ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Τελεσίγραφο» ΕΔΥΘΕ από Καρδίτσα: Απαιτούνται ξεκάθαρες δεσμεύσεις για το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας
Σ-υσκεψη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας

Την ανάληψη ξεκάθαρων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτεί η Επιτροπή για την Διεκδίκηση Επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας (ΕΔΥΘΕ), σε ότι αφορά τα υδατικά ζητήματα που κρίνουν το μέλλον του θεσσαλικού διαμερίσματος.
Η Επιτροπή αξιώνει από την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση να τοποθετηθούν ρητά για το εάν θα εφαρμόσουν τα εγκεκριμένα Σχέδια Υδάτων, σαφή προγραμματισμό για τα αντιπλημμυρικά έργα, τους ταμιευτήρες και τα έργα εξοικονόμησης θα συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να έρθει στη Βουλή το ζήτημα του Αχελώου για μια οριστική και δεσμευτική απόφαση.
Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει ο «Νέος Αγών», στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συνάντηση των μελών και φίλων της Επιτροπής Διεκδίκησης για την επίλυση του Υδατικού της Θεσσαλίας.
Έγινε εκτενής απολογισμός των δράσεων και η αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εγκεκριμένων Σχεδίων Υδάτων και Πλημμυρών στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας, συζητήθηκαν οι προοπτικές υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οξυμένων υδατικών προβλημάτων και η επικαιροποίηση των αιτημάτων προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
Ειδικότερα διαπιστώθηκε η στασιμότητα που παρατηρείται από την Κυβέρνηση στις διαδικασίες υλοποίησης δρομολογημένων έργων (δίκτυα Ταυρωπού, Ορφανών-Υπέρειας, φράγματος Ενιππέα, μελέτες Μουζακίου, Πύλης, διώρυγας Κάρλας).
Επισημάνθηκε η οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα υπόγεια νερά και οι περιβαλλοντικοί (και όχι μόνο) κίνδυνοι από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η λίμνη Ν. Πλαστήρα.
Αναδείχθηκε η τραγική κατάσταση στα οικοσυστήματα Αχελώου και Κουμπουργιανίτη όπου, ακόμη και μετά την έγκριση του πρώτου στην ιστορία Σχεδίου Υδάτων (Σεπτ.2014), τα δύο ποτάμια παραμένουν «μπαζωμένα» σε πείσμα των ανεύθυνων κυβερνήσεων, οι οποίες παρά τις υποσχέσεις τους (συνεπικουρούμενες από την αδιαφορία των βουλευτών τους) αρνούνται να επανεκκινήσει η κατασκευή των έργων (κυβέρνηση Μητσοτάκη) ή έστω να επαναφέρουν τα ποτάμια στην αρχική τους κατάσταση εφόσον διαφωνούν με την ολοκλήρωση και λειτουργία τους (κυβέρνηση Τσίπρα).
Συζητήθηκε επίσης η προοπτική υλοποίησης των δρομολογημένων και προβλεπόμενων στον σχεδιασμό (ΣΔΛΑΠ) έργων, καθώς και οι θέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κάποια από τα οποία αποφεύγουν να στηρίξουν ξεκάθαρα την υλοποίηση του εγκεκριμένων Σχεδίων, ενώ κάποια άλλα ανοιχτά αποστασιοποιούνται ή/και πολεμούν τα Σχέδια Υδάτων (ΣΔΛΑΠ), εναποθέτοντας τις ελπίδες στην ακύρωσή τους από το ΣτΕ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ξαναζήσει η Θεσσαλία πισωγυρίσματα και αβεβαιότητες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Αντιπλημμυρική προστασία και τα ανεπαίσθητα βήματα που έγιναν από κυβερνητικής πλευράς, στην πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στα αντίστοιχα έργα αρμοδιότητας Περιφέρειας (παρεμβάσεις – καθαρισμοί, masterplan), στις αργές διαδικασίες συγκρότησης και ουσιαστικής ενεργοποίησης του ΟΔΥΘ, το άδηλο μέλλον του και τις προοπτικές του, καθώς και για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην λειτουργία του Υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας.
Για όλους αυτούς τους λόγους και ενόψει των επερχόμενων εκλογών η ΕΔΥΘΕ θεωρεί σημαντικό για το μέλλον της περιοχής και ΑΠΑΙΤΕΙ από όλα τα κόμματα (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) να αναλάβουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις :
– Εάν θα εφαρμόσουν τα εγκεκριμένα Σχέδια (όπως αποφάσισε το 2013 κατά την σχετική διαβούλευση η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων και οργανώσεων της Θεσσαλίας) ή εάν θα τα «αναθεωρήσουν» οδηγώντας και πάλι τον τόπο και τους πολίτες σε αβεβαιότητα, συγχύσεις, εσωστρέφεια και απογοήτευση.
-Ποια αντιπλημμυρικά έργα, ποια έργα εξοικονόμησης (σύγχρονα δίκτυα, κλειστοί αγωγοί μεταφοράς-διανομής κλπ.), ποιους ταμιευτήρες και με ποια προτεραιότητα θα συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους για την επόμενη κυβερνητική περίοδο.
-Εάν θα φέρουν στη Βουλή το θέμα ολοκλήρωσης ή μη των ημιτελών έργων Αχελώου, επιδιώκοντας μία απόφαση οριστική, τελεσίδικη και δεσμευτική για όλους, έτσι ώστε να εκλείψει αυτή η επί δεκαετίες νοσηρή για τη Θεσσαλία κατάσταση και να απαλλαγούμε οριστικά από το πέπλο της ντροπής για τη χώρα λόγω της αβελτηρίας και ανικανότητας των πολιτικών της διαχειριστών.
Τέλος τονίσθηκε η ανάγκη για την υπέρβαση της στασιμότητας και αποφασίστηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για «επιστράτευση» της νέας γενιάς, την διεύρυνση της Ε.Δ.Υ.ΘΕ με νέους αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, την βελτίωση με σύγχρονα εργαλεία της επικοινωνίας για την καλύτερη προώθηση των διεκδικήσεών της.
Νωρίτερα οι κ.κ. Κώστας Γκούμας και Δημήτρης Αρχοντής έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΕΔΥΘΕ απευθύνοντας ευχές για υγεία.




- ΛΑΡΙΣΑ | 11.02.2026 | 09:43
Στη Λάρισα για τη παρουσίαση του βιβλίου του ο Αλέξης Τσίπρας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.02.2026 | 09:39
Πρώτο πανελλαδικά σε αριθμό επισκέψεων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - ΥΓΕΙΑ | 10.02.2026 | 23:00
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Η κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 21:03
Αθώοι περιφερειάρχες και πρόεδρος ΤΟΕΒ αναφορικά με αποστραγγιστική τάφρο - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 20:47
Συλλαλητήριο αγροτών στο λιμάνι του Βόλου: «Δεν δόθηκαν λύσεις στα προβλήματά μας» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.02.2026 | 20:12
Κώστας Τσιάρας: Στόχος μας η εκρίζωση της ευλογιάς - χρηματοδοτικά εργαλεία και παρεμβάσεις για την κτηνοτροφία - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 19:53
Συναγερμός στην Πυροσβεστική- αυτοκίνητο έπεσε σε κανάλι έξω από τη Λάρισα- απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.02.2026 | 19:41
Αποτροπιασμός: κακοποιήθηκε κουτάβι έξω από την Καρδίτσα (ΦΩΤΟ)
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.02.2026 | 09:40
Έρχεται νέο Μέτρο 23 με 147 εκατ. ευρώ για τα έτη 2025 κα 2026, σε προτεραιότητα οι μεγάλες καλλιέργειες - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 17:05
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο – Βυθίστηκαν χωράφια, πλημμύρισε χείμαρρος - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 19:53
Συναγερμός στην Πυροσβεστική- αυτοκίνητο έπεσε σε κανάλι έξω από τη Λάρισα- απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 09:45
Βόλος: Με κομβόι στο λιμάνι σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Μαγνησία - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 09:24
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 09:09
Χωρίς delivery η Τσικνοπέμπτη για Λαρισαίους και Βολιώτες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 19:35
Μεθυσμένος Φαρσαλινός πήγαινε αντίθετα στην ΠΑΘΕ για 25 χιλιόμετρα και τράκαρε με νταλίκα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 13:26
Αλλαγή σκυτάλης στη Γενική περιφερειακή Αστυνομική Δ-νση: Ο Ταξίαρχος Γ. Ντιζές στη θέση του Σ. Μπιλιάλη (ΦΩΤΟ +video)








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed