ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Την επιχειρηματικότητα επιλέγουν 4 στους 10 μαθητές λυκείου στη Λάρισα
Αποκαλυπτική η έρευνα για τις επαγγελματικές προτιμήσεις της γενιάς Ζ

Την επιχειρηματικότητα επιλέγουν 4 στους 10 μαθητές λυκείου στη Λάρισα, ενώ η ψυχολογία και η διοίκηση βρίσκονται επίσης στις πρώτες προτιμήσεις τους, όπως αποτυπώνεται στα τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων στα οποία συμμετείχαν συνολικά 2000 μαθητές. Στις δέκα πρώτες προτιμήσεις καταγράφηκαν και επαγγέλματα με επίκεντρο την επιστήμη, με πολλούς μαθητές να προσανατολίζονται σε καριέρες υγείας, έρευνας και επιστημών ζωής.
Η έρευνα διεξήχθη με δωρεάν παροχή από τον Δήμο Λαρισαίων προς τους μαθητές και την υλοποίησε η Orientum με σκοπό την αποτύπωση των σύγχρονων τάσεων και επαγγελματικών προτιμήσεων των νέων, παρέχοντας χρήσιμα στοιχεία στους ίδιους, τις οικογένειές τους, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής.

Κυρίαρχες επαγγελματικές προτιμήσεις των μαθητών
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές της Λάρισας παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για επαγγελματικές διαδρομές που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα, τη διοίκηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων κατατάσσεται η Επιχειρηματικότητα, με ποσοστό υψηλού ενδιαφέροντος 41,04%, γεγονός που δείχνει ότι περίπου 4 στους 10 μαθητές ενδιαφέρονται για επαγγελματική δραστηριότητα που σχετίζεται με επιχειρήσεις ή ελεύθερα επαγγέλματα.

Ακολουθούν η Συμβουλευτική & Ψυχολογία και η Διοίκηση, με ποσοστό 24,35%, αναδεικνύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των νέων για επαγγέλματα που συνδέονται με την υποστήριξη ανθρώπων, την αυτογνωσία και τη λήψη αποφάσεων. Το ενδιαφέρον αυτό ενισχύεται και από την παρουσία της Φιλανθρωπίας & Εθελοντισμού στο top 10.Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Αθλητισμός (22,70%), ενώ σημαντική παρουσία καταγράφουν το Μάρκετινγκ & Διαφήμιση (16,00%) και οι Πωλήσεις (14,70%), τομείς που συνδέονται άμεσα με τον ψηφιακό κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό μαθητών δείχνει ενδιαφέρον για επιστημονικές καριέρες υψηλής εξειδίκευσης. Οι Επιστήμες Υγείας*, η Χημεία & Επιστήμες Ζωής * και η Έρευνα συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές, αντανακλώντας ενδιαφέρον για επαγγέλματα που συνδυάζουν επιστημονική γνώση, κοινωνική προσφορά και επαγγελματική καταξίωση.(*επαγγέλματα όπως οι ερευνητές, οι επιστήμονες εργαστηρίων, οι γιατροί, οι χημικοί, οι βιολόγοι και οι φαρμακοποιοί)
Η έρευνα είναι αποκαλυπτική και ως προς το τι δεν προτιμά η αποκαλούμενη και ως γενιά Ζ.

Χαμηλότερο ενδιαφέρον σε παραγωγικούς τομείς
Η έρευνα καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά ενδιαφέροντος σε επαγγελματικούς τομείς που αποτελούν βασικούς πυλώνες της οικονομίας. Συγκεκριμένα, χαμηλό ενδιαφέρον εμφανίζεται για τον Τουρισμό & Φιλοξενία (6,61%), τα Logistics / Εφοδιαστική Αλυσίδα (5,48%) και τις Τεχνικές Εργασίες (3,74%), με τους συμβούλους σταδιοδρομίας να επισημαίνουν ότι ειδικά τα τεχνικά επαγγέλματα είναι τα μόνα που δεν θα επηρεαστούν στο μέλλον από την ΑΙ.

Ιδιαίτερα χαμηλό καταγράφεται το ενδιαφέρον για τη Φύση & Γεωργία, η οποία κατατάσσεται στην τελευταία θέση με ποσοστό 1,39%, γεγονός που υποδηλώνει ότι μόλις περίπου 1 στους 100 μαθητές δηλώνει υψηλό ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τομέα.
Αναδεικνύεται η ανάγκη επαναπροσέγγισης του αγροδιατροφικού τομέα μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η έρευνα κατέδειξε, επίσης, ότι η γενιά Ζ είναι ανυπόμονη , επιθυμεί να βγάλει πολλά χρήματα, όμως ενδιαφέρεται για τη ψυχική της υγεία. Για πρώτη φορά καταγράφεται στην έρευνα ότι οι γονείς της γενιάς Ζ επιθυμούν πρώτιστα να είναι τα παιδιά τους ευτυχισμένα.

- ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 23:23
Θεαματικό τροχαίο στη Λάρισα- αναποδογύρισε ΙΧ έπειτα από σύγκρουση με άλλο και σερνόταν με τον ουρανό (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 17.02.2026 | 22:02
Ήχησε το 112 στην Αιτωλοακαρνανία – Υπερχείλισε το φράγμα του Στράτου στον Αχελώο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.02.2026 | 21:58
Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ανεμοθύελλα σε Μακρυχώρι, Μυρίνη και Πρόδρομο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 21:40
Τακούδης- επικαιροποίηση: Με καλό καιρό το πέταγμα χαρταετού-Χωρίς βροχές η Θεσσαλία από Κυριακή μεσημέρι - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 21:05
Σεμινάριο στο Επιμελητήριο Λάρισας για «Digital Marketing» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 20:53
Εκδήλωση της Λέσχης Lions Λάρισα Ασκληπιάς για τον παιδικό καρκίνο στο Φρούριο (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.02.2026 | 20:24
Νομοσχέδιο σκούπα για εκκρεμότητες ΟΠΕΚΕΠΕ ανακατανομή 80+80 σε βαμβάκι-σιτάρι, ζωικά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.02.2026 | 19:30
Β. Τσιάκος: «αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όταν ολοκληρωθεί η πλατεία
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.02.2026 | 12:02
Έρχονται ενισχύσεις 110 εκατ. ευρώ σε βαμβάκι, σκληρό σίτο μέσω συνδεδεμένων και σε μηδική μέσω de minimis - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 23:23
Θεαματικό τροχαίο στη Λάρισα- αναποδογύρισε ΙΧ έπειτα από σύγκρουση με άλλο και σερνόταν με τον ουρανό (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 10:18
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 11:45
Πάλι βγήκε η θάλασσα στη στεριά και πλημμύρισαν τα Μεσάγγαλα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 09:37
«Βιολάντα»: Έκλεισε και το εργοστάσιο στη Λάρισα λόγω έλλειψης πιστοποιητικού πυρασφάλειας - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 11:17
Σε επιφυλακή η ΔΕΥΑΛ για τη στάθμη του Πηνειού μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.02.2026 | 14:19
«Βιολάντα»: Εντοπίστηκε διαρροή και στο εργοστάσιο της Λάρισας – Νέες καταγγελίες για την έκρηξη: «Δακρύζαμε από την οσμή» - ΒΟΛΟΣ | 17.02.2026 | 18:13
Προφυλακίζονται οι 10 από τους 14 συλληφθέντες της εγκληματικής οργάνωσης στον Βόλο










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed