ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Η κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Περίπου 700.000 Αμερικανοί πλήττονται από τέτοιας μορφής εγκεφαλικό ετησίως

Αναψυκτικά, παγωτά και μπάρες πρωτεΐνης χωρίς ζάχαρη μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ενός επικίνδυνου εγκεφαλικού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο εξέθεσαν ανθρώπινα κύτταρα στο υποκατάστατο ζάχαρης ερυθριτόλη σε επίπεδα που μιμούνται την κατανάλωση ενός αναψυκτικού διαίτης. Σε μόλις τρεις ώρες, τα κύτταρα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού — το «φράγμα ασφαλείας» του εγκεφάλου που κρατάει μακριά τις επιβλαβείς ουσίες ενώ επιτρέπει θρεπτικά συστατικά — εμφάνισαν ανησυχητικές αλλαγές.
Συγκεκριμένα, μειώθηκε η παραγωγή πρωτεϊνών που διαλύουν θρόμβους, κρίσιμων για την πρόληψη εγκεφαλικών. Επιπλέον, κύτταρα από τα αιμοφόρα αγγεία υπέστησαν επικίνδυνη σύσπαση, αυξάνοντας τον κίνδυνο απόφραξης και μειωμένης παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο.
Η ερυθριτόλη χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως ενεργειακά αναψυχτικά χωρίς ζάχαρη και μπάρες πρωτεΐνης. Οι ανησυχίες έρχονται καθώς τα εγκεφαλικά σε νέους έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% από το 2011, σύμφωνα με το CDC.

Unsplash
Η ερευνήτρια Auburn Berry επισήμανε: «Παρά τη μεγάλη χρήση της ερυθριτόλης σε προϊόντα που προωθούνται ως υγιεινές εναλλακτικές, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις της στην αγγειακή υγεία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την καθημερινή κατανάλωση».
Η μελέτη, δημοσιευμένη στο Journal of Applied Physiology, έδειξε ότι τα κύτταρα υπέστησαν βλάβες και σε ορισμένες περιπτώσεις πέθαναν μετά την έκθεσή τους στην ερυθριτόλη. Το υποκατάστατο ζάχαρης παρεμπόδισε την ικανότητα των κυττάρων να απελευθερώνουν πρωτεΐνες που διαλύουν θρόμβους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού — κατάστασης όπου ένας θρόμβος μπλοκάρει ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο, στερώντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Κάθε χρόνο, περίπου 700.000 Αμερικανοί πλήττονται από τέτοιο εγκεφαλικό. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη έγινε σε κύτταρα σε εργαστήριο και όχι σε πλήρη αγγειακό σύστημα, επομένως απαιτούνται πιο σύνθετες δοκιμές για επιβεβαίωση των επιπτώσεων στον άνθρωπο.
Η ερυθριτόλη είναι ένας ζαχαρικός αλκοολικός γλυκαντικός παράγοντας, παραγόμενος φυσικά σε μικρές ποσότητες στο σώμα, περίπου 80% όσο γλυκιά είναι η ζάχαρη. Σε σύγκριση, άλλοι τεχνητοί γλυκαντικοί παράγοντες όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη μπορεί να είναι έως και 600 φορές πιο γλυκείς.
Παρά τα πιθανά οφέλη στη μείωση ζάχαρης και βάρους, ορισμένες έρευνες προειδοποιούν για πιθανές βλάβες στα κύτταρα και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, που θα μπορούσαν να επιφέρουν αύξηση βάρους. Μεγάλες μελέτες του 2023 έδειξαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών.
Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στην καθημερινή κατανάλωση, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:30
Καιρός: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για τις επόμενες ημέρες και για το... φθινόπωρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 16:24
Ενεργοποιείται από την Παρασκευή η Κάρτα του Αγρότη, πιο απλή είναι φέτος η ψηφιακή διαδικασία για έκδοση - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:21
ΕΛΣΤΑΤ: Σχεδόν διπλάσιοι ηλικιωμένοι από ό,τι παιδιά στην Ελλάδα – Δημογραφικό καμπανάκι σε αριθμούς - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 16:14
Nέο κτίριο και πέντε καινούργια ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ | 26.08.2026 | 16:11
Αλμυρός: Δύο φωτιές σχεδόν ταυτόχρονα σε Αμαλιάπολη και Σούρπη – Και οι δύο υπό έλεγχο - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:09
53χρονος στη Ροδόπη μαχαίρωσε και σκότωσε τη σύζυγό του κι έπειτα προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας πετρέλαιο - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:05
Φωτιά στη Δεσκάτη Γρεβενών - Επιχειρούν δύο ελικόπτερα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 16:02
Λάρισα:Πώς εντοπίστηκε η 60χρονη μουμιοποιημένη σε υπόγειο - Η αγοροπωλησία που αποκάλυψε τη σορό
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 09:51
Λάρισα–Ελασσόνα–Κοζάνη: Κάθετος άξονας της Εγνατίας ή δρόμος δεύτερης μοίρας λόγω Ε65; - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 16:02
Λάρισα:Πώς εντοπίστηκε η 60χρονη μουμιοποιημένη σε υπόγειο - Η αγοροπωλησία που αποκάλυψε τη σορό - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 08:48
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 09:18
Καιρός: Νέος «θερμικός θόλος» θα σαρώσει την Ελλάδα - Πότε κορυφώνεται το ακραίο κύμα ζέστης - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:09
53χρονος στη Ροδόπη μαχαίρωσε και σκότωσε τη σύζυγό του κι έπειτα προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας πετρέλαιο - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 13:37
700 χορευτές στήνουν το μεγαλύτερο γλέντι της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 08:46
Θανατηφόρο τροχαίο στη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου με θύμα 47χρονο οδηγό μηχανής - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:30
Καιρός: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για τις επόμενες ημέρες και για το... φθινόπωρο


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed