ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Χ. Μπιλίνης για ευλογιά αιγοπροβάτων: Επιστημονικές επισημάνσεις για τεκμηρίωση και ασφάλεια του εμβολιασμού στην Ελλάδα
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της EFSA για την ευλογιά αιγοπροβάτων

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Επιστημονικές επισημάνσεις για την τεκμηρίωση και την ασφάλεια του εμβολιασμού στην Ελλάδα
Η πρόσφατη έκθεση της EFSA για την ευλογιά αιγοπροβάτων (Sheep and Goat Pox – SGP) αποτελεί μια σημαντική επιστημονική συμβολή στη συζήτηση για τον έλεγχο της νόσου. Ωστόσο, η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για τη Διαχείριση και τον Έλεγχο της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν μπορούν να μεταφερθούν άκριτα στις πραγματικές συνθήκες της Ελλάδας, χωρίς σοβαρούς κινδύνους για την επιτήρηση, την εκρίζωση της νόσου και τη ζωική παραγωγή.
Πρώτον, δεν υπάρχουν σήμερα εγκεκριμένα εμβόλια SGP στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε εμβόλια που να επιτρέπουν τη διάκριση μεταξύ μολυσμένων και εμβολιασμένων ζώων (DIVA). Αυτό σημαίνει ότι ένας μαζικός εμβολιασμός θα δυσχέραινε σημαντικά την επιδημιολογική επιτήρηση και θα περιέπλεκε την ανάκτηση καθεστώτος απαλλαγής από τη νόσο, με σοβαρές επιπτώσεις και στο εμπόριο.
Δεύτερον, η ίδια η EFSA αναγνωρίζει ότι τα μαθηματικά μοντέλα τύπου «kernel», τα οποία χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση εμβολιαστικών σεναρίων, δεν αποτυπώνουν επαρκώς την επιδημιολογική πραγματικότητα της Ελλάδας. Η χώρα χαρακτηρίζεται από έντονη γεωγραφική πολυπλοκότητα (ορεινοί όγκοι, νησιά) και από πολλαπλές, απομακρυσμένες μεταξύ τους συρροές κρουσμάτων, γεγονός που συνδέεται κυρίως με μετακινήσεις ζώων και όχι με απλή τοπική μετάδοση. Για τον λόγο αυτό, η ελληνική πλευρά έχει αναπτύξει εναλλακτική επιστημονική προσέγγιση με στατιστική μοντελοποίηση δύο σταδίων, που διαχωρίζει τον κίνδυνο εισαγωγής της νόσου από τη σοβαρότητα της επιζωοτίας, προσφέροντας πιο ρεαλιστική βάση για τη λήψη αποφάσεων.
Τρίτον, τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες και από αυτόχθονες φυλές, όχι από ευρωπαϊκές ή ελληνικές φυλές προβάτων. Στην Ελλάδα, η επιζωοτία αφορά σχεδόν αποκλειστικά πρόβατα, ενώ οι αίγες εμφανίζουν φυσικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Επομένως, τα ευνοϊκά αποτελέσματα που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία, κυρίως για αίγες, δεν είναι βέβαιο ότι ισχύουν υπό ελληνικές συνθήκες. Επιπλέον, έχει τεκμηριωθεί ότι τα ζώντα εξασθενημένα εμβόλια συνοδεύονται από απέκκριση εμβολιακού ιού, στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο σε περιβάλλον εκρίζωσης.
Τέλος, η εφαρμογή εμβολιαστικών στρατηγικών προϋποθέτει αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης των ζώων για εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, κάτι που στην ελληνική κτηνοτροφική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί με συνέπεια και ενδέχεται να οδηγήσει σε μειωμένη συμμόρφωση και προβλήματα ευζωίας.
Συμπερασματικά, η ελληνική επιστημονική θέση υπογραμμίζει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής ή επαρκώς τεκμηριωμένη λύση. Απαιτείται προσεκτική, σταδιακή προσέγγιση, με πιλοτικές εφαρμογές, ισχυρή επιτήρηση και προσαρμογή στα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της χώρας, πριν ληφθούν αποφάσεις με τόσο κρίσιμες συνέπειες.
Δείτε ολόκληρη την Επιστημονική Τοποθέτηση της Επιτροπής στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.minagric.gr/2013-04-05-10-13-09/ministry-example/ypaat-grafeio-typou/deltiatypou/18858-dt090226
Εκ μέρους της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Χαράλαμπος Μπιλλίνης
Πρύτανης και Καθηγητής Ιολογίας και Ιογενών Νοσημάτων του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.04.2026 | 21:11
Τροχαίο με ανατροπή ΙΧ στα Χίλια Δέντρα στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.04.2026 | 20:55
Politico: Μακρόν και Μητσοτάκης ζητούν παράταση της αποπληρωμής του χρέους λόγω Covid και νέα ευρωομόλογα - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 20:46
Πρόταση Τριαντόπουλου για δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 20:29
Άκης Τσελέντης κατά Γεράσιμου Παπαδόπουλου: Κατηγορεί τον συνάδελφό του για… «σεισμολογικό μπαρμπούτι» - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 20:00
Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 18:24
Λάρισα: Το κέντρο ασφυκτιεί, οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται, οι επισκέπτες… εγκαταλείπουν! - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 18:08
Έφυγε ξαφνικά απο τη ζωή ο 43χρονος Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δούνας - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 17:10
«Ασπρόμαυρη» η παραλία του Βόλου: Συνθήματα και πυρσοί από φίλους του ΠΑΟΚ και του ΟΦΗ (videos)
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 12:02
Σοκ στη Λάρισα: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο διαμέρισμά τους (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 15:22
Πανικός στη Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει και κάηκε ολοσχερώς - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:27
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 18:10
Τέμπη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει «μεταβολή της κατάστασης των πειστηρίων» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:43
Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χθες το απόγευμα χωριό της Ελασσόνας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.04.2026 | 11:09
Τσερνόμπιλ, 40 χρόνια μετά: H Καρδίτσα, η Νάουσα και η Αθήνα στις περιοχές που επηρεάστηκαν από το ραδιενεργό νέφος - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 18:08
Έφυγε ξαφνικά απο τη ζωή ο 43χρονος Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δούνας















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed