ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ακόμη πιο εύκολο το πριμ άνθρακα 31,7 ευρώ για το βαμβάκι χωρίς καρτελάκια και ανάγκη για σταθερές εκτάσεις
∆εν θα είναι τελικώς υποχρεωτική η επίσπορη καλλιέργεια ψυχανθών, ως προϋπόθεση για ένταξη

∆εν θα είναι τελικώς υποχρεωτική η επίσπορη καλλιέργεια ψυχανθών, ως προϋπόθεση για ένταξη στην παρέµβαση «Π3-70-5.1», που αφορά στη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα σε αρόσιµες καλλιέργειες, ενώ δεκτή θα γίνεται και η δυνατότητα αξιοποίησης ιδιοπαραγόµενου σπόρου, από τον δικαιούχο παραγωγό, χωρίς καρτελάκι και τιµολόγιο.
Πρόκειται για µέρος από ένα συνολικό πακέτο καίριων αλλαγών, στις οποίες φέρεται να έχει καταλήξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, ενόψει της δηµοσίευσης του τελικού κειµένου της πρόσκλησης για την επίµαχη παρέµβαση, έναντι της προδηµοσίευσης του περασµένου ∆εκεµβρίου, λαµβάνοντας υπόψη του τη «βροχή» από απορίες και ερωτήµατα που διατυπώθηκαν όλο το προηγούµενο διάστηµα από παραγωγούς και άλλους ενδιαφερόµενους.
Όπως πληροφορείται το Agronews και η Agrenda, τις προθέσεις του ΥπΑΑΤ για σηµαντικές τροποποιήσεις στην επικείµενη πρόσκληση του προγράµµατος, γνωστοποίησαν επιτελικά στελέχη του υπουργείου στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης – ενηµέρωσης που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, µε συµµετοχή, µεταξύ άλλων, εκπροσώπων της ∆ΟΒ, της ΕΘΕΑΣ και αγροτικών συλλόγων.
Σύµφωνα µε όσα µας µεταφέρθηκαν από συµµετέχοντες στη συζήτηση, το ΥπΑΑΤ έχει προκρίνει –αφού πρώτα αξιολόγησε σχετικές προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόµενους φορείς εκπροσώπησης των αγροτών, σε προηγούµενες συσκέψεις στο γραφείο της γ.γ. του υπουργείου, Αργυρώς Ζέρβα- ένα «πακέτο» αλλαγών για την προωθούµενη παρέµβαση «Π3-705.1», υπό την προϋπόθεση πως θα γίνουν αποδεκτές από την ΑΑ∆Ε, ως διάδοχο σχήµα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι τροποποιήσεις αυτές, κατά τις ίδιες πηγές, κινούνται στη λογική της απλοποίησης των διαδικασιών, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος από τον παραγωγό, το υπουργείο και τις κοινοτικές υπηρεσίες, του τρόπου εφαρµογής των δράσεων και της επίτευξης του στόχου για µείωση κατά 20% του αποτυπώµατος άνθρακα και παράλληλα για να περιοριστεί το κόστος παρακολούθησης της υλοποίησης, προκειµένου η ενίσχυση να καταλήγει ατόφια στους δικαιούχους και όχι στους συµβουλάτορες.
Το υπουργείο φέρεται να αποδέχεται, ακόµη, ότι:
- Η ένταξη στην παρέµβαση µιας έκτασης, από το έτος αναφοράς, θα προσδιορίζεται σε επίπεδο αριθµού στρεµµάτων και όχι σε αγροτεµάχια, όπως είχε διαφανεί στην προδηµοσίευση. Πρακτικά αυτό µεταφράζεται πως υποχρέωση του δικαιούχου θα είναι για παράδειγµα να καλλιεργεί 100 στρέµµατα βαµβάκι, βιοµηχανική τοµάτα ή κινόα στην τριετία 2026 – 2028 κι όχι απαραίτητα στους ίδιους αγρούς που είχε δηλώσει στο έτος αναφοράς, δεδοµένου ότι η µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα που είναι το ζητούµενο επιτυγχάνεται µε αυτή τη συνθήκη σε οποιοδήποτε αγροτεµάχιο.
- Θα υπάρχει ευελιξία, µε πρόβλεψη δυνατότητας µείωσης της έκτασης σε ένα εύλογο ποσοστό, ίσως και πάνω από 20%, καθ’ έτος, χωρίς να προκύπτουν ποινές.
- Ο υπολογισµός του αποτυπώµατος άνθρακα θα γίνεται µόνο στο τµήµα της έκτασης που εντάσσεται στην παρέµβαση Π3-70-5.1 και όχι στο σύνολο της εκµετάλλευσης που κατέχει ο δικαιούχος.
- Αποδεκτός θα γίνεται και ο διαχωρισµός των τιµολόγιων που αφορούν στα καύσιµα και στις άλλες εισροές, µεταξύ ενταγµένων και µη εκτάσεων, µέσω σχετικής φόρµας.
- Θα υπάρξει πρόνοια για την αποτροπή του κινδύνου της διπλής χρηµατοδότησης σε αγροτεµάχια, αλλά και για περιπτώσεις ασυµβατότητας, µε άλλες παρεµβάσεις και µέτρα του ΣΣ ΚΑΠ (π.χ η παρέµβαση 31.6).
Ειδική θρέψη για µείωση άνθρακα 20%
Καθησυχαστικά στους παραγωγούς, ως προς τον προβληµατισµό που είχε ενσκήψει, όλο το προηγούµενο διάστηµα από την ασάφεια που διέκρινε το κείµενο της προδηµοσίευσης, έδρασαν δύο ακόµη παράµετροι: Αφενός η παραδοχή των στελεχών του ΥΠΑΑΤ, όσο και ο σχολιασµός του καθηγητή του ΓΠΑ, κ. Μπιλάλη ότι η υποχρέωση για µείωση κατά 20% του αποτυπώµατος απ’ το πρώτο έτος εφαρµογής, θα επιτυγχάνεται εύκολα και µόνο από την καλλιεργητική πρακτική 1 (σ.σ. χρήση λιπασµάτων µε παρεµποδιστή). Αφετέρου, η αναφορά πως για τη διατήρηση ή και µεγιστοποίηση, καθ’ όλη την τριετία, αυτού του µείον 20%, µπορεί να αξιοποιηθεί, ως δίχτυ ασφαλείας, η καλλιεργητική πρακτική 3 (σ.σ. αφορά τη µειωµένη κατεργασία), ελαχιστοποιώντας του κινδύνους ποινών προς τους δικαιούχους της παρέµβασης.
Αναφορές για το χρόνο δηµοσίευσης της τελικής πρόσκλησης, σύµφωνα µε τις πηγές µας, δεν έγιναν, αλλά αυτό που διαφάνηκε ξεκάθαρα στη µαραθώνια –κράτησε περίπου τέσσερις ώρες- διαδικτυακή συζήτηση ήταν πως υπάρχει βιασύνη στο ΥπΑΑΤ καθώς οι αγρότες θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν τί θα ισχύσει πριν προχωρήσουν σε σπορές, ενώ υπάρχει και η διάθεση να αξιοποιηθεί το µέτρο προκειµένου στηριχθεί το ταχύτερο δυνατό το εισόδηµα παραγωγών, σε µια δύσκολη χρονική συγκυρία. Υπό το πρίσµα αυτό, οι διαδικασίες αναµένεται να τρέξουν.
agronews.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.04.2026 | 18:24
Λάρισα: Το κέντρο ασφυκτιεί, οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται, οι επισκέπτες… εγκαταλείπουν! - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 18:08
Έφυγε ξαφνικά απο τη ζωή ο 43χρονος Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δούνας - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 17:10
«Ασπρόμαυρη» η παραλία του Βόλου: Συνθήματα και πυρσοί από φίλους του ΠΑΟΚ και του ΟΦΗ (videos) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.04.2026 | 16:38
Κίνδυνος αποκλεισμού από ενισχύσεις για παραγωγούς λόγω εκκρεμοτήτων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.04.2026 | 15:32
Μητσοτάκης: «Μπετόν αρμέ» η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής – Μακρόν: Η συμμαχία μας ενισχύει την Ευρώπη - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 15:22
Πανικός στη Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει και κάηκε ολοσχερώς - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.04.2026 | 12:26
Στο Μαξίμου Μητσοτάκης – Μακρόν, ανανεώνουν την αμυντική συνεργασία – Όσα έγιναν κατά την επιθεώρηση στη φρεγάτα «Κίμων»
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 12:02
Σοκ στη Λάρισα: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο διαμέρισμά τους (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:27
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 15:22
Πανικός στη Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει και κάηκε ολοσχερώς - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 18:10
Τέμπη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει «μεταβολή της κατάστασης των πειστηρίων» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:43
Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χθες το απόγευμα χωριό της Ελασσόνας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.04.2026 | 11:09
Τσερνόμπιλ, 40 χρόνια μετά: H Καρδίτσα, η Νάουσα και η Αθήνα στις περιοχές που επηρεάστηκαν από το ραδιενεργό νέφος - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.04.2026 | 09:00
«Βιολάντα»: «Μπλόκο» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο αίτημα επαναλειτουργίας του δεύτερου εργοστασίου















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed