ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόλεμος στο Ιράν: Φόβοι και για την επάρκεια τροφίμων - Ποιες χώρες επηρεάζονται
Η διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο, αλλά απειλεί και τον εφοδιασμό τροφίμων

Η διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο, αλλά απειλεί και τον εφοδιασμό τροφίμων ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου.
Αλλά τι γίνεται με τα τρόφιμα;
Η διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο. Απειλεί επίσης τον εφοδιασμό τροφίμων ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Η οικονομική αναλύτρια των Financial Times, Σουζάνα Σάβατζ εξηγεί ότι ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής στερούνται ζωτικών εισαγωγών τροφίμων, καθώς τα πλοία αποφεύγουν τα Στενά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων σε ολόκληρο τον Κόλπο και ασκώντας επιπλέον πίεση στις ήδη υψηλές τιμές στο Ιράν.
Μεγάλο μέρος των σιτηρών, των συσκευασμένων τροφίμων και των φρέσκων προϊόντων που τροφοδοτούν τον Κόλπο περνάει από αυτό το στενό πέρασμα.
«Τώρα τα πλοία το αποφεύγουν, προκαλώντας ανησυχίες για ελλείψεις και αυξήσεις στις τιμές, καθώς τα κράτη του Κόλπου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές», εξηγεί η Σάβατζ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, εισάγουν περίπου το 90% των τροφίμων τους μέσω της πόλης-λιμάνι Jebel Ali στο Ντουμπάι, ενός κόμβου που προμηθεύει τρόφιμα σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε τέσσερις χώρες του Κόλπου, καθώς και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στο Ιράν
Από την πλευρά του, το Ιράν παράγει περισσότερα δικά του τρόφιμα σε σύγκριση με τις γειτονικές του χώρες. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στο Ιράν έχει ήδη ξεπεράσει το 100% και πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονταν να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής ακόμη και πριν από την τελευταία σύγκρουση που ξεκίνησε το Σάββατο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθέσεις κατά του Ιράν ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στις υποδομές της χώρας που παράγουν τρόφιμα και εξασφαλίζουν τη διακίνησή τους. Και αν η διαταραχή συνεχιστεί, η μείωση των εισαγωγών θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Το Ιράν έχει απαγορεύσει όλες τις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων μέχρι νεωτέρας, προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στην προμήθεια βασικών αγαθών στον πληθυσμό του.
Τι θα γίνει εάν η διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί
Τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν διαθέτουν όλα δικά τους αποθέματα τροφίμων -η κάθε χώρα σε διαφορετικό βαθμό- και μπορούν να ανακατευθύνουν μέρος του εμπορίου τους σε διαφορετικά λιμάνια. «Το Ιράν μπορεί επίσης να εισάγει περιορισμένες ποσότητες τροφίμων μέσω ξηράς, αλλά η ανακατεύθυνση τους έχει περιορισμούς και συχνά σημαίνει ότι θα αυξηθεί το κόστος κατακόρυφα», εξηγεί η Σάβατζ.
Τα πλουσιότερα κράτη, όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία, μπορεί να είναι σε θέση να απορροφήσουν μέρος αυτού του κόστους. Ωστόσο, τα ΗΑΕ δεν τροφοδοτούν μόνο τον εαυτό τους. Λειτουργούν ως περιφερειακός κόμβος, επανεξάγοντας τρόφιμα σε χώρες όπως η Υεμένη, το Σουδάν και η Σομαλία.
«Και εάν η διαταραχή συνεχιστεί, οι πιο ευάλωτες οικονομίες θα μπορούσαν να αισθανθούν γρήγορα τον αντίκτυπο», κατέληξε η Σάβατζ.
Στο Ιράν, όπου η αύξηση των τιμών των τροφίμων πυροδότησε τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος, περαιτέρω αυξήσεις των τιμών ή ελλείψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευαίσθητες.
newsbomb.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.05.2026 | 13:38
Το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη – Τι δηλώνει και πόσα ακίνητα διαθέτει - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.05.2026 | 13:29
Πόθεν Έσχες: Στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία των πολιτικών-Τι δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 13:09
Φθιώτιδα – Ληστεία με καλάσνικοφ σε τράπεζα: Η στιγμή της διαφυγής των δραστών – Τους έπεσαν τα χρήματα ενώ έτρεχαν - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 12:59
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τον χανταϊό - ΒΟΛΟΣ | 11.05.2026 | 12:49
Στο τέλος του 2026 η ολοκλήρωση της μελέτης για τη σύνδεση Περιφερειακού και λιμανιού Βόλου - ΒΟΛΟΣ | 11.05.2026 | 12:46
Αχιλλέας Μπέος: «Μνημείο ηρώων και όχι χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη» (βίντεο) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.05.2026 | 12:35
Γρίφος η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων έως το τέλος Μαΐου - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 12:22
Κάλεσμα ΑΔΕΔΥ για μαζική συμμετοχή στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στη Λάρισα την Τετάρτη
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 10:09
Οι «κυνηγοί χαλκού» «καίνε» τις φυτείες στον κάμπο-κλάπηκαν 100 μετασχηματιστές το τελευταίο διάστημα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:08
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 18:03
Σκληρό σιτάρι 2026: Η ψευδαίσθηση του πολεμικού premium και η σιωπηρή παγίδα της Άγκυρας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 09:11
ΑΚΚΕΛ: Θα περάσει η ελληνική αγροτική γη στα χέρια των Αραβικών Εμιράτων; - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 15:41
Έρχεται ήπια θερμή εισβολή με 32 βαθμούς την Τρίτη στη Λάρισα, σύμφωνα με την πρόγνωση Καλλιάνου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 15:14
Γέμισε χαμόγελα το πάρκο Αλκαζάρ -Μαμάκος: «Τιμούμε την πιο φωτεινή παρουσία στις ζωές μας, τη μητέρα!» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 13:36
Φωτογραφία με την σύζυγο του και την μητέρα του ανέβασε ο Δήμαρχος Θ. Μαμάκος (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 12:47
Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Μαγνησία που έχασαν τα κοπάδια από ευλογιά, περιμένουν αποζημιώσεις για ζωοτροφές











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed