ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αμπέλι: Χορήγηση αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών
Πώς κατανέμονται οι άδειες ανά περιφέρεια για φύτευση οινοποιήσιμων ποικιλιών στο αμπέλι για το 2026

Σε 6.492,7 στρέμματα ανέρχεται η έκταση με αμπέλι που διατίθεται για τη χορήγηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών για το 2026, η οποία αντιστοιχεί στο 1% των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας.
Τα διαθέσιμα στρέμματα καθορίστηκαν με βάση τη στάθμιση των αναγκών για εγκατάσταση νέων φυτεύσεων αμπέλου, της κάθε περιφέρειας για το έτος 2026
Η χορήγηση αδειών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη βαθμολογία που έλαβαν οι αιτούντες σε κάθε μία από τις εννέα περιφέρειες/ομάδα περιφερειών με βάση τα κριτήρια προτεραιότητας, το συντελεστή βαρύτητας αυτών και το συντελεστή συμμόρφωσης.
Επίσης, τα διαθέσιμα στρέμματα σε επίπεδο περιφέρειας/ομάδας περιφερειών καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη στάθμιση των αναγκών, για εγκατάσταση νέων φυτεύσεων αμπέλου, της κάθε περιφέρειας για το έτος 2026. Η στάθμιση των αναγκών προκύπτει από την αναλογία των επιλέξιμων εκτάσεων των κατατεθειμένων αιτήσεων του έτους, για τη συγκεκριμένη περιφέρεια, προς το σύνολο των επιλέξιμων εκτάσεων των κατατεθειμένων αιτήσεων του έτους της χώρας.
Αμπέλι: Πώς κατανέμονται οι άδειες νέων φυτεύσεων
Οι εννέα περιφέρειες/ομάδες περιφερειών που κατανεμήθηκαν οι άδειες είναι: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και η ομάδα Κρήτη–Νότιο Αιγαίο–Βόρειο Αιγαίο–Ιόνια Νησιά–Ήπειρος.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι άδειες νέας φύτευσης αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες έτους 2026 χορηγούνται, ως εξής:
Για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς, των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 1,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 1,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης, στην κατηγορία μεγαλύτερη των πενήντα (50) στρεμμάτων, διότι στις δύο προηγούμενες κατηγορίες δεν υπήρξαν επιλέξιμοι παραγωγοί. Το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων καλύφθηκε από επιλέξιμους παραγωγούς με αμπελουργική εκμετάλλευση 150,1 στρ.
Για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,0 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης και το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων καλύφθηκε από επιλέξιμους παραγωγούς με αμπελουργική εκμετάλλευση 5,2 στρ από την κατηγορία η αμπελουργική εκμετάλλευση να είναι ίση ή μεγαλύτερη των πέντε 3(5) στρεμμάτων έως και είκοσι (20) στρέμματα και από επιλέξιμους παραγωγούς με αμπελουργική εκμετάλλευση 85,6 στρ στην κατηγορία μεγαλύτερη των πενήντα (50) στρεμμάτων.
Για την περιφέρεια Θεσσαλίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 1,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
Για την περιφέρεια Αττικής χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης στην κατηγορία των πέντε (5) στρεμμάτων έως και είκοσι (20) στρέμματα. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς με αμπελουργική εκμετάλλευση από 17,8 έως και 10,7 στρέμματα.
Για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 1,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης στην κατηγορία μεγαλύτερη των πενήντα (50) στρεμμάτων. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς με αμπελουργική εκμετάλλευση 180,2 στρέμματα.
Για την περιφέρεια Πελοποννήσου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 20 έως και 50 στρέμματα. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς με αμπελουργική εκμετάλλευση από 19,1 έως 11,3 στρέμματα.
Για την ομάδα περιφερειών Κρήτης – Νοτίου Αιγαίου – Βορείου Αιγαίου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
- ΕΛΛΑΔΑ | 29.07.2026 | 22:12
Δείτε βίντεο: Η δραματική διάσωση πολιτών στον Άγιο Παύλο από το Λιμενικό στην πυρκαγιά που μαίνεται στο Ρέθυμνο - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 22:00
Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής σε τροχαίο έπειτα από σύγκρουση με ΙΧ στην οδό Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 21:46
Για τα προβλήματα της περιφέρειας Θεσαλίας συζήτησαν Καρυστιανού, Κουρέτας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 21:28
Συλλαλητήριο αγροτών στον Τύρναβο με τρακτερ για δίκαιες αποζημιώσεις (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.07.2026 | 21:17
Nέες αποφάσεις για επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο Ν. Καρδίτσας από τις ζημιές του «Ντάνιελ» - ΒΟΛΟΣ | 29.07.2026 | 21:13
Σοκ στον Βόλο: Αδέσποτο κατασπάραξε 6χρονο σε παιδική χαρά – Εσπευσμένη διακομιδή στην Αθήνα για χειρουργείο - ΔΙΕΘΝΗ | 29.07.2026 | 21:08
Εφιαλτική προειδοποίηση: «Ολόκληρη η Ευρώπη θα τυλιχθεί στις φλόγες» στις αρχές Αυγούστου - ΕΛΛΑΔΑ | 29.07.2026 | 21:04
Δυσοίωνη πρόβλεψη Λαγουβάρδου για τη φωτιά στο Ρέθυμνο: «Πολύ δύσκολο το επόμενο 48ωρο»
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 11:09
Τοποθετήθηκε σήμερα η νέα πεζογέφυρα στην Αγία Παρασκευή Τεμπών- Γ. Μανωλης: Πιο ψηλή και πιο ασφαλής (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 10:51
Συναγερμός για φωτιά στον Τύρναβο- Επιχειρούν 4 εναέρια μέσα - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 09:11
Δύο Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 29.07.2026 | 11:34
Ογκολογικό Βόλου: Σκληρή παρέμβαση του Δήμου – «Οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν από την έλλειψη γιατρών» - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 09:59
Συνεχίζονται οι αυτοψίες στα χαλαζόπληκτα -συνεργεία του ΕΛΓΑ σε Ευαγγελισμό Ελασσόνας και Μεσοράχη (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.07.2026 | 09:32
Καύσωνας, γεωπολιτικές εντάσεις δίνουν το σήμα ανόδου τιμών στο σιτάρι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.07.2026 | 10:20
Τακούδης: Χωρίς καύσωνες η Θεσσαλία τις πρώτες μέρες του Αυγούστου - ΒΟΛΟΣ | 29.07.2026 | 21:13
Σοκ στον Βόλο: Αδέσποτο κατασπάραξε 6χρονο σε παιδική χαρά – Εσπευσμένη διακομιδή στην Αθήνα για χειρουργείο












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed