ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Κόκκαλης: «Έκτρωμα» η ΚΥΑ για τους βοσκότοπους – Επιδοτούνται και μη παραγωγοί κτηνοτρόφοι
Σφοδρή επίθεση κατά της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή βοσκοτόπων

Σφοδρή επίθεση κατά της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή βοσκοτόπων και την καταβολή ενισχύσεων εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κάνοντας λόγο για «έκτρωμα» που επιδοτεί ακόμη και κτηνοτρόφους χωρίς παραγωγική δραστηριότητα.
Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κόκκαλης αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα και τη λογική της ΚΥΑ 3378/2025, επισημαίνοντας ότι προβλέπει επιλεξιμότητα για κτηνοτροφικές μονάδες «χωρίς παραγωγή γάλακτος και κρέατος». Όπως ανέφερε, σε απάντηση της ΑΑΔΕ προέκυψε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά 29.849 κτηνοτρόφους, εκ των οποίων 13.000 έχουν έδρα στην Κρήτη, ενώ 8.000 εξ αυτών έλαβαν δημόσιο βοσκότοπο.
«Οι κτηνοτρόφοι εκτός από γάλα και κρέας τι άλλο παράγουν;» διερωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι το επιχείρημα του Υπουργείου περί «άλλων δραστηριοτήτων», όπως παραγωγή τυροκομικών ή γιαουρτιού, δεν τεκμηριώνεται αριθμητικά. Επικαλέστηκε στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τις 9 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με τα οποία οι ειδικές κατηγορίες εγκεκριμένων πρώτων αγοραστών γάλακτος –ιδιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι, συστεγαζόμενοι και παραγωγοί φασόν– ανέρχονται συνολικά σε 190 περιπτώσεις. «Ποιες είναι οι υπόλοιπες μέχρι τις 29.000;» ρώτησε, αφήνοντας αιχμές είτε για ελλιπή καταγραφή στο σύστημα «Άρτεμις» είτε για εσφαλμένες πληρωμές.
Ο Λαρισαίος βουλευτής υποστήριξε ότι η απόφαση οδηγεί σε επιδοτήσεις «σε ανθρώπους που δεν παράγουν», τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η απουσία ελέγχων, αλλά «λάθος πληρωμές και λάθος κατανομές». Επέμεινε μάλιστα ότι η ίδια η διατύπωση της ΚΥΑ επιτρέπει την τεκμηρίωση παραγωγικής δραστηριότητας είτε με στοιχεία γάλακτος είτε απλώς με τιμολόγια ζωοτροφών, στοιχείο που –κατά τον ίδιο– καθιστά το σύστημα ευάλωτο σε καταστρατηγήσεις.
Παράλληλα, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία ότι επιχειρεί να αποποιηθεί την ευθύνη για τη σύνταξη της απόφασης, σημειώνοντας ότι η ΚΥΑ φέρει υπογραφές υπουργών αλλά δεν υποστηρίζεται επαρκώς πολιτικά. Έθεσε επίσης ζήτημα χρονικής ανακολουθίας, υποστηρίζοντας ότι ενώ η απόφαση υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2025, αναφέρεται σε δεδομένα του 2024, διερωτώμενος πώς μπορούσαν οι παραγωγοί να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα κριτήρια που θα ίσχυαν.
«Ένα και ένα κάνει δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι η απόφαση είναι λανθασμένη και να αναλάβει το πολιτικό κόστος. «Κάποιοι δεν δικαιούνται. Κάποιοι είχαν καλομάθει», είπε, ζητώντας διακομματική βούληση «για να σπάσει το απόστημα».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Κέλλας απέρριψε τις αιτιάσεις, διαχωρίζοντας το σύστημα «Άρτεμις» –που αφορά την εποπτεία της αγοράς γάλακτος– από τη διαδικασία καταβολής ενισχύσεων. Υποστήριξε ότι για το 2025 εφαρμόστηκε ειδική μεθοδολογία με διασταυρώσεις στοιχείων γάλακτος, σφαγών και φορολογικών δεδομένων, ενώ όπου δεν υπήρχαν στοιχεία στο «Άρτεμις» ενεργοποιούνταν εναλλακτικοί διοικητικοί έλεγχοι.
Ωστόσο, ο κ. Κόκκαλης επέμεινε ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά ουσιαστικό: ότι η ίδια η ΚΥΑ ανοίγει παράθυρο επιδότησης σε μη παραγωγούς, δημιουργώντας στρέβλωση εις βάρος των πραγματικών κτηνοτρόφων.
- ΔΙΕΘΝΗ | 12.04.2026 | 22:15
Ουγγαρία: Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις – Ρεκόρ συμμετοχής - ΔΙΕΘΝΗ | 12.04.2026 | 20:42
Έκλεισαν οι κάλπες στην Ουγγαρία: Προβλέψεις για ήττα του Όρμπαν, συμμετοχή-ρεκόρ, τι ώρα θα ξέρουμε τον νικητή - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 20:13
Με λαμπρότητα και μαζική συμμετοχή πιστών εορτάστηκε η Ανάσταση στον Δήμο Τεμπών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.04.2026 | 20:06
Με Γκουντάρα στη Μελιβοία έκανε Πάσχα ο Κουρέτας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.04.2026 | 19:56
Τολμηρές αλλαγές ζητάει για την ελληνική γεωργία πρώτη φορά ο Στουρνάρας - ΔΙΕΘΝΗ | 12.04.2026 | 19:47
Ο Τραμπ απειλεί με νέους δασμούς την Κίνα -«Θα μπορούσα να καταστρέψω το Ιράν σε μία ώρα» - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 12.04.2026 | 19:33
Ξηρασία, καταιγίδες, άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας – Οι προβλέψεις για «σούπερ» Ελ Νίνιο το καλοκαίρι - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 17:56
Καιρός: Νέα επιδείνωση από την Τρίτη - Πού αναμένονται βροχές μέχρι την Κυριακή του Θωμά
- ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 14:08
Βόλος: Μαύρη Κυριακή του Πάσχα : Υπέκυψε στα τραύματά του ο Χαράλαμπος Χιονίδης που καταπλακώθηκε σε εργοτάξιο - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 01:05
Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη: Γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της βρέθηκε στην πολυκατοικία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.04.2026 | 20:06
Με Γκουντάρα στη Μελιβοία έκανε Πάσχα ο Κουρέτας - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 00:44
Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία από Λάρισα για Θεσσαλονίκη μετά από σύγκρουση με αγρογούρουνα στον Κορινό! - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 14:34
Σε κατάρρευση χιλιάδες μικροί παραγωγοί ρεύματος με Φωτοβολταϊκά- η ανακοίνωση του ΣΥΦΩΕΛ με έδρα τη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 14:04
Τραγωδία στον Βόλο τα ξημερώματα του Πάσχα: Νεκρός 23χρονος οδηγός μηχανής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.04.2026 | 13:27
Στις γειτονιές της Λάρισας όλοι μια παρέα γύρω από τον οβελία (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 17:49
Τρένο συγκρούστηκε με αγριογούρουνο λίγο πριν την Ανάσταση – Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του «Λάρισα – Θεσσαλονίκη»





















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed