσουν το ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο
Ειδικοί πράκτορες και επιστήμονες στην ομάδα

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται καθώς εισέρχεται πλέον στη δεύτερη εβδομάδα μετά την επίθεση των ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν.
Στο τραπέζι της συζήτησης των ΗΠΑ και Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Axios επικαλούμενο τέσσερις πηγές, είναι η αποστολή ειδικών δυνάμεων το Ιράν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου σε μεταγενέστερο στάδιο του πολέμου.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, ένα τέτοιο σενάριο θα απαιτούσε ενδεχομένως την παρουσία αμερικανικών ή ισραηλινών στρατευμάτων σε ιρανικό έδαφος, τα οποία θα έπρεπε να επιχειρήσουν σε βαριά οχυρωμένες υπόγειες εγκαταστάσεις εν μέσω πολέμου.
Ειδικοί πράκτορες και επιστήμονες στην ομάδα
Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν θα πρόκειται για κοινή αποστολή ΗΠΑ-Ισραήλ. Το πιθανότερο είναι μία τέτοια επιχείρηση να γίνει μόνο αφού και οι δύο χώρες είναι σίγουρες ότι ο ιρανικός στρατός δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις εμπλεκόμενες δυνάμεις.
Στην αποστολή θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ειδικούς πράκτορες μαζί με επιστήμονες, ενδεχομένως από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Axios, Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο Τραμπ και η ομάδα του εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλουν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στο Ιράν για συγκεκριμένες αποστολές.
Αμερικανός αξιωματούχος, από την άλλη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συζητήσει δύο επιλογές: την πλήρη απομάκρυνση του υλικού από το Ιράν ή την πρόσκληση πυρηνικών εμπειρογνωμόνων για την αραίωση του υλικού επί τόπου.
Ενδεχομένως να σταλούν χερσαίες δυνάμεις, είπε ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One αναφερόμενος σε μια πιθανή χερσαία επίθεση, είπε ότι «ενδεχομένως» θα σταλούν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος του Ιράν, αλλά θα πρέπει να υπάρχει «πολύ καλός λόγος».
Την Παρασκευή το NBC, επικαλούμενο τέσσερις πηγές, μετέδιδε ότι ο Τραμπ εξέφρασε ιδιωτικά σοβαρό ενδιαφέρον για την αποστολή χερσαίων αμερικανικών στρατευμάτων Ιράν.
Ο Τραμπ φέρεται να έχει θέσει στο τραπέζι την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων με βοηθούς και αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκτός του Λευκού Οίκου, ενώ παράλληλα περιέγραψε το όραμά του για ένα μεταπολεμικό Ιράν, στο οποίο το ουράνιο του Ιράν θα είναι ασφαλές και οι ΗΠΑ και ένα νέο ιρανικό καθεστώς θα συνεργάζονται στην παραγωγή πετρελαίου, όπως κάνουν οι ΗΠΑ και η Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις πηγές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να επικεντρώνεται περισσότερο στην ιδέα ενός μικρού αποσπάσματος αμερικανικών στρατευμάτων που θα χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους στρατηγικούς σκοπούς, ανέφεραν οι αμερικανοί αξιωματούχοι, ο πρώην αμερικανός αξιωματούχος και το πρόσωπο που έχει γνώση των συζητήσεων. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση ούτε έχει δώσει καμία εντολή σχετικά με τις χερσαίες δυνάμεις.
«Αυτή η ιστορία βασίζεται σε υποθέσεις ανώνυμων πηγών που δεν ανήκουν στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου και είναι σαφές ότι δεν έχουν ενημερωθεί για αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρόλαιν Λέβιτ, σε μια δήλωση. «Ο Πρόεδρος Τραμπ διατηρεί πάντα, με σύνεση, όλες τις επιλογές ανοιχτές, αλλά όποιος προσπαθεί να υπονοήσει ότι είναι υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής αποδεικνύει ότι δεν έχει πραγματική θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Πηγή: iefimerida.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.04.2026 | 09:51
Πασχαλινό «μπλόκο» αγροτών Καρδίτσας στον Ε-65 με τρακτέρ – Συμμετοχή και από αγροτικούς συλλόγους Δυτ. Μακεδονίας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 09:41
Κ. Αρβανίτης: «Παράθυρο» για Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς χωρίς ελέγχους ανοίγει η Κομισιόν - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 09:28
Έκλεισε η επαρχιακή οδός που ενώνει Ν. Λάρισας με Πιερία – Έπεσαν βράχοι στον δρόμο - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:56
Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας νέος υπερσύχρονος εξοπλισμός στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:46
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΕΩΝ - street food Philosophy στη Λάρισα από 15 ως 17 MAΪOY - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:40
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:38
Θλίψη σε Φάρσαλα, Δομοκό: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 45 ετών ο Σωτήρης Δρόσος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 08:32
Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες σε σιτάρι 8.9 ευρώ το στρέμμα, κριθάρι 11.5 ευρώ, όλα τα ποσά-ολοταχώς για πληρωμή
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 12:45
Κανονικά οι επιδοτήσεις τη Μ. Πέμπτη για αγροτεμάχια με προβλήματα στο monitoring – Τι αναφέρει τροποποιητική απόφαση - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 20:10
Εργάτης καταπλακώθηκε από μηχάνημα στον Βόλο-μεταφέρθηκε χωρίς αισθήσεις στο νοσοκομείο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 14:05
Τακούδης: Εναλλαγές του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα-μέχρι Μ. Τετάρτη κοντομάνικο και από Μ. Πέμπτη μπουφάν και ομπρέλα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 10:43
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 22:13
Συνελήφθησαν βαρυποινίτες που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Βόλου – Πώς τους εντόπισαν οι Αρχές - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.04.2026 | 12:38
Τσιάρας: Δεν είναι ρουσφέτι να υπερασπίζεσαι τον αδύναμο πολίτη – Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 17:46
Μπαλούκας; 10 με 11 ευρώ το κιλό το αρνί στον κτηνοτρόφο πάνω από 16 ευρώ στην κατανάλωση (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 21:41
Θλίψη στη Λάρισα; Απεβίωσε η εκπαιδευτικός Κωνσταντία Κισκίνη σε ηλικία 63 ετών




















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed